
Judeţul Iaşi şi raionul Orhei au votat acordul de înfrăţire
În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Raional Orhei din R. Moldova, marţi, 7 iunie, a fost votat acordul de înfrăţire a raionului Orhei cu judeţul Iaşi.
În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Raional Orhei din R. Moldova, marţi, 7 iunie, a fost votat acordul de înfrăţire a raionului Orhei cu judeţul Iaşi.
O adolescentă de 16 ani a fost bătută cu cruzime de alte fete, imaginile fiind publicate în mediul online. Poliţia precizează că incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă, 28 mai, în satul Bieşti din raionul Orhei, după ce victima împreună cu o prietenă s-ar fi întâlnit cu alte două cunoscute, toate minore, transmite IPN.
Curăţenia de primăvară şi cea de dinainte de Paşte este în toi, la Orhei. Mai multe artere principale din municipiu, inclusiv trotuarele, după ce au fost măturate, sunt spălate cu apă şi şampon special. Ulterior, este aplicat marcajul rutier.
O femeie de 65 de ani a fost găsită strangulată în garajul din curte. Tragedia s-a produs în data de 11 aprilie la Orhei, transmite TV8.
Republica Moldova găzduieşte peste 100.000 de refugiaţi ucraineni, dintre aceştia 95% sunt cazaţi în familii. Deşi numărul refugiaţilor este mare, centrele de plasament temporar sunt aproape libere, majoritatea alegând să se cazeze fie în gospodăriile moldovenilor, fie să stea cu chirie.
Angajaţii instituţiile de învăţământ şi cu menire socială din raionul Orhei au intrat, începând cu 28 martie, în grevă japoneză. Prin această măsură de protest, ei încearcă să determine Guvernul Gavriliţa să revizuiască bugetul de stat pentru anul 2022 şi să aloce mai mulţi bani pentru întreţinerea şcolilor, grădiniţelor şi altor instituţii publice locale, în contextul scumpirilor din ultima perioadă.
Şcolile din Orhei au epuizat deja toţi banii oferiţi de Guvern pentru întreţinere şi riscă să intre în incapacitate de plată. Consiliul Raional Orhei a depus un demers oficial, adresat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor, în care explică situaţia la zi şi le cere autorităţilor ca, până la sfârşitul acestei luni, să revizuiască bugetele şi să aloce fonduri suplimentare.
Preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, solicită includerea pe agenda şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova a subiectului privind deschiderea unei extensii a Universităţii din Iaşi la Orhei.
Protestele nu contenesc la Orhei. Peste o sută de oameni au protestat luni, 31 ianuarie, în preajma parcului de distracţie OrheiLand, faţă de decizia Poliţiei de a sista activitatea parcului. Oamenii acuză guvernarea şi Poliţia de duble standarde, în condiţiile în care, sub pretextul pandemiei, OrheiLand a fost închis, în timp ce la Bălţi şi la Chişinău accesul în parcurile de distracţii, carusele şi patinoare nu este restricţionat.
În ultimele două săptămâni, în raionul Orhei se atestă o creştere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, arată datele Centrului de Sănătate Publică (CSP) Orhei, care monitorizează zilnic situaţia epidemiologică din teritoriu, transmite IPN.
Sute de locuitori ai oraşului şi raionului Orhei au ieşit în stradă joi, 27 ianuarie, pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus şi a decis să nu închidă şcolile, aşa cum s-a întâmplat la nivel central. La iniţiativa manifestanţilor, care au colectat mii de semnături, Consiliul Raional Orhei a votat o declaraţie prin care i-au acordat vot de neîncredere actualului Guvern.
Lupta pentru demontarea regimului Maiei Sandu a început la Orhei şi va continua în fiecare raion, localitate şi casă, până când guvernarea va fi dată jos. Declaraţia aparţine liderului Partidului „ŞOR”, deputatul fugar Ilan Şor, şi a fost făcută în cadrului unui miting de protest, care a avut loc la Orhei joi, 27 ianuarie.
Inspectoratul General al Poliţiei a transmis Centrului Naţional Anticorupţie materialele de constatare cu privire la presupusele acţiuni de depăşire a atribuţiilor de serviciu de către reprezentanţii administraţiei publice locale a raionului Orhei.
Guvernarea pune tunurile pe Consiliului Raional Orhei, după ce administraţia raionului a decis ca şcolile din regiune să activeze cu frecvenţă fizică şi a adoptat propriile măsuri în lupta contra pandemiei.
Decizia autorităţilor centrale de a închide şcolile şi de a impune aceleaşi restricţii anti-COVID la nivelul întregii ţări este disproporţionată şi nu se raportează la realităţile din teren, este părerea preşedinteleui raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, care a explicat motivele pe care s-a bazat comisia raională de sănătate publică când a dispus ca atât şcolile, cât şi alte instituţii publice să-şi continue activitatea în regim obişnuit.
Deciziile anunţate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Sunt precizările Guvernului în raport cu deciziile anunţate de CTESP Orhei referitor la funcţionarea şcolilor şi evenimentele publice, transmite IPN.
Administraţia municipiului Orhei respinge acuzaţiile lansate în spaţiul public despre pretinsele probleme financiare care ar fi în localitate. Potrivit responsabililor, toate aceste atacuri au loc în contextul alegerilor din municipiul Bălţi, iar scopul lor este vădit politic şi nu are nimic în comun cu realităţile din teren.
Drumul Jora de Mijloc-Susleni a fost reconstruit în întregime, a anunţat deputata Marina Tauber, subliniind că a promis acest lucru în 2018, în calitate de primar al comunei Jora de Mijloc. Potrivit ei, acesta este cel mai mare proiect de infrastructură din raionul Orhei, de la destrămarea Uniunii Sovietice încoace.
Orheiul este o parte din inima şi viaţa mea şi va fi pentru totdeauna aşa şi voi face tot posibilul ca locuitorii acestui oraş să trăiască bine. Acesta este mesajul liderului Partidului „ŞOR”, Ilan Şor, transmis cu ocazia Hramului Orheiului. Potrivit fostului edil al oraşului, începând din 2015, Orheiul a fost transformat dintr-un un oraş distrus într-o oază de fericire, confort şi prosperitate.
Parodia publicată pe Facebook de către actorul şi prezentatorul TV, Emilian Creţu, a ajuns şi la ochii deputatei Partidului „ŞOR” Marina Tauber. Se pare că Tauber a apreciat umorul actorului, reacţionând public pe reţelele de socializare, scrie Realitatea.md.
Drumul Susleni-Jora de Mijloc, cel mai mare proiect de infrastructură de la independenţă încoace, a fost dat în exploatare după o reabilitare completă. Proiectul a fost realizat de echipa Partidului „ŞOR” din Orhei.
Duminică, 4 iulie, la Complexul Cultural „Orheiul Vechi” se organizează un maraton al vaccinării. Poate participa orice persoană interesată să se vaccineze într-un loc pitoresc. Maratonul este organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în colaborare cu Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor, transmite IPN.
Un bărbat de 50 de ani, domiciliat în raionul Orhei, prin şantaj şi cu aplicarea violenţei fizice, a pretins suma de 5.000 euro de la o femeie cu care anterior a avut o relaţie amoroasă peste hotare.
Procuratura raionului Orhei anunţă despre condamnarea la opt ani închisoare a şoferului care în vara anului 2020 a urcat băut la volan şi a comis un accident rutier, soldat cu decesul a trei persoane, printre care şi primarul satului Piatra.
Un accident rutier grav s-a produs, vineri seara, pe traseul R-21”Orhei - Călăraşi”, direcţia spre oraşul Călăraşi, în apropiere de satul Mana din raionul Orhei. Din spusele martorilor, conducătorul automobilului de marcă „Land Rover Freelander”, care se deplasa cu viteză, a efectuat manevra de depăşire a unui vehicul cu tracţiune animală care se deplasa în aceeaşi direcţie şi pe care l-a văzut în ultimul moment.
Membrii organizaţiei teritoriale din Briceni a Partidului Democrat anunţă că părăsesc formaţiunea. Potrivit lor, „acţiunile lui Pavel Filip şi ale conducerii PDM au dus şi duc la dezbinarea partidului”.Această plecare este deja a patra din organizaţiile teritoriale, după ce anterior au plecat membrii din Cahul, Floreşti şi Orhei, transmite IPN.
Sergiu Stici, cercetat pentru mai multe infracţiuni grave, susţine că i-a dat mită 150 de mii de euro primarului unei localităţi din Orhei, pentru a scăpa de pedeapsă. Edilul, care a fost reţinut de curând, i-ar fi spus că poate influenţa oamenii legii pentru a-i fi emise decizii de achitare, transmite IPN.
Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea primarului unui sat din raionul Orhei, bănuit de comiterea traficului de influenţă. Procesul penal a fost pornit în baza denunţului depus de o persoană care reclama acţiunile abuzive ale bănuitului, comise în anul 2018, perioadă în care acesta încă nu deţinea o funcţie de demnitate publică.
Trei femei au murit, iar un adolescent este în stare gravă, după ce toţi au fost accidentaţi de un automobil, condus de un şofer beat. Tragedia s-a produs noaptea trecută în satul Piatra din raionul Orhei.
Adolescentul din Orhei, învinuit că şi-a ucis amicul minor pentru o consolă de jocuri Xbox, a fost condamnat la zece ani şi jumătate de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată pe două capete de acuzate: tâlhărie şi omor intenţionat, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.