
Epopeea construirii Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş a ajuns la un nou nivel
Parlamentarii vor ca Guvernul să construiască Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, numită „Autostrada Unirii”, în numai patru ani, alocându-i 9 miliarde de euro.
Parlamentarii vor ca Guvernul să construiască Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, numită „Autostrada Unirii”, în numai patru ani, alocându-i 9 miliarde de euro.
Din datele afişate în Master Planul General de Transport reiese că în România se vor construi simultan câteva mii de kilometri de autostrăzi, drumuri expres şi căi ferate în doar 14 ani, ceea ce presupune investiţii de peste 40 de miliarde de euro şi viteze astronomice de execuţie.
Autorităţile băcăuane au anunţat ieri, în conferinţă de presă, singura veste bună pentru Bacău din Master Plan-ul de Transport. Guvernul a inclus miercuri, 14 septembrie, Aeroportul Internaţional „George Enescu“ în lista prioritară de investiţii şi a decis alocarea pentru acest obiectiv a 66 de milioane de euro, fără TVA. Pe termen mediu nu există însă nicio promisiune pentru vreo autostradă, care să treacă prin Bacău.
Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, 14 septembrie, Master Planul, General de Transport, documentul strategic în baza căruia vor fi prioritizate şi finanţate proiectele de infrastructură.
Centurile ocolitoare ale oraşelor Slatina şi Balş, la nivel de autostradă, cu o lungime cumulată de 30 de kilometri, au fost incluse în Master Planul General de Transport (MPGT), chiar dacă proiectul autostrăzii Piteşti-Craiova, care includea cele două centuri, nu este prioritar, a scris, pe Facebook, consilierul premierului Dacian Cioloş pentru infrastructură, Cătălin Drulă.
Ministerul Transporturilor anunţă că a promovat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României (MPGT), actul aflându-se în prezent pe circuitul de avizare interministerială, după care va fi aprobat de Guvern în cel mai scurt timp.
Ministerul Transporturilor (MT) a finalizat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură şi l-a lansat în dezbatere publică până pe data de 9 martie 2016.
Pentru acest an, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are un buget total de 4,2 miliarde de lei. Va inaugura 95 de kilometri de autostrăzi noi şi va lansa în lucru alţi 467 de kilometri.
Călătorii din Uniunea Europeană au dreptul de a-şi deconta 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenul întârzie. Călătorii din România trebuie să mai aştepte până la 3 decembrie 2019.
Licitaţia pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul expres spre Moldova, ce ar urma să pornească din Ploieşti şi să „urce“ prin Buzău-Focşani-Bacău va fi lansată până la finalul lunii, a declarat Narcis Neaga, şeful Companiei de Autostrăzi, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Prim-ministrul Victor Ponta a semnat vineri, la Palatul Victoria, împreună cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, decizia de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Programul, care cuprinde şi Master Planul General de Transport, le-a dat aripi politicienilor, care s-au întrecut în declaraţii pompoase.
Comisia Europeană anunţă, într-un comunicat, că a adoptat Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare al României (POIM), pentru perioada 2014 - 2020. POIM este un pachet major de investiţii, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiţi în proiecte de mediu, energie şi transporturi.
În deschiderea expo-conferinţei InfraTrans, desfăşurată în arealul Salonului Oficial al Palatului Gării de Nord, reprezentanţii industriei feroviare au arătat că guvernele de până acum n-au susţinut investiţiile în calea ferată şi au cerut autorităţilor să se mobilizeze pentru atragerea de bani europeni destinaţi acestui sector.
Magistrala 6 de metrou Gara de Nord - Otopeni va face din Bucureşti capitala cu cea mai bine structurată reţea de metrou din Europa, a declarat, marţi, Ioan Rus, ministrul Transporturilor.
În Master Planul de Transport trimis comisiei europene spre avizare arată că aeroportul de la Braşov este deschis. Asta dacă aleşii nu au uitat în ce an suntem.
„După observaţiile de la Comisia Europeană, autostrada Sibiu-Piteşti figurează în Master Planul General de Transport pe primul loc la proiectele de autostrăzi cu un punctaj general de 112,22“, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Ministerul Transporturilor.
Piaţa construcţiilor a avut o scădere de 4% anul trecut, la 8,9 miliarde de euro, acesta reprezentând cel mai scăzut nivel consemnat de industria de profil de la începerea crizei, potrivit ARACO. Conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) încă mai speră că în 2015 va exista o creştere, dacă proiectele bugetate vor fi puse în practică.
Statisticile anului trecut arată că dacă Guvernul şi-ar fi îndeplinit programele de investiţii publice, economia şi-ar fi atins potenţialul de creştere, România consolidându-şi statutul de Tigru al Estului. În loc de surprinzătorul +2,9%, am fi urcat spre performantul şi necesarul +4%.
După controversele din 2014 privind programul de construcţii la autostrăzi, Guvernul promite că în februarie va fi desemnat consultantul pentru Sibiu-Piteşti, iar la primăvară se va deschide şantierul Comarnic-Braşov. Ce planuri are Guvernul pentru autostrăzi în 2015.
CFR SA va organiza marţi, prin Bursa Română de Mărfuri, o licitaţie cu strigare pentru închirierea a 27 secţii de cale ferată, însumând 980,5 kilometri, care fac parte din infrastructura neinteroperabilă. Printre liniile astfel ofertate se numără şi Medgidia-Tulcea, unica linie ferată care face legătura cu Delta Dunării.
Tronsoanele cu cele mai mari pierderi financiare, care nu au prezentat interes nici pentru investitorii particulari chemaţi să le ia în chirie, ar putea intra pe o listă neagră a excluderii din reţea.
Pe tronsonul Sibiu-Piteşti, supranumit „Autostrada Dacia“, calculele de cost au fost umflate astfel încât construcţia să pară mai scumpă decât Comarnic-Braşov, au declarat pentru „Adevărul“ mai mulţi specialişti în infrastructură care au participat, marţi, la o dezbatere publică a Master Planului General de Transport.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, va organiza un mare miting în capitala Banatului, dacă nu va fi revizuit Master Planul pe Transport, în care oraşul de pe Bega nu va mai fi ignorată.
CFR Marfă arată că planurile autorităţilor de reducere a reţelei feroviare trebuie regândite, iar închiderea unor secţii va afecta activitatea companiei. În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor precizează că majoritatea liniilor de cale ferată din România sunt neprofitabile.
Guvernul va desfiinţa între 25% şi 40% din liniile ferate, iar pe tronsoanele respective se vor amenaja „drumuri pentru transportul în comun, artere pietonale şi chiar piste pentru biciclişti“, potrivit unui memorandum de măsuri pentru eficientizarea sistemului de transport feroviar.