Ce-i lipseşte lui Emil Cioran la Paris?

Astăzi se împlinesc 103 ani de la naşterea lui E.M.Cioran unul dintre ,,marii români“ care fac parte din panteonul valorilor universale. Din păcate, de Cioran ne aducem aminte când ne lăudăm cu ,,românii care au uimit occidentul“, aşa cum, la fel, ne lăudăm cu cei 0,01% olimpici de aur ai şcolii noastre, altfel ,,bine situată“ pe ultimele locuri la testele Pisa... După festivism, restul e tăcere.
... tinere, viaţa e curvă, lumea, sigur, tot aşa; prin urmare, adevărul, nu e că-l găseşti în cărţi. Ci umblând, trăind cu ochii lumea asta de doi lei, unde nu contează faptul că ai spus un lucru drept. Contează numai aceasta că ai fost aplaudat, apoi lăudat de ăia ce trag sforile în ţări. Astfel lumea toată-i plină de “genii” , de “oameni rari”, ce au funcţii importante, şi sunt putrezi de bogaţi. Pe când cel ce îndrăzneşte la dreptate a vorbi, va fi urgisit, cu ură, de puzderia de inşi - paraziţi ce peste oameni se-abùrică ai prosti cu-ale lor spuse mărunte transformate în valori. Iar dacă ai fost un tunet, prea puternic pentru-a fi stins şi-acoperit de mâlul gloatelor de geniuloşi, după ce vei fi murit singuratic şi nebun, din a piticimii pleavă o gaşcă se va forma. Şi urca-vor pe-a ta viaţă ca maimuţele-n copac pentru-a-şi face ei un nume manevrând numele tău. Va apare, chiar, o şleahtă să facă din tine scut intereselor meschine, propagandelor de Stat. Vorba-ţi spusă la durere ţi-o va pune în lozinci; astfel tu devii unealtă pentru hoţi şi puturoşi; pentru potlogari ce-or face vreo fundaţie, vreun club, vreo religie-mpuţită - instituţii parazit. Asta este soarta tristă a aceluia ce-i om. Ca din el, din a sa viaţă, să rămână doar un arc bun să pună în mişcare murdăria ăstei lumi deghizată în “Cultura” şi "Valoarea" unui Neam. (fragment din "Povestea lui Ics" - GD Toma)
A cumpara drepturile de autor important , oare nu cumva este o strategie de a "imobiliza" opera acelui autor si de a-l condamna la uitare ? La Paris de atatia ani "bravii nostri" nu au reusit sa investeasca intr-o librarie ....deoarece insusi Presedintele USR a afirmat ca ar fi o prostie ... De atatia ani Presedintele USR - Domnul Nicolae Manolescu se afla la Paris - dar a fost preocupat doar de casa scriitoarei Monica lovinescu si a scriitorului Virgil Ierunca - nu pentru a fi transformata in muzeu sau librarie - ca s-ar fi stiut cu siguranta. Legal pentru a pune o tablita pe o cladire - in memoria unei personalitati - sunt de facut cateva "formalitati" si ai nevoie de un "statut juridic" - adica sa fii o autoritate - dar in primul rand sa ai RESPECT pentru MEMORIA acestui MARE GANDITOR , analist , creator. Cu siguranta si UNESCO - reprezentanta Paris - putea sa faca acest demers - dar TOT Domnul Nicolae Manolescu este si aici.
Da' ICR-ul lui Patapievici, ce'o păzit?! Că parc'aşa se spune, c'o făcut cât n'o mai făcut nimerică până la dânsul...
In Martie am vizitat mormantul de la Montparnasse . Acolo am gasit un mic tricolor pe care in romaneste scriau printre altele doua cuvinte murdare. S...P...asa scria in romaneste ...oare de ce romanii nu vor sa-l lase pe Cioran in pace nici in mormant? Am rupt cu ajutorul unei pietre acel tricolor facand o gaura mica in locul porcariilor ...apoi m-am gandit ca Dumnezeu ma trimisese la mormant in acea zi . Locul lui Emil Cioran este la Paris....lasati-l in pace .
"Românii sunt totuşi un popor inteligent. Dar e ceva exterior! Străluceşte, dar nu are o bază. Existã ceva în neregulă la rădăcină, şi asta e probabil drama. E un defect incurabil. Cînd am aflat asta, mă aflam în străinătate. Ţara asta, România, e ceva de neînchipuit ! Este eşecul permanent. Îmi imaginez că trebuie să fie destul de greu să trăieşti asta în România, dar şi în străinătate. Fiindcã nu poţi să nu urmăreşti evenimentele, în ciuda tuturor. Oamenii mă întreabă: Dar ce-i asta? Şi, în cele din urmă, de oboseală, le spun: Este eşecul permanent.. Nu merită. Este ţara eşecului, este specialitatea româneascã."(Emil Cioran)
adevarul.ro/locale/cluj-napoca/studiu-s-a-schimbat-poporul-roman--ultimul-secol-spiritul-turma-complexul-inferioritate-1_5344d8450d133766a89f16fe/index.html
"În Biblioteca Naţională a Italiei, la secţiunea de istorii ale literaturilor limbilor romanice nu se află nicio istorie a literaturii române." - apăi cine'i de vină că băieţii aceia habar n'au de cea mai bună carte de istorie a unei literaturi, din lume, respectiv de George Călinescu?!
La sectiunea respectiva erau istorii ale literaturilor din tarile vorbitoare de limbi romanice sau neolatine. De la noi nu era nicio istorie. Nu conteaza de cine este scrisa. Problema este ca lipsim din peisaj.
Corect. Decât că eu am adăugat că această lipsă pică întâmplător pe cea mai bună carte în chestie. Din lume.
Parca te poate cineva opri pe dumneata sa scri "Din lume"!! Typical Romanian...as adauga eu.
Asa e, domnule profesor. Suntem o cultura minora si ne manifestam doar prin individualitati si pe deasupra ne si subminam unii pe altii. Ce pretentii sa avem?
Stefan Tatoiu, cu atât mai puţin pot fi opriţi toţi analfabeţii care'şi dau cu părerea'n chestie ca pe tarlaua lui tata, chiar dacă (se vede de la o poştă) n'au citit în viaţa lor vreun rând scris de G. Călinescu.
Dar din toata lumea....ca sa se stie clar!..cea mai frumoasa desteapta si perfecta natiune.....esecul permanent domnilor...din lume!
Daca va fi sau nu placuta nu e deloc important. Atata vreme cat intelectualitatea romaneasca mimeaza ca-l inteleg pe Cioran. Mai e mult pana departe!
Greu de inteles total. La fel ca oricare filozof.
Păi cum poţi ca să'l înţelegi pe cel mai paradoxal scriitor român, adică care - din principiu! nu se înţelege chiar el, pe sine însuşi?!
„Societatea civilă” ? Ce-i aia „societate civilă” ? DAR în RomâniaD’AZI, ce-ar putea fi OARE, sintagma asta „societatea civilă” ? DAR în România cea de 70 de ani ce-a făcut „societatea civilă” ? Dar în România ultimilor 25 de ani, „societatea asta civilă” s-a ocupat Cu Ce ? Ce-a făcut Concret ? Ce-a făcut faimoasa „societate civilă” pentru PAUL GOMA, pentru VASILE PARASCHIV ? A făcut ce-a făcut şi cu plăcuţa asta, care să vorbească de, şi despre Cioran ! Aceeaşi PLACĂ ! NIMIC ! Nici pentru Cioran, nici pentru PAUL GOMA, nici pentru ROMÂNIA ! „Societatea civilă” se-nvîrte-n gol, pe loc, răguşită scîrţîind hîrşîit, ca un ciob de ebonită ! Şi-au pus cu toţii o plăcuţă de gît pe care scrie cu litere fosforescente „societatea civilă”, şi şi-o tot plimbă mai fuduli decît fudulul ţivil !
În 2006, cînd eram director al ICR - Paris, am început demersurile (foarte complicate, de altfel) în vederea aşezării a patru plăci comemorative: pentru Emil Cioran, pentru Eugen Ionescu, pentru Ştefan Lupaşcu, pentru Martha Bibescu. Primăria Parisului a privit cu simpatie iniţiativa mea şi sînt convins că aş fi putut s-o duc la bun sfîrşit, dar „autorităţile culturale” de la Bucureşti s-au arătat cu totul indiferente. În asemenea măsură încît nici nu au răspuns mesajelor oficiale pe care le-am trimis. Tot în 2006, am lansat un proiect editorial - colecţia „Domaine roumain”, al cărei scop era introducerea în bibliotecile franceze a unor autori care au scris despre România (Jules Michelet, Edgar Quinet…) şi a unor autori români de preferinţă francofoni (George Enescu, Gheorghe I. Brătianu…). Porneam de la ideea că într-o bibliotecă, mai mult decît în librăriile sufocate de prea multe cărţi în spaţii prea mici, aceste cărţi putea fi descoperite de cercetători care, introducîndu-le în bibliografiile lor, le redeaduceau la lumină. Prin forţa lucrurilor, era un proiect care nu putea fi profitabil. Deci trebuia finanţat. Pe Enescu l-am publicat din banii mei, după care am găsit doar două finanţări de la CEC Bank şi de la Banca Comercială Română. (Puteţi găsi cele cîteva titluri publicate pe site-ul Array) „Instituţiile culturale” cărora le-am prezentat proiectul n-au găsit de cuviinţă să-mi răspundă. S-a preferat să se cheltuiască foarte mult pentru cărţi care, în cele din urmă, n-au „existat” decît în depozite. Altădată, românii spunea despre greci, cu dispreţul de rigoare: „capră rîioasă cu coada sus”. Iată că azi România nu e reprezentată în marile biblioteci, în schimb revendică într-un glas Premiul Nobel...
Si astazi acelasi dispret exista pentru promovarea valorilor Romaniei - a celor care conteaza in spatiul francofon. Se motiveaza ...lipsa fondurilor - dar se consuma bani pentru "mediocritati" impuse de acelasi Presedinte USR - care fatis impune fostului subordonat Lilian Zamfiroiu ajuns ...Presedinte ICR la dorinta expresa a "sefului" - ce "maruntisuri" sa promoveze. Ultimul salon de carte de la Paris a fost edificator. Derizoriu unei culturi duce la ce ??? Sa fie oare o "misiune" mai mult decat vedem ? Drepturile de autor ale marelui Cioran cred ca au fost cumparate de Humanitas - oare de ce sa fie stopata memoria si opera marelui Cioran ? Teama de plagiat sa fie ? Sau alte interese ticaloase ...? Sper ca cineva va trece peste ticalosia si jegul uman si va face ceea ce este firesc sa fie.
Esecul permanent domnilor....esecul!