salam de sibiu - ultimele știri
Cel mai cunoscut produs românesc IGP este salamul de Sibiu. Deși a obținut certificarea abia în 2016, are o istorie de peste un secol. Paradoxal, nu provine din zona Sibiului și nici nu a fost creat de un român.
Dintre cele peste 1.700 de produse alimentare înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 12 sunt din România. Cum ne protejăm și ne promovăm patrimoniul gastronomic?
România va putea exporta în SUA salamurile crud-uscate de tipul faimosului salam de Sibiu IGP, după ce auditul a certificat sistemul românesc de inspecție a cărnii și produselor din carne.
Salamul de Sibiu, un produs de lux în perioada comunistă, a fost fabricat la începutul anilor 1900, la Sinaia. După ce a fost naționalizată, fabrica a continuat să producă salamul „special“ de iarnă, din carne de porc procurată doar din sectorul socialist. Procesul de producție dura jumătate de an.
Comisia Europeană a aprobat, miercuri, înscrierea produsului românesc „Salata tradiţională cu icre de crap" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG).
Anul 2021 a adus în întreaga lume o inflaţie şi o creştere galopantă a preţurilor alimentelor, fără precedent în ultimii 10 ani. Iar în România, deşi în teorie preţurile sunt ceva mai mici decât în Occident, ele sunt şi mai greu accesibile, din cauza...
Salamul de Sibiu, primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene, rămâne un aliment preferat de români şi în vremea pandemiei, producţia anuală menţinându-se la circa 3.000 de tone, informează Asociaţia Producătorilor de Sala...
Considerat un produs de nişă, pentru că românii nu consumă mai mult de 4 felii pe an, Salamul de Sibiu va fi promovat în România, Spania şi Italia cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de Asociaţia Producătorilor de Salam de ...
Vânzările de Salam de Sibiu au crescut cu 10% din martie şi până în prezent, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, datorită faptului că România a înregistrat, în luna martie, la nivel european „Salamul de Sibiu” ca produs cu Indicaţie Geografică Proteja...
Agricola Bacău, Aldis, Reinert, Salsi şi Scandia au obţinut un atestat european care le dă dreptul la exclusivitate pe piaţă pentru salamul de Sibiu, astfel că le cer celorlalţi producători, neatestaţi, să-şi retragă mezelurile cu aceeaşi denumire. Ş...
Producătorii de mezeluri, grupaţi în Asociaţia Română a Cărnii, solicită autorităţilor să fixeze o perioadă rezonabilă de tranziţie, în care să poată să vândă stocurile existente şi în care să se poată conforma la noile cerinţe impuse pentru producer...
În urma certificării ca Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a salamului de sibiu, obţinută recent de cinci producători, comercianţii au fost notificaţi să nu mai comercializeze decât produsele acestora. În replică, Asociaţia Română a Cărnii cere o a...
Comisia Europeană a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunţul prin care se recunoaşte denumirea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru telemeaua de Ibăneşti, transmite Ministerul Agriculturii....
Salamul de Sibiu va purta oficial denumirea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în urmă cu 20 de zile a fost publicat anunţul de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, informează Agerpres....
Salamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs cu Indicaţie Georgrafică Protejată (IGP) la nivelul Uniunii Europene, la aproape doi ani după ce au fost iniţiate procedurile, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale....
Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export. „Adevărul“ vă spune povestea gustosului salam.
Aşa-zisul conflict pe tema denumirii „Salam de Sibiu“ s-a stins prin înfiinţarea Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), cu sediul în Bacău. Procesatorii de mezeluri Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia Română, care realiz...