
România, a treia cea mai bună destinaţie din lume pentru munca la distanţă
România este a treia cea mai bună destinaţie pentru angajaţii şi liber-profesioniştii care vor să lucreze de la distanţă, potrivit unui nou clasament global publicat recent.
România este a treia cea mai bună destinaţie pentru angajaţii şi liber-profesioniştii care vor să lucreze de la distanţă, potrivit unui nou clasament global publicat recent.
Un nou ajutor financiar, în valoare de până la 400 de lei, va fi acordat lunar angajaţilor care îşi îndeplinesc atribuţiile contractuale în anumite condiţii, legea fiind deja publicată în Monitorul Oficial.
Adoptarea lucrului la distanţă este noua normă pe piaţa muncii, afirmă majoritatea companiilor (80%) participante la sondajul global PwC „The future of remote work”, iar peste 53% spun că au creat şi implementat deja o politică în acest sens. Din restul de 47%, mai mult de jumătate anticipează că vor îmbunătăţi sau implementa o politică de muncă de la distanţă până la sfârşitul anului 2020.
Joburile care pot fi desfăşurate de acasă continuă să fie în topul preferinţelor pentru angajaţii care caută un loc de muncă. Doar în august, candidaţii au efectuat aproape 100.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfăşurată de oriunde.
Un top al celor mai căutate meserii în luna august a fost publicat miercuri de una dintre cele mai importante platforme de căutare din ţara noastră.
Măsurile de distanţare socială, introduse lunile trecute din cauza pandemiei, au obligat multe companii să mute activitatea angajaţilor, în decurs de câteva zile, din spaţiile dedicate în „birourile de acasă”.
Lucrul de acasă este o provocare pentru cea mai mare parte dintre românii care au lucrat remote în contextul epidemiologic actual. Doar 13% dintre ei spun că au spaţiu dedicat activităţii profesionale la domiciliu, la jumătate faţă de nivelul din ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui studiu realizat de Colliers International în ţările din regiune, printre care şi în România.
Bucureşti a fost declarat cel mai bun oraş din lume pentru munca la distanţă, datorită faptului că avem disponibile cele mai multe joburi la distanţă, internetul este ieftin şi rapid, iar costul de trai este redus.
Aproape 29% din totalul angajaţilor participanţi la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că lucrează în acest moment de acasă. Cum tot atâţia sunt de părere că actuala criză generată de coronavirus va mai dura încă aproximativ două luni, principala provocare privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu ţine de lipsa unei comunicări eficiente cu colegii (15,7%).
Pentru a ajuta companiile mici şi mijlocii să treacă mai uşor de această perioadă, dezvoltatorul de soluţii software de business Softone România oferă acces gratuit, timp de trei luni, pentru câte trei utilizatori ai companiilor doritoare la accesarea soluţiei de gestiune Soft1 360, pentru a susţine lucrul de acasă.
Pentru a-şi ajuta clienţii să facă faţă provocărilor sociale şi economice din această situaţie excepţională generată de Covid-19, companiile SAP şi Qualtrics au lansat noi soluţii de Experience Management (XM) dedicate companiilor, instituţiilor de învăţământ, respectiv autorităţilor guvernamentale şi organizaţiilor de sănătate publică, pe care le pune gratuit la dispoziţia acestora.
Platforma de recrutare online BestJobs se alătură iniţiativelor de limitare a răspândirii coronavirusului şi permite angajatorilor să posteze gratuit, în perioada următoare, anunţuri cu joburi de la distanţă.
Statul acasă este o modalitate eficientă de a preveni răspândirea COVID-19, motiv pentru care mulţi angajatori au luat decizia de a-şi lăsa oamenii să lucreze de la doiciliu. Pentru adaptarea la noile condiţii, specialiştii vin cu câteva recomandări.
Aproximativ 60% dintre angajaţii români lucrează remote cel puţin o dată pe săptămână, iar când nu lucrează de la sediul firmei, aproape jumătate dintre respondenţii români intervievaţi lucrează de acasă, şi aproximativ 20% preferă cafenele şi opţiunile de tip business lounge.