Stiri despre maresalul ion antonescu

  24 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Apropo de 23 August...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apropo de 23 August...

  În dimineaţa zilei de 23.08.1944, România, deja ciopârţită de vecini hrăpăreţi, avea un Conducător al Statului, Mareşalul Ion Antonescu, care, ca şi la momentul numirii sale în funcţia de prim-ministru, de Carol al II-lea, se mai agăţa de speranţa că mai putea salva ceva din regatul interbelic. Seara, românii aflau că regele Mihai preluase iniţiativa politică şi ţara trecea din tabăra celor ce pierdeau războiul, în aceea a învingătorilor.

 • VIDEO Prim-miniştrii României în Al Doilea Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Prim-miniştrii României în Al Doilea Război Mondial

  Poate nu aţi observat. În acest an onorarea zilei de 9 mai 1877 - când Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa României şi Mihail Kogălniceanu a rostit o alocuţiune emblematică - nu a mai fost pomenită în discursul la nivel înalt. Să fim azi mai puţin independenţi? Şi aniversarea Zilei Victoriei în ultima conflagraţie mondială a fost mai degrabă marcată exemplar, peste Ocean, de Donald Trump şi nefiresc expediată în Europa.

 • Protocolul blestemat în Europa de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Protocolul blestemat în Europa de Est

  Declaraţia comună a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop pare să fi fost trecută cu vederea de cei atenţi la evoluţiile geopolitice din Europa, continent divizat de existenţa concomitentă a realităţilor specifice Uniunii Europene şi a unui alt tip de mentalitate, la est de graniţa răsăriteană a NATO.

 • În 1940, clasa politică a abandonat Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul şi o parte din Ardeal, nu românii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În 1940, clasa politică a abandonat Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul şi o parte din Ardeal, nu românii

  În 1940, România avea să cedeze fără un singur foc de armă teritorii importante: Basarabia, Cadrilaterul, Bucovina şi o bună parte din Ardeal. Totul avea să se petreacă în doar câteva luni, dar nu atât de mult presiunea marilor puteri ale continentului a constituit principalul motiv al colapsului, cât mai ales clasa politică interbelică, în frunte cu regele Carol al II-lea.

 • Indicaţiile lui Ion Antonescu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Cine va fi prins că omoară sau batjocoreşte populaţia să fie executat pe loc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Indicaţiile lui Ion Antonescu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Cine va fi prins că omoară sau batjocoreşte populaţia să fie executat pe loc“

  La neregulile petrecute în spatele frontului, mareşalul Ion Antonescu cerea pedepse maxime. „Este în interesul superior al conducerii războiului să apărem în faţa poporului român şi din teritoriile ocupate ca liberatori de sub jugul bolşevic, iar nu ca barbari care au venit să-i jefuiască, să-i batjocurească, să-i omoare“, spunea el.

 • „Din culisele cinematografiei“. Filmul procesului Mareşalului Antonescu, refăcut în plină glorie a „Epocii de Aur“: „Într-o cabină izolată, mă aşteptau doi «tovarăşi» şi câteva cutii!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Filmul procesului Mareşalului Antonescu, refăcut în plină glorie a „Epocii de Aur“: „Într-o cabină izolată, mă aşteptau doi «tovarăşi» şi câteva cutii!“

  Una dintre cele mai apreciate monteuze ale cinematografiei româneşti, Maria Neagu (82 de ani), a reuşit să-i „păcălească“ de mai multe ori pe „cerberii“ cenzurii, având totodată parte şi de numeroase experienţe neobişnuite, precum aventura transpunerii pe peliculă neinflamabilă a imaginilor cu fostul conducător al statului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

 • Câţi bani a primit Iuliu Maniu de la guvernul britanic ca să-l aresteze pe Ion Antonescu. Istoria loviturii de stat gândite de Winston Churchill în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câţi bani a primit Iuliu Maniu de la guvernul britanic ca să-l aresteze pe Ion Antonescu. Istoria loviturii de stat gândite de Winston Churchill în România

  Istoricul constănţean Marian Zidaru a studiat de mai multe ori arhivele britanice ale Special Operations Executive (SOE), unde în fondul referitor la România a dat peste documente care atestă faptul că marele om politic Iuliu Maniu a fost finanţat de guvernul britanic, condus de Winston Churchill, pentru a da o lovitură de stat care să ducă la arestarea lui Ion Antonescu şi la ieşirea României din alianţa cu Germania.

 • Sevil Shhaideh, instalată în biroul unui lider politic controversat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sevil Shhaideh, instalată în biroul unui lider politic controversat

  Vicepremierul Sevil Shhaideh îşi desfăşoară activitatea guvernamentală în biroul care i-a aparţinut mareşalului Ion Antonescu, informaţia fiind făcută publică luni, de secretarul general al Guvernului Grindeanu, Mihai Busuioc, la Antena 3.

 • Cele mai mari controverse
legate de mareşalul Ion Antonescu. Episodul dubios din timpul Răscoalei de la 1907
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai mari controverse legate de mareşalul Ion Antonescu. Episodul dubios din timpul Răscoalei de la 1907

  Una dintre cele mai controversate personalităţi ale istoriei românilor, mareşalul Ion Antonescu a condus statul român timp de patru ani, din 1940 până la 23 august 1944, când a fost înlăturat din funcţie de Regele Mihai şi de partidele politice, în cadrul unei lovituri de stat. Care sunt cele mai mari controverse ce planează asupra sa şi carierei sale, aflaţi din materialul următor.

 • 23 august 1944 - şapte idei şi o propunere de concluzie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august 1944 - şapte idei şi o propunere de concluzie

  Nu-i încurajez pe cei care se lamentează că noi am fi trădat Germania în acel 23 august. Îi rog pe cei care cred aceasta să citească mai multă istorie: eventual, să vadă pe câţi aliaţi a trădat şi câte alianţe a schimbat în plan extern Otto von Bismark în cariera lui de cancelar. SINGURA MIZĂ REALĂ A POLITICII EXTERNE E INTERESUL NAŢIONAL - restul e retorică.

 • 23 august 1944 – începutul genocidului antiromânesc. Trădare sau salvare?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august 1944 – începutul genocidului antiromânesc. Trădare sau salvare?

  Pe 23 august 1944 avea să înceapă calvarul poporului român, odată cu invadarea teritoriului României de trupele sovietice de ocupaţie. Au urmat 20 de ani de eradicare sistematică a intelectualităţii româneşti, cu scopul expres de a aduce neamul românesc la nivelul unei populaţii lipsite de conştiinţă şi identitate.

 • Generalul Radu
Theodoru, autorul lucrării „România, românii şi comunismul“: „Dacă nu avem dreptul
la opinie, suntem sclavi nenorociţi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generalul Radu Theodoru, autorul lucrării „România, românii şi comunismul“: „Dacă nu avem dreptul la opinie, suntem sclavi nenorociţi“

  Scriitorul Radu Theodoru (92 de ani) şi-a lansat joi, la Pensiunea Studio din Bacău, cartea „România, românii şi comunismul“-un răspuns documentat la o provocare antiromânească- cu referire la raportul lui Vladimir Tismăneanu. La evenimentul organizat de „Asociaţia Culturală Cealaltă Românie“ au participat oameni de cultură băcăuani, editorul Viorel Cucu, foşti militari, profesorul basarabean Vasile Şoimaru dar şi o delegaţie din Mirosloveşti.

 • Nu, nu am greşit cu nimic... când am trecut Nistrul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu, nu am greşit cu nimic... când am trecut Nistrul

  Într-o recentă intervenţie publică realizată pe parcursul desfăşurării conferinţei Fundaţiei Universitare a Mării Negre privind dimensiunea răsăriteană a politicii externe româneşti, fostul consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, Iulian Fota, menţiona faptul că cea mai mare greşeală a României în relaţia cu Rusia a fost trecerea Nistrului în iulie 1941.

 • Mihai Sturzu, somat să retragă de pe contul de Facebook o fotografie cu mareşalul Ion Antonescu. Reacţia şefului TSD: „Am şters postarea“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihai Sturzu, somat să retragă de pe contul de Facebook o fotografie cu mareşalul Ion Antonescu. Reacţia şefului TSD: „Am şters postarea“

  Mihai Sturzu, preşedintele TSD, este următoarea victimă din partidul de guvernământ, după Radu Mazăre, care este apostrofat de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România. Sturzu era tăguit pe contul de Facebook la o fotografie cu mareşalul Ion Antonescu. Sesizat, fostul component al trupei Hi-Q a şters postarea şi a mulţumit pentru atenţionare.

 • De ce lăsăm unei ţări mici „dreptul” de a nu mişca niciodată în front?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce lăsăm unei ţări mici „dreptul” de a nu mişca niciodată în front?

  Probabil că lecţia de învăţat numărul unu, din evoluţia extrem de rapidă a evenimentelor de azi, politice, economice şi militare, care vor deveni, sau nu, istorice, o constituie determinarea fiecărei fiinţe umane de a îşi respecta identitatea, cu luminile şi umbrele sale, de a nu imita pe alţii, de a fi unică, mândră de această diferenţă specifică, care nu striveşte, ci doar amplifică corola de minuni a lumii. Marcată şi în anul 2014 de război.

 • Octombrie 1944 a fost luna în care România a fost vândută Uniunii Sovietice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Octombrie 1944 a fost luna în care România a fost vândută Uniunii Sovietice

  Dacă nu privim înapoi, cu luciditate, vom avea cele mai mari şanse să repetăm istoria înaintaşilor, chiar dacă sunt alte personaje prin palatele puterii autohtone. Asta şi pentru că viaţa ultimelor luni demonstrează că şi astăzi sunt răsăriteni tentaţi să îşi reia marşul nu doar pe bulevardul strategic polonez. Iată de ce octombrie 1944 este un reper interesant şi pentru ceea ce trăim în octombrie 2014.

 • 23 August 1944 - Salvarea României sau trădare naţională?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 August 1944 - Salvarea României sau trădare naţională?

  Despre actul de la 23 august 1944 din România s-a scris foarte mult, dar s-au ascuns, cu destulă abilitate, poporului român, unele adevăruri ale acestui act şi implicaţiile lui, în majoritate nefaste pentru România.  23 august 1944 rămâne, probabil, cel mai controversat moment al istoriei noastre contemporane.

 • 23 august 1944- Ziua corectă în care am răspuns trădării Germaniei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august 1944- Ziua corectă în care am răspuns trădării Germaniei

  Pe data de 23 august 1944 România avea să renunţe la războiul împotriva URSS şi a trece la eliberarea Ardealului ocupat de către Ungaria. Un moment extrem de controversat dar care a asigurat continuitatea statului român în forma cea mai apropiată de graniţele etnice, deşi importante teritorii au rămas ocupate.

 • 22 iunie 1941–Ziua în Care a început războiul pentru Basarabia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  22 iunie 1941–Ziua în Care a început războiul pentru Basarabia

  „Ostaşi, Vă Ordon: Treceţi Prutul! ... Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii Voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre“ – acesta este ordinul de luptă transmis de către conducătorul statului român, Mareşalul Ion Antonescu, pe data de 22 iunie 1941.

 • Trei războaie, un singur scop: Reîntregirea Neamului(III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei războaie, un singur scop: Reîntregirea Neamului(III)

  "GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA ŞI JERTFA LOR DE SÂNGE AU ÎNFĂPTUIT UNITATEA NAŢIONALĂ"-este inscripţia de pe Arcul de Triumf, monument ridicat în centrul capitalei României în onoarea ostaşilor morţi în primul război mondial pentru Reîntregirea neamului.

 • INTERVIU Filo-român sau/şi pro-american?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Filo-român sau/şi pro-american?

  Într-un timp dominat de mediocritatea intelectuală, a majorităţii emisiunilor de televiziune, de abundenţa programelor radiofonice pur distractive, de o presă scrisă lascivă, un dialog cu un conaţional ce are convingeri ferme, care-i pecetluiesc evident existenţa, este o şansă. La o respiraţie liberă! Într-o ţară prostită - la scenă deschisă.

Modifică Setările