Stiri despre iugoslavia

  53 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ucraina: perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina: perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei

  Straniu şi plin de ameninţări sinistre subsecvente, acesta este mesajul ruşilor. Dimitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, aşa cum relatează TASS, a cerut ieri ca întreaga lume, inclusiv Rusia, să ia măsurile necesare pentru a preveni repetarea evenimentelor din 1999 de la Srebrenica:

 • Misterele Cetăţii Maglič
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Misterele Cetăţii Maglič

  Pe teritoriul Serbiei, la douăzeci de kilometri de Kraljevo, se află o magnifică cetate medievală din secolul al XIII-lea. Situată pe un deal, cetatea se poate observa la doar 100 de metri de defileul râului Ibar, ce face o meandră ascuţită în jurul înălţimii.

 • Iugo-nostalgia, sentimentul care îi cuprinde şi pe tineri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iugo-nostalgia, sentimentul care îi cuprinde şi pe tineri

  La aproape trei decenii de la dispariţia Iugoslaviei socialiste, numeroşi sârbi, printre care mulţi tineri dezamăgiţi de eşecul tranziţiei, se declară nostalgici după federaţia care astăzi e spartă în şapte entităţi

 • Turism în Kosovo?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turism în Kosovo?

  Poate fi Kosovo o destinaţie turistică? În condiţiile în care regiunea nu este recunoscută de România, mulţi dintre noi ar încerca să o evite. Anul acesta am avut însă ocazia de a realiza un circuit istoric alături de agenţia de turism “Geoarhiva”. Încă de la început am fost informaţi că pe teritoriul provinciei se poate intra doar cu paşaportul şi că este recomandat să evităm discuţiile politice cu privire la statutul acesteia.

 • FOTO VIDEO Staţiunea de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă în Croaţia, „victimă“ a războiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO Staţiunea de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă în Croaţia, „victimă“ a războiului

  Una dintre cele mai apreciate plaje din sudul Croaţiei, în apropiere de oraşul istoric Dubrovbik, este cea din Kupari. Localitatea este celebră pentru fosta staţiune de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă. Clădirile uriaşe părăsite de peste 25 de ani poartă încă urmele războiului dintre croaţi şi sârbi, din perioada 1991 - 1992.

 • Întoarcerea
în viaţa mea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Întoarcerea în viaţa mea

  După ce am terminat de citit cartea „Întoarcerea“, de Hisham Matar*, distinsă în 2017 cu Premiul Pulitzer la secţiunea „Biografie“, m-am gândit cât de superficial am fost cu evenimentele care au avut loc în viaţa mea.

 • Războiul din Bosnia 1992-1995: între regionalizare, islamizare şi genocid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul din Bosnia 1992-1995: între regionalizare, islamizare şi genocid

  „La începutul anilor ‘90, puteam opune „balkanizarea”, înţeleasă ca o tendinţă de dezintegrare a statelor pe motive etnice, construcţiei europene care, după Maastricht, devenea din ce în ce mai puternică. Aceste diferenţe nu mai sunt atât de nete în prezent.

 • A fost odată o ţară VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fost odată o ţară VIDEO

  BALCANI Rar un artist care să fi exprimat mai bine „specificul naţional“ al unei colectivităţi decât sârbul bosniac Emir Kusturica. Un Kusturica rămâne un Kusturica, adică nu se ratează, cel mai recent, „Pe Calea Lactee“, intrând deja pe marile noastre ecrane.

 • Prinţii şi prinţesele României, episodul 3. Povestea Mărioarei: de la prinţesă a României şi regină a Iugoslaviei la exilul în sărăcie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prinţii şi prinţesele României, episodul 3. Povestea Mărioarei: de la prinţesă a României şi regină a Iugoslaviei la exilul în sărăcie

  Prinţesa Mignon a fost singura regină a Iugoslaviei, iar această calitate exprimă tot tragismul destinului ei. A ajuns să conducă o ţară măcinată de conflicte etnice, care, într-un final, i-au răpus soţul. Singură, a trăit toată prăbuşirea istoriei: Al Doilea Război Mondial, venirea la putere a comuniştilor, exilul şi sărăcia. Totuşi, Mignon a reuşit să rămână, în memoria sârbilor, kraljica Marija Karađorđević. Acesta nu-i puţin lucru.

 • Războiul de zece zile pentru independenţa
Sloveniei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul de zece zile pentru independenţa Sloveniei

  Am analizat în articolul precedent rădăcinile (cauzele) războaielor iugoslave. Aşa cum am anunţat cu acea ocazie, voi încerca să detaliez, în articolele ce vor urma, fiecare confruntare care a condus la destrămarea acestei ţări. Astfel, articolul de faţă are ca temă cazul Sloveniei.

 • Rădăcinile unui război aproape uitat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rădăcinile unui război aproape uitat

  Este bine-cunoscut faptul că evoluţia statelor învecinate este interdependentă (de exemplu, obţinerea independenţei de către statele balcanice la sfârşitul sec. XIX-lea sau prăbuşirea „cortinei de fier” din ’89, începând de la zidul Berlinului, ca într-un joc al pieselor de domino). Din păcate, problema iugoslavă, inclusiv a recentului conflict din zonă, nu reprezintă o prioritate a istoriografiei româneşti recente.

 • Belgrad - între istorie, cultură şi petreceri balcanice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Belgrad - între istorie, cultură şi petreceri balcanice

  Orice circuit turistic în Balcani pune oraşul Belgrad în postura de oraş de tranzit. Puţini sunt însă cei care îşi rezervă timp pentru a explora străzile încărcate de istorie, a se lăsa cuprinşi de ritmurile vii ale muzicii care inundă kafanele seara şi a interacţiona cu localnicii. Un motiv ar fi că, deşi o ţară vecină, prea puţine se cunosc în România despre atracţiile Serbiei.

 • Destrămarea Iugoslaviei: de la slavi la cel de-al Doilea Război Mondial (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Destrămarea Iugoslaviei: de la slavi la cel de-al Doilea Război Mondial (I)

  Pentru o construcţie politică aparent artificială, Iugoslavia a avut o existenţă îndelungată. În prima parte a acestui scurt istoric al destrămării Iugoslaviei, ne vom uita la influenţele romano-bizantine, la epoca Imperiilor Otoman şi Habsburgic mergând până la crearea Iugoslaviei în 1929. Al Doilea Război Mondial a lăsat o moştenire istorică teribilă, iar trecutul sângeros a fost folosit ca o justificare pentru atrocităţile ulterioare.

 • Ce ne spune fotbalul european despre Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce ne spune fotbalul european despre Europa

  Acum câteva zile, a debutat Euro 2016. E al XV-lea turneu final al campionatului de fotbal inter-ţări de pe continentul nostru. Cea dintâi ediţie s-a ţinut tot în Franţa, în 1960. Dacă le comparăm, descoperim ceva interesant despre Europa.

 • Blestemul principesei românce Mignon, ultima regină a Iugoslaviei. A fost la un pas să-şi piardă viaţa într-un asasinat şi a murit departe de patrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Blestemul principesei românce Mignon, ultima regină a Iugoslaviei. A fost la un pas să-şi piardă viaţa într-un asasinat şi a murit departe de patrie

  Principesa Maria, alintată de români Mărioara şi de mama ei - Mignon, a fost cea de-a doua fiică a Reginei Maria. A ajuns Regina Iugoslaviei, în urma căsătoriei cu regele Alexandru. A trăit drama vieţii ei când soţul său a fost asasinat. A sfârşit în exil, la Londra, departe de Iugoslavia, ţara în care regimul Tito nu i-a mai permis să intre.

 • De ce nu trebuie să recunoaştem Kosovo
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu trebuie să recunoaştem Kosovo

  Recunoaşterea Kosovo ar reprezenta pentru România o abandonare  de la principiile de politică externă adoptate din 1859 încoace. Mai mult, este în interesul nostru să manifestăm predictibilitate faţă de statele din jur şi parteneri, dar şi respect faţă de dreptul internaţional.

 • SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastović, despre trecutul Serbiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastović, despre trecutul Serbiei

  „Dezmembrarea Iugoslaviei a început în ultimii ani ai mandatului preşedintelui iugoslav Josip Broz Tito. Ceea ce a cauzat ruperea Iugoslaviei a fost adoptarea Constituţiei federale din 1974”, spune Aleksandar Rastović, istoric şi profesor universitar sârb.

 • 16 ani de la bombardarea Iugoslaviei
de către NATO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  16 ani de la bombardarea Iugoslaviei de către NATO

  Pe data de 24 martie 2015, Serbia a comemorat a 16-a aniversare a bombardamentului NATO împotriva, pe atunci a Republicii Federative Iugoslavia (statele federale Serbia şi Muntenegru) care a avut loc în 1999. Atacurile NATO au continuat timp de 78 de zile şi, conform informaţiilor oficiale din partea Serbiei, bilanţul a fost de 2.500 de morţi şi 12.500 de răniţi.

 • Cum s-a stricat prietenia dintre România si Iugoslavia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a stricat prietenia dintre România si Iugoslavia

  În folclor circula si acum vorba ca România are doar doi vecini buni: Serbia (fosta Iugoslavie) si... Marea Neagra. Cele doua tari nu au purtat niciodata razboaie una împotriva celeilalte, ceea ce a constituit un bun exemplu pentru restul Europei. Prietenia aceasta a fost sprijinita de simtamintele celor doua popoare, nefiind deci necesare eforturi diplomatice deosebite.

 • Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar, oraşul în care s-a desfăşurat cea mai mare bătălie din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar, oraşul în care s-a desfăşurat cea mai mare bătălie din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial

  Prin 1991-1992, mass media din întreaga lume privea spre Iugoslavia, spre evenimentele care se desfaşurau cu o repeziciune nemaivăzută până atunci. Pentru românii ieşiţi recent din bezna celor două ore de televiziune, era primul război transmis „live” în imagini şi la radio, primul război în care ştirile de dimineaţă apăreau diferite total faţă de cele din seara precedentă.

 • Omagiu
Serbiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omagiu Serbiei

  Precum George Orwell care, în anii ’30, aducea un elogiu Cataloniei anarhiste, ne exprimăm şi noi admiraţia pentru rezistenţa unui popor blamat ca niciun altul în istoria recentă. Într-o situaţie fără precedent în lumea contemporană, Serbiei i se refuză ajutorul necesar în catastrofa umanitară cu care se confruntă, probabil pentru că statul vecin trebuie încă să plătească pentru acţiunile criminale din războiul de acum 15 ani şi mai bine.

 • Cum i-a alungat Iliescu pe ruşi de la Dunăre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum i-a alungat Iliescu pe ruşi de la Dunăre

  Un text semnat de Ion Iliescu în „Washington Post“ a dinamitat, în urmă cu 15 ani, relaţiile româno-ruse. Cunoscut în întreaga lume drept un filorus şcolit la Moscova, Iliescu i-a rugat pe americani să protejeze România de interesele exploatatoare ale Federaţiei Ruse.

Modifică Setările