Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Autorul columbian Gabriel Garcia Marquez (6 martie 1927, Aracataca, Columbia - d. 17 aprilie 2014, Ciudad de México,Mexic)

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Literatura scrisă de Márquez a ajuns să fie legendară, romanele sale cele mai îndrăgite fiind „Dragostea în vremea holerei“, „Un veac de singurătate“, „Cronica unei morţi anunţate“ sau „Despre dragoste şi alţi demoni“. Autorul a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1982, pentru „Un veac de singurătate“, continuând apoi să scrie multe alte volume. 
„Nu, nu sunt bogat. Sunt un om sărac care are bani, iar asta nu-i acelaşi lucru“, în volumul „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985).
„Viaţa nu înseamnă ceea ce ai trăit, ci ceea ce îţi aminteşti şi cum îţi aminteşti că ai trăit, pentru a putea povesti apoi“, din „Vivir para contarla“ / „Să trăieşti şi să povesteşti“ (2002)
„Un om nu moare atunci când trebuie, ci atunci când poate“, din „Cien años de soledad“ / „Un veac de singurătate“ (1967)
„Sexul este consolarea pe care o primeşti atunci când nu poţi avea parte de dragoste“, din „Memorias de mis putas tristes“ / „Amintirile curvelor mele triste“ (2004)
„Am descoperit, spre bucuria mea, că viaţa, şi nu moartea, este nelimitată“, din „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985)
„Nu există medicament mai bun decât fericirea“, din volumul „Del amor y otros demonios“ / „Dragostea şi alţi demoni“ (1994)
„Un bărbat ştie că îmbătrâneşte atunci când începe să semene cu tatăl lui“, din volumul „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985)
„Libertatea este adesea prima victimă a războiului“, din „El general en su laberinto“ / „Generalul în labirintul său“ (1989)
 
FOTOGRFII Huffington Post
 
Citiţi şi:
 
Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, a declarat astăzi trei zile de doliu naţional pentru moartea scriitorului  Gabriel García Márquez, un scriitor care „i-a arătat  Americii Latine că nu este condamnată la o sută de ani de singurătate“, scrie publicaţia mexicană „El Financiero“.
 
Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.
 
Scriitorul Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru Mediafax, că romancierul Gabriel Garcia Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic, afirmând că acesta a fost ataşat de spaţiul legendar şi cultural columbian, dar conectat la marile teme ale umanităţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: