FOTO Tradiţii locale de Lăsatul Secului: „Olărie“ sau „Humhumbălu“ în comunele din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olăria la Niculiţel (foto: meap.wordpress)
Olăria la Niculiţel (foto: meap.wordpress)

După cum spun cei de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea, Lăsatul Secului de brânză (duminică, 26 februarie) poate fi considerat un moment de renovare a timpului. Iată ce tradiţii locale se respectau cu sfinţenie în comunele din judeţul Tulcea:

În Dobrogea această sărbătoare a focului se numește Orărie sau Olărie (la Niculițel  sau în Parcheș), respectiv Humhumbălu (Izvoarele).
În această zi se consumă ouă fierte, piftii, lapte, brânză. Se obişnuieşte ca la sfârșitul  mesei să se mănânce un ou fiert ca să pară postul uşor, ca să treacă degrabă postul.
De asemenea, în trecut aceasta este ziua în care se efectuau vrăji şi farmece, mai ales pentru aflarea ursitei şi grăbirea căsătoriei (elemente de magie premaritală, magie benefactivă).
Citeşte aici mai multe detalii despre această sărbătoare!


Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite