Vă mai amintiţi de...Ion Jalea

Sculptorul român Ion Jalea (1887 – 1983) a realizat o serie de lucrări ce pot fi admirate în spaţii publice din diferite oraşe ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt busturile lui Spiru Haret şi George Enescu din Bucureşti, compoziţia alegorică „Lupta lui Hercule cu Centaurul" aflată tot în Capitală, în Parcul Herăstrău, statuile „Decebal" din Deva şi „Mircea cel Bătrân" din Tulcea, reliefurile „Împărat şi proletar" sau cele de la „Obeliscul Unirii" din Focşani, monumentul statuar „Dragoş Vodă şi Zimbrul", o lucrare impozantă realizată din bronz şi amplasată în piaţa centrală din Câmpulung Moldovenesc, „Arcaş odihnind", „Pacea" şi „Victoria".

De asemenea, multe dintre lucrările sculptorului se găsesc astăzi în Muzeul Memorial din Constanţa, muzeu ce îi poartă numele, situat pe faleza Mării Negre. Nota distinctivă a sculpturilor lui Ion Jalea este reliefarea unor figuri sau a unor momente relevante din istoria ţării prin introducerea unor elemente de factură alegorică şi fantastică, urmând legile clasice ale echilibrului. Ion Jalea s-a născut la 18 mai 1887, în Casimcea, judeţul Tulcea. A absolvit, în 1908, Şcoala de Arte şi Meserii, urmând apoi cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor şi sculptorilor Frederick Storck şi Dimitrie Paciurea.

La Paris şi-a definitivat studiile în cadrul Academiei Julian, fiind ucenicul lui Antoine Bourdelle. Cu toate că şi-a pierdut un braţ în timpul Primului Război Mondial, Ion Jalea a continuat să lucreze, urmând aceleaşi căutări artistice. În anii 1920 şi 1921 a expus la Salon d'Automne din capitala Franţei. A primit Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi Barcelona, iar în ţară, Premiul Naţional pentru sculptură, în 1941. În 1955, Jalea a devenit membru al Academiei Române, iar din 1956 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 96 ani, la 7 noiembrie 1983.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările