Lucrări ale artistului Andrei Ciurdărescu, în expoziţia „Icons of Utopia“ de la Galeria Arthalle din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia "Icons of Utopia", semnată de Andrei Ciurdărescu,  la galeria Arthalle FOTO Diana Andrei
Expoziţia "Icons of Utopia", semnată de Andrei Ciurdărescu,  la galeria Arthalle FOTO Diana Andrei

La galeria Arthalle din Bucureşti a avut loc, pe 29 noiembrie, vernisajul expoziţiei „Icons of Utopia” a artistului plastic clujean Andrei Ciurdărescu, recent inclus în selecţia oficială a Bienalei Jeune Création Européenne. Expoziţia rămâne deschisă până pe 18 ianuarie 2020 la galeria Arthalle.

"Grădina este în lucrările filozofice ale lui Andrei Ciurdărescu materializarea perfectă a ideii utopice de control uman asupra naturii, un spaţiu de tensiune între două forţe majore ale creaţiei: creatorul şi creaţia ce devine la rândul ei creatoare. Acest ciclu de întoarcere şi reîntoarcere între creator şi creaţie în calitate de creator este o temă recurentă a lucrărilor artistice ale lui Andrei Ciurdărescu, dar şi un subiect  larg dezbătut în zilele noastre în legătură cu inteligenţa artificială", spune curatorul Diana Andrei, despre expoziţia Icons of Utopia, semnată de artistul plastic Andrei Ciurdărescu, care a fost vernisată, vineri, la galeria Arthale din Bucureşti (strada Constantin Budişteanu, nr.10).

Imagine indisponibilă

"Profund şi personal ataşat de ideea de pământ, ca aspect uman genetic distinctiv, Ciurdărescu îşi organizează picturile ca un scenograf baroc în compoziţii grandioase, bogate senzual, dramatice, pline de vitalitate, mişcătoare, încordate şi emoţionale exuberante în lumină intensă şi umbre întunecate. Legătura cu Mama Geea este exprimată prin elemente ale unui limbaj pictural tactil senzual: pietre, stânci, crini albi maiestuosi şi delicaţi, ilustra agavă carnală, aparenta sălbăticie neoromantică sau prin elemente care compun imaginativ scena: sunete, mirosul crinilor nobili, aerul fierbinte de vară, frigul nopţii. La toate aceste elemente botanice aparţinând naturii, Andrei adaugă statuia lui Venus ca element iconic al peisajului antropic urban. Venus este divinitatea mitologică a frumuseţii, senzualităţii, dar şi a războiului şi magiei. Nu este de mirare că pictorul adaugă statui ale unor împăraţi romani celebri pentru a exprima puterea şi echilibrul. Această interpretare picturală maschează un subînţeles poetic al acestui personaj polisemantic simbolic: o căutare arheologică de a descoperi şi de a dezvălui baza simbolică a culturii şi civilizaţiei europene. Cu toate acestea, statuile lui Venus odată perfecte şi frumoase sunt acum hidoase, degradate şi invadate de plante şi aproape prizoniere ale naturii spontane. O civilizaţie monumentală se află sub forţa monumentală a naturii rebele.

Andrei Ciurdărescu expoziţia Icons of Utopia
Creaţia devine la rândul ei creatoare. Resturile şi debrisul vremurilor străvechi colectează reflecţii ale unui trecut utopic şi dezvăluie adevărata natură a prezentului şi o nevoie urgentă a unei reconstrucţii filosofice a valorilor şi modelelor", subliniază curatorul. 

Andrei Ciurdărescu este unul dintre exponenţii de vârf ai valului de tineri artişti români aflaţi în ascensiune, pe urmele unor nume deja consacrate pe piaţa internaţională de artă, precum Adrian Ghenie sau Mircea Cantor. Andrei Ciurdărescu face parte din grupul de tineri artişti europeni selecţionaţi la Jeune Création Européenne. Aceasta este prima bienală de artă contemporană cu caracter itinerant şi se va desfăşura în perioada octombrie 2019 – august 2021 în şapte oraşe din Uniunea Europeană. Manifestarea reuneşte 56 de tineri artişti în curs de consacrare pe piaţa europeană de artă, câte opt din fiecare dintre cele şapte ţări incluse în selecţie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite