Stiri despre literar si artistic

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Anaïs Nin, amanta de mătase a literaturii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anaïs Nin, amanta de mătase a literaturii

  Anaïs Nin, model, dansatoare şi psihanalist amator, a rămas în istorie ca singura femeie care-a reuşit să-l îmblânzească pe „golanul“ literaturii, scriitorul Henry Miller. Lui Anaïs Nin i se datorează apariţia volumului „Tropicul Cancerului“ sau trilogiei „Răstignirea trandafirie“, cu care Henry Miller a revoluţionat scriitura secolului XX. 

 • La moartea unui artist: Lucian Freud
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La moartea unui artist: Lucian Freud

  Unul dintre cei mai importanţi pictori ai lumii s-a stins din viaţă săptămâna trecută, la 88 de ani. Artistul a lăsat în urmă tablouri revoluţionare,  milioane de lire sterline şi 14 copii recunoscuţi oficial. Lucian Freud, creator de renume din ultima jumătate de secol, a murit la Londra, în locuinţa sa din Notting Hill, unde-şi avea şi atelierul în care a pictat retras ani întregi.

 • Cine a fost Mircea Ivănescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine a fost Mircea Ivănescu

  Poetul, care n-a cochetat niciodată cu modernismul, este unul important pentru înţelegerea poeziei noastre din ultima jumătate de secol. Simt nevoia să revin cu unele detalii şi precizări la cele declarate cu o săptămână în urmă în cadrul anchetei consacrate de „Adevărul“ morţii lui Mircea Ivănescu (1931-2011).

 • Lectura de plăcere şi cea profesionistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lectura de plăcere şi cea profesionistă

  Săptămânal găsiţi aici o personalitate care scrie despre cărţile pe care le consideră fundamentale. Astăzi este rândul scriitorului Radu Paraschivescu.

 • Andrea Bajani, scriitor: „Nimeni nu vorbeşte despre imigranţii italieni din România“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrea Bajani, scriitor: „Nimeni nu vorbeşte despre imigranţii italieni din România“

  Andrea Bajani (36 de ani), scriitor italian, autorul romanului „De vei lua aminte la greşeli“, apărut recent la Humanitas, pentru care s-a documentat în 2006 în România,  identifică un paralelism între imigranţii români şi cei italieni. Bajani, care se declară fascinat de „contradicţiile românilor“, a locuit un an la Bucureşti şi a vizitat Craiova, Galaţi şi Timişoara. Italianul scrie povestea despărţirii unei m

 • Marile festivaluri ale verii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile festivaluri ale verii

  „Adevărul literar şi artistic“ vă prezintă cele mai importante festivaluri de teatru, concerte şi festivaluri de film care vor avea loc în vara aceasta, în România şi în restul Europei. Viaţa culturală a bătrânului continent se  anunţă cât se poate de interesantă. Dacă nu veţi ajunge la Edinburgh sau la Avignon, unde vor avea loc cele mai mari festivaluri de artele spectacolului din lume, atunci vă puteţi orienta

 • Pascal Bruckner, scriitor: „Liderii politici se folosesc de limbajul iubirii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pascal Bruckner, scriitor: „Liderii politici se folosesc de limbajul iubirii“

  Scriitorul Pascal Bruckner, în vârstă de 63 de ani, supranumit „filosoful actualităţii“, identifică rolul dragostei în noul discurs politic. Într-un interviu acordat suplimentului „Adevărul literar şi artistic“, cunoscutul eseist francez vorbeşte despre confuzia dintre domeniul privat al iubirii şi cel public, al politicii.

 • Cronică de moravuri: O politică a distincţiilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de moravuri: O politică a distincţiilor

  Pentru ca un documentar să fie eligibil la cursa pentru Premiul Oscar, trebuie, în primul rând, să fi rulat cel puţin şapte zile într-un cinematograf din Los Angeles şi tot atâtea zile într-unul din Manhattan, într-un interval de timp dinaintea ceremoniei decernării premiilor.

 • Adevăruri de altădată: Un tratat de estetică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevăruri de altădată: Un tratat de estetică

  Lucrarea d-nului Tudor Vianu – „Estetica” Vol I, apărută acum mai bine de un an la Editura Fundaţiilor Regale, este dintre acelea care îşi croesc drumul cu greu, dar statornic.

 • Artistul-impresar, o nouă meserie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Artistul-impresar, o nouă meserie

  În România anului de criză 2011, mulţi artişti, printre care violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, au ales să se reprezinte singuri pentru a obţine contracte în lumea muzicală. Printre  agenţii şi impresarii puternici autohtoni se numără Simona Kessler, pe piaţa de carte, şi Mihai Constantinescu, pe cea a muzicii clasice.

 • Adevăruri de altădată: Bercu Leibovici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevăruri de altădată: Bercu Leibovici

  În harta topografică a literaturii noastre actuale, umorul păstrează un teritoriu destul de îngust. Odată cu declinul nuvelii, schiţa umoristică este de asemenea în regres. Unul dintre puţinii militanţi exclusivi ai umorului este d. Al. O. Teodoreanu, care până astăzi, în mod deliberat, s’a ţinut departe de concurenţa intensă şi uneori neloială din bâlciul romanului.

 • De ce-l uităm pe Caragiale?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce-l uităm pe Caragiale?

  La început de februarie, nimeni nu pare să-şi amintească de ziua „dramaturgului naţional“, deşi „ne bălăcim în cruntele lui adevăruri“, cum spune Dan C. Mihăilescu. Ziua de 15 ianuarie a intrat în conştiinţa publică şi, an de an, autorităţile, personalităţile publice şi „condeiele“ îşi amin-tesc automat de Mihai Eminescu. Data de 30 ianuarie sau 1 februarie, ziua de naştere a lui Ion Luca Caragiale, nu pare să

 • Vă mai amintiţi de: Mihail Jora
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vă mai amintiţi de: Mihail Jora

  Compozitorul, dirijorul şi pianistul român Mihail Jora a compus balete, simfonii, lucrări orchestrale, lieduri, lucrări muzicale de cameră, muzică corală şi vocală, multe dintre acestea fiind inspirate de tradiţia naţională, cum ar fi lucrarea simfonică „Privelişti moldoveneşti“ (1924) sau cele trei lucrări de muzică corală – „Moşul“, „Slutul“ şi „Toaca“ (1924).

 • Adevăruri de altădată: Domnilor istorici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevăruri de altădată: Domnilor istorici

  În mai multe rânduri am semnalat în coloanele „Adevărului“ prezenţa, pe aceste meleaguri, acum o mie de ani, a unui mare oraş, Perun. La slavii sudici, de unde a trecut la ruşi – „Perkun“ la cehi şi la polonezi, „Perkunaz“ la lituanieni – era zeul focului, al trăznetului, al răsboiului, echivalentul lui Zeus. Sfântul nostru Ilie i-a moştenit unele atribute. Rădăcina acestui cuvânt e greacă: „piros“ (foc) de und

 • Oraşul dintre ceţuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oraşul dintre ceţuri

  Din serialul „Străzile din San Francisco“ şi din popularele filme „Instinct primar“ şi „Doamna Doubtfire“ ştii că la San Francisco e întotdeauna soare, însă e doar un mit. Oraşul pare un imens „roller coaster“ în care maşinile se iau la între-cere în curse infernale. Şi, fireşte, dacă vii la San Franciso, e musai să porţi flori în păr.

 • Radu Jude: „Ratarea sinuciderii e o metaforă a eşecului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Radu Jude: „Ratarea sinuciderii e o metaforă a eşecului“

  Regizorul, în vârstă de 33 de ani, a terminat lucrulla o nouă peliculă având ca personaj principal un sinucigaş care îşi înregistrează video testamentul şi nu reuşeşte să-şi pună capăt zilelor. Proiectul, intitulat  „Film pentru prieteni“, a fost finanţat exclusiv de Radu Jude şi are o durată de 60 de minute. Filmările au avut loc în apartamentul interpretului din rolul principal, actorul Gabriel Spahiu. Jude a în

 • Muzică pentru biserici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Muzică pentru biserici

  Un proiect despre speranţa în mai binele la care putem contribui fiecare. Violonistul Erik Schu-mann, violistul Răzvan Popovici şi violoncelistul David Cohen vor deschide, în luna ianuarie, la Cercul Militar Naţional seria „Muzica de cameră pentru biserici de lemn“, cu un concert Enescu, Schubert, Händel-Halvorsen, Mozart.

 • Adevăruri de altădată: Oameni de ispravă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevăruri de altădată: Oameni de ispravă

  Vara aceasta am bătut ţara de la Oradea la Silistra şi din Banat până’n Lăpuşna. Pretutindeni, se netezesc drumuri, se aruncă poduri, se repară biserici, se înalţă case.

 • Actorul-avalanşă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Actorul-avalanşă

  Marius Manole (32 de ani) joacă în spectacolul „Avalanşa“, regizat de Radu Afrim, care a avut premiera aseară, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Actorul vorbeşte frust despre meseria lui prost plătită, despre plafonare şi despre viciile unui sistem care demotivează tânăra generaţie.

 • Moartea unui poet
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moartea unui poet

  După ce a publicat trei volume de poezie care l-au impus printre cei mai talentaţi poeţi din noua generaţie, Dan Coman debutează şi cu roman. Autoexpunerea, ca nouă autenticitate, dă un surogat de roman şi rămâne, de fapt, un divertisment cu aşa-zis-ul substrat profund la vedere, o carte despre sine, dar cu pretenţia simbolizării.

 • Există Nervia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Există Nervia

  Cele 130 de lucrări expuse la Muzeul Naţional de Artă constituie o retrospectivă inedită a unui grup de nouă artişti valoni, fundamental pentru arta belgiană a secolului XX. O avangardă „îmblânzită“, aplicată asupra unor subiecte de natură clasică, şi multe incursiuni în universul intim şi domestic îi caracterizează pe artiştii Grupului Nervia, care au expus intens în Valonia anilor ’30.

 • Şi totuşi... viaţa e frumoasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şi totuşi... viaţa e frumoasă

  E o provocare să încerci să demonstrezi în cenuşiul noiembrie 2010 că „Viaţa e frumoasă“ prin limbajul muzicii şi al scenei. Este al treilea an în care Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ încearcă să ne transmită optimismul printr-un festival.

 • De ce se închid librăriile?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce se închid librăriile?

  Diverta Magheru, una dintre cele mai apreciate librării din Bucureşti, a intrat în insolvenţă şi a fost lichidată la sfârşitul lunii septembrie, din cauza chiriei mari a spaţiului din Bulevardul Magheru. Librăriile Cărtureşti, dar şi lanţul librăriilor Humanitas infirmă faptul că vor închide anumite spaţii de desfacere a cărţilor. Editorii se plâng că puterea de cumpărare a scăzut drastic.

 • Parodii & satire punk
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parodii & satire punk

   În povestirile din volumul „Standard“, comicul de situaţie şi umorul sec alternează cu derizoriul şi absurdul, iar violenţa cu pornografia. Alex Tocilescu junior locuieşte în Germania, a scris deja trei cărţi şi cântă la chitară în trupa Aeroport.