Opera Naţională Bucureşti, în atenţia ministrului Ionuţ Vulpescu

Opera Naţională Bucureşti, în atenţia ministrului Ionuţ Vulpescu

Opera Naţională Bucureşti a devenit în ultimul an scena a mai multor scandaluri

Un grup de 31 de persoane au trimis o scrisoare de protest ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care critică managementul directorului interimar Beatrice Rancea de la Opera Naţională Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În scrisoarea celor 31 de semnatari, depusă pe 31 ianuarie la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, se arată că managerul interimar Beatrice Rancea a luat  „decizii greşite“, printre care se numără: „i-a alungat definitiv pe Alina Cojocaru şi Johann Kobborg din ONB, după ce susţinuse de la Iaşi expulzarea lor“, „a organizat supărător de multe gale, cu bani mulţi şi program foarte slab“, „a mutat ora de începere a spectacolelor la 18,30, când circulaţia în Bucureşti în acel interval este dificilă şi majoritatea spectatorlilor termină programul la 18,00“, „ a modificat distribuţii după ce majoritatea biletelor erau vândute“.  

Beatrice Rancea, manager interimar, nu a  dorit să comenteze acuzaţiile aduse în scrisoarea de protest. 

Opera  Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise în 2016 între  ex-ministrul culturii Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Corpului de Balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.  Din mai 2006, director interimar al ONB este Beatrice Rancea. Danezul Johan Kobborg a demisionat de la conducerea Corpului de Balet, acesta fiind înlocuit de italianul Renato Zanella.  De asemenea, mai mulţi balerini valoroşi, printre care şi Marina Minoiu şi Dawid Trzensimiech, au demisionat de la ONB, iar celebra Alina Cojocaru nu a mai revenit pe scena Operei.  

Majoritatea numelor care semnează scrisoarea de protest, printre care se numără pianista Ana Silvestru, sunt cunoscute în mediul online ca susţinători ai aripei pro-Kobborg, fiind mai puţin cunoscute în mediul artistic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările