Fondul Proprietatea, despre noile împrumuturi: Anumite firme şi persoane fizice nu îşi vor putea achita ratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Reprezentanţii Fondului Proprietatea au declarat marţi, referitor la noile împrumuturi, că sunt firme şi persoane fizice care nu îşi vor putea achita ratele, în ciuda măsurilor economice luate de Guvern.

Întrebat de măsurile economice adoptate de Guvernul român în contextul pandemiei de COVID-19, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondulului Proprietatea, a declarat următoarele:

• „Guvernul român a înţeles rapid că anumite industrii sunt afectate în mod deosebit de inabilitatea oamenilor de a interacţiona faţă în faţă. Apreciem efortul Guvernului de a susţine veniturile persoanelor afectate.”

• „Măsurile privind condiţiile de creditare necesită mai multă atenţie, pentru că anumite business-uri şi persoane nu îşi vor putea achita ratele. În principiu, măsura are sens, însă nu ne putem aştepta ca băncile să susţină singure o astfel de măsură. Este o situaţie care trebuie monitorizată îndeaproape, pentru ca statul să se asigure că nu sunt persoane care abuzează de această facilitate.”

• „Şi răspunsul monetar de a reduce dobânzile este pozitiv, dar nu înseamnă că acum băncile sau instituţiile financiare vor fi nerăbdătoare să extindă împrumuturile, în condiţiile în care operăm într-un climat atât de volatil.”

• „Ca măsuri suplimentare, cred că este important ca Guvernul să continue să susţină în special IMM-urile, pentru că revenirea lor nu va putea avea loc peste noapte. Trebuie să se ia în considerare nevoile micilor afaceri şi ale persoanelor care le administrează.”

În ceea ce priveşte rezultatele FP pentru 2019, Meyer a subliniat că Fondul a atins un minimum record al discountului şi un maxim al preţul acţiunilor (1 RON/acţiune). 

Principalele declaraţii:

• Anul acesta a fost aprobat în AGA din 28 aprilie un dividend de 0,0642 RON/acţiune (care echivalează cu un randament de 5,68%).

• Distribuţia totală către acţionari în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 a fost de 1,08 miliarde RON, dintre care 642 milioane RON au fost sub formă de dividende şi 439 milioane RON au fost folosiţi în cel de-al zecelea program de buy-back. Distribuţiile totale către acţionari din 2010 până în 2020, prin răscumpărări şi numerar, se vor situa la 13,09 miliarde RON sau 3,54 miliarde USD (suma include si estimarea privind distribuţia brută de dividende aprobată în AGA din 28 aprilie, în valoare de 0,0642 lei/acţiune, aferentă anului 2019 şi distribuibilă de la 1 iulie 2020).

• Obiectivul în ceea ce priveşte Valoarea Activului Net (VAN) a fost atins: în 2019, performanţa cumulată a VAN-ului/acţiune a crescut cu 31,23%, în timp ce discount-ul mediu anual s-a situat la 29,38%.

• „Sunt încântat să anunţ că AGA a decis continuarea mandatului Franklin Templeton ca manager de investiţii al Fondului.”

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri