lasatul secului - ultimele știri
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților are loc în acest an pe 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. La slujbă, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 6 martie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Paştelui, reînvie tradiţii păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului.
Credincioşii lasă sec pentru postul Crăciunului duminică, 14 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care se consumă de “dulce”: carne, brânză, lapte, ouă. Când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunulu...
Poluarea la Iaşi sau la Bucureşti este de mult timp o problemă reală. Numai că actualul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, membru al UDMR vrea, cu orice preţ să vorbească în public, chiar dacă tot ceea ce spune reprezintă aprecieri eronate, fără co...
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică, 14 martie, Lasatul Secului, una dintre cele mai importante sărbători înainte de intrarea în marele post al Paştelui.
Cu o zi înainte de începutul Postului Naşterii Domnului, credincioşii ortodocşi „lasă secul”. Obiceiul diferă de la o zonă la alta a ţării.
Creştinii ortodocşi intră, la 4 martie 2019, în Săptămâna Albă sau a brânzei. Este săptămâna care precede Postul Sfintelor Paşti, cunoscut şi ca Postul Mare, cel mai aspru şi cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an rânduite de Biseric...
Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştilor, începe anul acesta pe 14 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Credincioşii lasă sec pe 13 ...
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 18 februarie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pent...
Ultima duminică dinaintea Postului Paştelui este şi astăzi, în Oltenia, prilej de petrecere. Tinerii satului, şi nu numai ei, se strâng „la bâlbătaie“, iar cei căsătoriţi merg să sărute mâna naşului.
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 26 februarie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pent...
„Tradiţii şi basme româneşti...”, spectacol de tradiţii din lumea de odinioară a satului din Bărăgan
Centrul Cultural Judeţean Călăraşi demarează o serie de acţiuni de promovare a culturii tradiţionale, concretizate în proiecte, ateliere, spectacole, şezători, întâlniri cu bătrânii satelor. Astfel, în zilele de 24 şi 25 februarie, perioada cunoscută...
Conducerea Consiliului Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia ”Bogdan Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene organizează, în data de 12 noiembrie 2016, de la ora 16.00, la Casa de Petreceri a Moroşenilor din localitatea Onceşti, evenimen...
Alviţa de casă, un desert preferat de copii, este delicioasă. Reţeta preparatului lipicios şi dulce, care făcea furori pe vremea bunicii, o regăsim în cartea maestrului Radu Anton Roman, un gazetar îndrăgostit de gastronomie. Chiar el înşuşi recunoaş...
Lăsata Secului de brânză, sărbătorită duminică, 13 martie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei, iar ti...
Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştilor, începe în 15 noiembrie şi se încheie în 24 decembrie. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Credincioşii lasă sec sâmbătă, 14 noiemb...
În satele din judeţul Alba se mai păstrează şi astăzi unele obiceiuri vechi de câteva sute de ani, care marchează începul postului Paştelui. Printre acestea este şi Hodaiţa sau Feştelăul, care este păstrat şi de generaţia tânără, dar şi de cei mai în...
Sărbătoarea Lăsatul Secului, sărbătorită pe 2 martie, declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul postului mare pentru Sfintele Paşti, iar pe de altă parte pregătirea oamenilor pentru începerea muncilor de primăvară....
Şcoala “Avram Iancu” Alba Iulia a marcat “Lăsatul secului de postul Crăciunului” printr-o expoziţie culinară ce a devenit o tradiţie pentru unitatea şcolară. Elevii claselor a V-a au prezentat produse de bucătărie apreciate de colegi şi profesori.
Sărbătoarea Lăsatul Secului declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul postului mare pentru Sfintele Paşti, iar pe de altă parte pregătirea oamenilor pentru începerea muncilor de primăvară.
Astăzi, pentru creştinii ortodocşi de stil vechi, este lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut ca şi Postul Sfintei Marii....
Lăsatul Secului are două etape. Săptămâna trecută creştinii au renunţat la carne, iar astăzi este ultima zi în care se consumă lactate şi ouă. Mâine începe Postul Paştelui....
Sărbătoarea Lăsatul Secului, celebrată la 26 februarie, declanşează seria manifestărilor tradiţionale care marchează începutul postului mare pentru Sfintele Paşte. Pentru oamenii de la sate începe pregătirea muncilor de primăvară....
După cum spun cei de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea, Lăsatul Secului de brânză (duminică, 26 februarie) poate fi considerat un moment de renovare a timpului. Iată ce tradiţii locale se respectau cu sfinţenie în comunele din judeţ...