
Scădere spectaculoasă a indicilor după care se calculează dobânzile creditelor
Banca Naţională a României a afişat luni cel mai mic ROBOR de la începutul anului, după ce vineri anunţase reducerea ratei de politică monetară de la 1,5% pe an la 1,25.
Banca Naţională a României a afişat luni cel mai mic ROBOR de la începutul anului, după ce vineri anunţase reducerea ratei de politică monetară de la 1,5% pe an la 1,25.
Premierul Florin Cîţu a venit miercuri cu câteva explicaţii legate de ordonanţa aprobată miercuri în şedinţa de guvern privind prelungirea amânării ratelor bancare.
Ministerul Finanţelor Publice a emis un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea suspendării ratelor bancare şi în 2021, documentul putând fi aprobat chiar în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea au declarat marţi, referitor la noile împrumuturi, că sunt firme şi persoane fizice care nu îşi vor putea achita ratele, în ciuda măsurilor economice luate de Guvern.
Una dintre cele mai cunoscute bănci din România a anunţat vineri că a decis să micşoreze ratele la împrumuturile în franci elveţieni.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că reclamaţiile privind neregulile legate de amânarea ratelor bancare pot fi depuse online prin completarea unui formular.
Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul a luat măsuri gradual şi, în momentul în care va fi necesar, ar putea lua şi decizii precum amânarea plăţii ratelor bancare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) analizează din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Paul Anghel, directorul general al ANPC.
Decizia va fi anunţată la începutul săptămânii viitoare şi vine în contextul pandemiei de coronavirus. Suspendarea ar putea fi de o lună pentru toţi clienţii persoane fizice, scrie profit.ro.
În contextul epidemiei de coronavirus, Guvernul a elaborat un plan de nouă măsuri, menite să ajute firmele aflate în dificultate financiară şi pe angajaţii acestora:
Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a crescut uşor, în mai comparativ cu luna anterioară, cu 0,05 puncte procentuale, la 4,8%, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
În perioada ianuarie 2018 – aprilie 2019, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a înregistrat 1.909 cereri, cea mai mare parte rpvenind de la cetăţeni din mediul urban, se arată într-un studiu realizat de instituţie, care face şi profilul consumatorului.
Ratele românilor ar putea scădea cu 5-10% în perioada mai-iunie prin aplicarea Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) şi cu 2-3% din iulie, dar peste un an sau doi IRCC va fi comparabil cu ROBOR, a declarat joi, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
Afirmaţiile recente ale consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, potrivit cărora ratele bancare vor scădea la jumătate datorită taxei pe lăcomie, nu pot deveni realitate, consideră specialiştii, argumentând că acest lucru nu ar fi posibil nici dacă banca ar percepe dobândă zero şi zero costuri.
Comisiile reunite de economie, buget şi juridică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, marţi, un raport favorabil pentru un proiect de lege care modifică Legea privind contractele de credit pentru consumatori în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor.
Patria Bank a vândut către InvestCapital LTD, companie membră a Grupului Kruk, portofoliul de creanţe neperformante în valoare de 245 de milioane de lei, a anunţat Deloitte România şi Reff şi Asociaţii, firma de consultanţă care a asistat tranzacţia.
Aproape jumătate dintre români (47%) au contractat credite sau carduri de credit, iar una din zece persoane îşi dă mai mult de jumătate din veniturile lunare pentru plata ratelor aferente acestora, potrivit studiului „Educaţie financiară“ realizat de GfK România în luna mai, la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Jumătate dintre români sunt de părere că au un buget familial greşit pregătit şi au un sentiment de ruşine în a recunoaşte că au datorii, în primul rând faţă de propria persoană într-un procent de 42%. În acelaşi timp, 24% dintre datornici simt ruşine faţă de familie, arată cercetarea iVOX online „Cum reacţionaţi în situaţii financiare dificile?“, realizată la comanda companiei KRUK România.
Câteva sute de persoane cu credite în franci elveţieni (CHF) s-au reunit duminică, la orele 12.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea franculuiProtestatarii vor ca băncile să le convertească în lei creditele în valută, la cursul din ziua încheierii contractelor (n.n. – majoritatea în anii 2007-2008) plus o marjă de maximum 20%.
Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.
Potrivit unui calcul al administratorilor portalului piatadespaga.ro, angajatul român munceşte în primele 16 zile din an pentru a putea plăti şpăgile pe care trebuie să le achite la diverse instituţii de stat şi/sau private pentru a-şi rezolva diferite probleme. După aceeaşi formulă, „Adevărul“ a calculat cât muncim pentru alte categorii de plăţi.