FOTO Tradiţii locale de Lăsatul Secului: „Olărie“ sau „Humhumbălu“ în comunele din Tulcea
0
După cum spun cei de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea, Lăsatul Secului de brânză (duminică, 26 februarie) poate fi considerat un moment de renovare a timpului. Iată ce tradiţii locale se respectau cu sfinţenie în comunele din judeţul Tulcea:
În Dobrogea această sărbătoare a focului se numește Orărie sau Olărie (la Niculițel sau în Parcheș), respectiv Humhumbălu (Izvoarele).
În această zi se consumă ouă fierte, piftii, lapte, brânză. Se obişnuieşte ca la sfârșitul mesei să se mănânce un ou fiert ca să pară postul uşor, ca să treacă degrabă postul.
De asemenea, în trecut aceasta este ziua în care se efectuau vrăji şi farmece, mai ales pentru aflarea ursitei şi grăbirea căsătoriei (elemente de magie premaritală, magie benefactivă).
Citeşte aici mai multe detalii despre această sărbătoare!