Stiri despre exilul romanesc

  6 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Situaţia Bibliotecii Române din Freiburg, ignorată de Ministerul Culturii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Situaţia Bibliotecii Române din Freiburg, ignorată de Ministerul Culturii

  A trecut mai bine de o lună de când am depus la Senat o întrebare parlamentară, instrument prin care Legislativul exercită dreptul legal de control asupra Executivului, cu privire la situaţia patrimonială a Bibliotecii Române din Freiburg, simbol al exilului românesc. Un răspuns din partea ministrului de resort, Bogdan Gheorghiu, a întârziat să apară.

 • Unificarea
Basarabiei cu România e un fapt firesc. Limba moldovenească, o absurditate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unificarea Basarabiei cu România e un fapt firesc. Limba moldovenească, o absurditate

  În numeroase studii şi conferinţe, intelectualul român George Ciorănescu a subliniat absurditatea tezei privind existenţa limbii moldoveneşti în Republica Moldova. Basarabia a însemnat pentru Ciorănescu din exil o preocupare constantă în a-i demonstra dreptul istoric, recunoaşterea internaţională, cultura şi limba română şi vocaţia sa europeană.

 • Italia, un prieten al românilor din exil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Italia, un prieten al românilor din exil

  Plecarea în exil a românilor, cu speranţa şi convingerea că „au ales libertatea”, a însemnat, nu de puţine ori, ca exilaţii să se confrunte cu rigorile unui sistem politic ostil oricărei disidenţe. În Italia, românii, în pofida politicii oficiale hipnotizată de mitul „independenţei” lui Nicolae Ceauşescu, au întâlnit la italieni un sprijin şi o solidaritate cu problemele româneşti.

 • O „Diasporă” ce a
iubit independenţa şi cultura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O „Diasporă” ce a iubit independenţa şi cultura română

  Astăzi diaspora românească suferă de fragmentare şi practică mai mult o cultură a resentimentului naţional. Curentul rece al străinătăţii nu pare să producă importante modificări românilor aflaţi astăzi peste graniţă şi nu pot decat să mă întristez constatând acest lucru.

 • Criza din România: o lovitură de stat?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza din România: o lovitură de stat?

  Într-un comunicat remis presei în 5 iulie conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) „îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de invocarea, de către lideri politici sau formatori de opinie, a unor evenimente tragice din trecut pentru a caracteriza acţiuni politice sau decizii ale Justiţiei de astăzi".

Modifică Setările