Stiri despre visegrad

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ce fel de Europă vrea Grupul de la Vişegrad?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce fel de Europă vrea Grupul de la Vişegrad?

  Ţările din aşa-numitul grup Vişegrad – Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria – şi-au făcut un renume de rebeli ai UE. În realitate nu este vorba de un bloc estic unitar, pentru că diferenţele dintre ele sunt considerabile.

 • Ungaria, cu gândul la răposatul Imperiu Austro-Ungar,
vrea să controleze Trimarium prin grupul de la Visegrad. Un interviu cu
politicianul maghiar Zsolt Németh
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria, cu gândul la răposatul Imperiu Austro-Ungar, vrea să controleze Trimarium prin grupul de la Visegrad. Un interviu cu politicianul maghiar Zsolt Németh

  Trimarium este un proiect strategic iniţiat de Polonia, lansat oficial la Dubrovnik în August 2016, care a cuprins de la început 12 state: Grupul de la Visegrad, Statele Baltice, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria. Cu ocazia unui interviu din 25 Iulie a.c., politicianul maghiar Zsolt Németh a nuanţat perspectiva Ungariei faţă de proiectul Trimarium: restabilirea vechii cooperări din Centrul Ruropei din timpul Monarhiei Austro-Ungare.

 • Urmează deciziile complicate: intrăm cu adevărat în clubul euroscepticilor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Urmează deciziile complicate: intrăm cu adevărat în clubul euroscepticilor?

  Guvernanţii noştri par decişi să se apropie din ce în ce mai mult de euro-scepticii europeni, adică de aşa-numitul „Grup Vişegrad“. Ceea ce era până acum doar o idee care plutea în aer şi, la un moment dat, părea să se stingă deoarece era neurmată de participarea la vreuna dintre deciziile prin care ţările respective ieşeau la luptă împotriva liniilor politice propuse de Bruxelles.

 • România indecisă şi noul context european
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România indecisă şi noul context european

  Uniunea Europeană se confruntă în momentul de faţă cu o diviziare foarte clară pe axa Est-Vest. Brexitul a deschis cutia Pandorei, iar politica Europei cu două viteze propusă de Franţa şi Germania nu a făcut decât să lărgească falia deja existentă între statele mai dezvoltate din Vest şi statele foste comuniste din Est.

 • România şi mitologia Vişegrad. Radiografia unui război cultural pierdut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România şi mitologia Vişegrad. Radiografia unui război cultural pierdut

  Controversele despre grupul de la Vişegrad, un format de cooperare dintre Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia s-au aprins mai cu seamă din anul 2015. Există în acest sens o naraţiune despre „nucleul dur european“, care acţionează cu scopul susţinerii valorilor europene, iar de cealaltă parte „iliberalul“ grup de la Vişegrad, care neagă valorile europene, are tendinţe autoritare şi pune în pericol şi unitatea europeană.

 • Vişegrad în aer, România în depărtare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vişegrad în aer, România în depărtare

  Actualul guvern al Cehiei este rezultatul alegerilor din 2013, fiind compus dintr-o coaliţie formată din Partidul Social Democrat al premierului Sobotka, ANO (denumire care se traduce prin „Da“, pentru a sugera că este posibilă schimbarea întregii clase politice), condus de Andrej Babiš şi Uniunea Creştin-Democrată.

 • „România 100“ cere Guvernului să publice mandatul de discuţii cu Grupul de la Visegrad, tabăra statelor care se războiesc cu UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „România 100“ cere Guvernului să publice mandatul de discuţii cu Grupul de la Visegrad, tabăra statelor care se războiesc cu UE

  Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, cere Guvernului să precizeze intenţiile de cooperare cu grupul de la Visegrád, în contextul declaraţiilor recente făcute de Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu privind apropierea României de Grupul de la Visegrad, inclusiv prin participarea României la o reuniune a acestui grup de cooperare regională.

 • Viktor
Orban îl vrea aliat 
pe Dragnea în războiul cu UE. Cum a ajuns grupul de la Vişegrad să fie apreciat de PSD şi refuzat de Iohannis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viktor Orban îl vrea aliat pe Dragnea în războiul cu UE. Cum a ajuns grupul de la Vişegrad să fie apreciat de PSD şi refuzat de Iohannis

  Liderul de la Budapesta a stârnit un interes subit pentru atragerea României în tabăra grupului de la Vişegrad, care se află pe poziţii divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferaţi ai lui Liviu Dragnea. Singura opoziţie vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

 • Atacul
inutil al Ungariei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atacul inutil al Ungariei

  Anunţul Ungariei de retragere a sprijinului pentru aderarea României la OCDE nu are niciun sens. Nu serveşte nimănui. Nici Ungariei, nici grupului de la Vişegrad, nici Europei.

 • Reinventarea Estului ca periferie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reinventarea Estului ca periferie

  V4 este acronimul sub care se înfăţişează un grup de patru ţări: Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Grupul s-a constituit la începutul tranziţiilor postcomuniste, având iniţial doar trei membri, fiindcă pe-atunci mai exista Cehoslovacia. „V” vine de la Vişegrad, un loc simbolic pentru întreaga regiune: acolo s-au întâlnit, în 1335, regii Boemiei, Poloniei şi Ungariei.

 • Aproape de noi, fără noi, G4 vrea reforma profundă a Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aproape de noi, fără noi, G4 vrea reforma profundă a Europei

  „Provocările actuale arată că Uniunea instituţională aşa cum a fost ea constituită până acum nu răspunde aşteptărilor cetăţenilor europeni... Comisia Europeană nu a asumat toate consecinţele ce se impun după referendumul britanic... Europa trebuie să revină la rădăcinile sale şi să se concentreze mai mult pe drepturile cetăţenilor şi mai puţin asupra instituţiilor”.

 • Vlad Filat pleacă la Bratislava
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vlad Filat pleacă la Bratislava

  Premierul moldovean va participa mâine la Summit-ul şefilor de guvern ai statelor membre ale Grupului Vişegrad (V4), care se va desfăşura la Bratislava. Acest grup include Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia.