Stiri despre pastele cailor

  20 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Superstiţii la Înălţarea Domnului, ziua când plantele capătă puteri miraculoase. De unde vine Paştele Cailor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Superstiţii la Înălţarea Domnului, ziua când plantele capătă puteri miraculoase. De unde vine Paştele Cailor

  Credincioşii ortodocşi prăznuiesc, la 40 de zile de la Paşti, ridicarea la ceruri a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. În acest an, joi, pe 28 iunie, oamenii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”. În credinţa populară, sărbătoarea mai este numită Ispas sau Paştele Cailor, după numele personajului mitic cu acelaşi nume.

 • VIDEO Interlopul Ghenosu, pe podium la Paştele Cailor. Cu ce rasă de cal a participat la concursul de frumuseţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Interlopul Ghenosu, pe podium la Paştele Cailor. Cu ce rasă de cal a participat la concursul de frumuseţe

  Comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod, a sărbătorit sâmbătă Paştele Cailor, „Konski Velikden“. Evenimentul are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Mare, care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. De la eveniment nu a lipsit temutul interlop Ghenosu, recent eliberat, care a câştigat şi un premiu.

 • Sâmbătă are loc „Paştele Cailor“ sau „Tudoriţ“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sâmbătă are loc „Paştele Cailor“ sau „Tudoriţ“". Cei prezenţi vor putea urmări demonstraţii de îndemânare hipică şi concursuri de frumuseţe

  A devenit deja o tradiţie ca în prima sâmbătă din Postul Paştelui, comunitatea de bulgari din Târgovişte să sărbătorească „Tudoriţa – Konski Velikden” (Paştele Cailor). Bulgarii spun că această sărbătoare îi apropie de animalele cu care lucrează din greu pământul şi le aduce bunăstare.

 • „Paştele cailor“ chiar există. De unde vine expresia celebră şi ce legătură are cu ziua când sufletele morţilor ajung în Rai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Paştele cailor“ chiar există. De unde vine expresia celebră şi ce legătură are cu ziua când sufletele morţilor ajung în Rai

  Chiar dacă prin expresia cu sens peiorativ„la Paştele Cailor” înţelegem „niciodată”, sărbătoarea chiar există şi coincide cu Înălţarea Domnului. Tradiţia spune că la naşterea Mântuitorului Hristos, în ieslea animalelor, pe cât de cuminţi au fost boii şi oile, pe atât de gălăgioşi au fost caii. Atunci Maica Domnului i-ar fi blestemat să se sature doar o dată pe an: de Înălţare.

 • FOTO Paştele Cailor, a 17-a ediţie, în imagini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Paştele Cailor, a 17-a ediţie, în imagini

  Cei mai frumoşi cai au putut fi admiraţi, astăzi, în cartierul Matei Voievod Sârbi din Târgovişte. Comunitatea bulgară de acolo a sărbătorit “Paştele Cailor” sau “Tudoriţa”, sărbătoare dedicată animalului atât de îndrăgit de ei. Evenimentul este unic în ţară.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Paştele Cailor" are loc în acest weekend, la Târgovişte

  Paştele Cailor" are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbătă Sfântului Toader, de unde vine şi denumirea de "Tudorita". Este sărbătoarea primăverii, menită să pregătească muncile agricole ale gospodarilor.

 • Sâmbătă, 23 martie, bulgarii din Târgovişte sărbătoresc “Paştele Cailor”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sâmbătă, 23 martie, bulgarii din Târgovişte sărbătoresc “Paştele Cailor”

  Sâmbătă, 23 martie, bulgarii din cartierul Matei Voievod vor fi în sărbătoare. Ei celebrează “paştele Cailor”, o tradiţie păstrată de zeci de ani, care semnifică începerea lucrărilor de primăvară. Sărbătoarea pică în fiecare an, la 40 de zile de la Înălţarea Domnului, de ziua Sf. Teodor. Sârbii şi-au gatit deja caii  şi vor defila pe străzi în aplauzele turiştilor.

 • Sâmbătă, poftiți la Paștele Cailor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sâmbătă, poftiți la Paștele Cailor

  Comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod, sărbătoreşte Paştele Cailor, Konski Velikden, în prima sâmbătă a Postului Mare, sâmbătă care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

 • MÂINE: Târgoviştenii sunt aşteptaţi la „Paştele Cailor”!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  MÂINE: Târgoviştenii sunt aşteptaţi la „Paştele Cailor”!

  Manifestările încep la ora 11:00, la Căminul Cultural din Sârbi, şi se finalizează după-amiaza târziu. Bulgarii din Cartierul Matei Basarab marchează cu cântec, joc, concursuri şi voie bună începutul unui nou an agricol. La eveniment sunt invitaţi să participe toţi târgoviştenii, indiferent de etnie.

 • „Paştele Cailor“ se sărbătoreşte la Târgovişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Paştele Cailor“ se sărbătoreşte la Târgovişte

  Concursuri de dresaj, gospodari îndemânatici la lucrările agricole şi multă voie bună au fost ingredientele care au făcut din „Sărbătoarea Primăverii" evenimentul perfect pentru weekend. Bulgarii din Târgovişte au sărbătorit ieri Konski Veligden sau „Paştele Cailor". Această tradiţie se ţine în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader

 • A venit “Paştele Cailor” în Târgovişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A venit “Paştele Cailor” în Târgovişte

  Bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit astăzi începutul muncilor agricole. “Sărbătoarea Primăverii” sau “Paştele Cailor” se ţine în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui. Gospodarii sărbătoresc cu această ocazie legătura dintre om şi cal.

 • Invitaţie la Paştele Cailor!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Invitaţie la Paştele Cailor!

  Sărbătoare, mâine in cartierul Matei Voievod sârbi, din Târgovişte. În fiecare an, de ziua Sf. Tudor, are loc sărbătoarea “Paştele cailor” sau “Tudoriţa”.

Modifică Setările