
Cetăţile dacice Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa vor avea pază şi puncte de informare turistică
Autorităţile din judeţul Hunedoara au alocat bani pentru cetăţile dacice. Acestea vor avea puncte de informare şi de pază.
Autorităţile din judeţul Hunedoara au alocat bani pentru cetăţile dacice. Acestea vor avea puncte de informare şi de pază.
Cetatea dacică Blidaru ar fi fost apărată de circa 20 de turnuri, susţin arheologii, care o consideră unul dintre cele mai neînţelese locuri antice din România.
Cetatea dacică Blidaru se numără printre monumentele antice bine conservate din judeţul Hunedoara, însă multe dintre blocurile de piatră din care a fost construită au început să se dezintegreze.
O femeie a fost ajutată de Saşvamont după ce s-a accidentat grav în timpul unei excursii în Munţii Orăştiei. Le-a mulţumit printr-o scrisoare emoţionantă.
Blidaru a rămas una dintre cele mai bine conservate cetăţi dacice din România. Urcuşul spre locul din Munţii Orăştiei este dificil, dar eforturile vizitatorilor sunt răsplătite de frumuseţea aşezării.
Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.
Aşezarea de la Blidaru a rămas una dintre cele mai greu accesibile cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, nefiind amenajat un drum de autoturisme pe ultimii trei kilometri din traseu. Specialiştii au propus în anii 1970 construirea unui funicular, cu o lungime de doi kilometri, până la fortăreaţa de pe munte.
Catifelarea pielii, estomparea ridurilor, combaterea stresului sunt doar câteva dintre efectele îmbăierii în zer. Localnicii de la poalele Penteleului au auzit din bătrâni despre beneficiile lichidului care rămâne în urma preparării brânzeturilor. Terapia cu zer este unul dintre produsele cu care pensiunile din Gura Teghii atrag turişti.
Fostele aşezări dacice Blidaru şi Piatra Roşie, din Munţii Orăştiei, dezvăluie călătorilor care se îndreaptă spre ele în aceste zile privelişti. Toamna a transformat priveliştile pădurilor care le înconjoară şi le-a dat un colorit impresionant.
O mulţime de date false despre situaţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost introduse în raportul trimis la UNESCO, astfel că adevărul despre starea aşezărilor antice, a fost ascuns, susţine arheologul dr. Aurora Peţan. În schimb, au fost omise problemele legate de căutătorii de comori care au devastat siturile şi de degradarea acestora.
Sarmizegetusa Regia a rămas singura aşezare antică din Munţii Orăştiei unde turiştii nu mai sunt lăsaţi să se urce cu picioarele pe monumente. În cazul celorlalte cetăţi, vizitatorii nu au fost împiedicaţi să provoace distrugeri, iar rezultatul este vizibil: focuri de tabără în incintele sacre, scrijelituri şi devastări. În Sarmizegetusa, dar şi în alte cetăţi, forţele naturii au afectat iremediabil integritatea unor monumente.
Repetă după mine: barză, varză, viezure, mânz. Dacă nu-ţi iese din prima, peste varză poţi sări, vine din latină, nu ştiu cum de a ajuns să fie inclus termenul în litania dacică. Poţi pronunţa liniştit celelalte cuvinte, plus moş, baci, murg sau raţă. Şi toate astea fiindcă te invit să descoperi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat că terenurile pe care se află unele dintre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi scoase definitiv din fondul forestier, astfel încât monumentele UNESCO să poată fi administrate corespunzător. „Situaţia cetăţilor dacice este îngrijorătoare”, a afirmat ministrul într-un răspuns la apelul lansat de istoricul Ioan Piso faţă de soarta unora dintre aşezările dacice.
Consiliul Judeţean Hunedoara deplânge soarta celor trei cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, vandalizate zilele trecute de persoane necunoscute. Adrian David, şeful instituţiei, a trimis un memoriu autorităţilor centrale ale statului, în care solicită preluarea în administrare a monumentelor, de către CJ Hunedoara, după modelul Sarmizegetusa Regia.
Căutătorii de comori antice sau persoane care au acţionat cu alte scopuri sunt suspectaţi că au vandalizat cetatea dacică Blidaru - monument UNESCO din Munţii Orăştiei. Cel puţin 12 gropi au fost descoperite în incinta fortăreţei antice din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
Cea mai mare concetrare de aşezări dacice importante de pe actualul teritoriu al României se află în Munţii Orăştiei, unde este locul vechii capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Vă prezentăm ruine dacice şi romane de vizitat în România, cunoscute ca atracţii turistice importante.
Cetăţile dacice Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie - Luncani şi Băniţa, situri UNESCO din judeţul Hunedoara, vor trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, a anunţat astăzi senatorul Traian Igaş, reprezentantul Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, în urma unei vizite la siturile arheologice.
Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.
Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă dintre cetăţile dacilor liberi, se dezvăluie la capătul unui drum întortocheat care porneşte din oraşele Călan sau Orăştie, străbate câteva sate împrăştiate pe coasta munţilor Hunedoarei (Ludeşti, Costeşti, Grădiştea de munte), apoi urcă prin desişul pădurii şi îl lasă pe călător în faţa unor ziduri imense, vechi de peste 2.000 de ani.
Patru dintre cetățile dacice din Munții Orăștiei, locuri unde au fost descoperite faimoasele comori ale regilor daci, au fost reconstituite tridimensional. Proiectul inedit aparține studenților de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fiind realizat în colaborare cu experții de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei.
Un bărbat în vârstă de 83 de ani a decedat în urma unui accident de circulaţie produs în zona cetăţii Blidaru, din Munţii Orăştiei. Victima s-a aflat într-un Jeep care s-a răsturnat într-o vale.
CSU Ploieşti a câştigat, vineri, la Cluj-Napoca, primul meci al finalei Diviziei A la baschet masculin, învingând, cu scorul de 77-76 (42-44), echipa locală U Mobitelco, printr-un coş de trei puncte marcat în ultima secundă de jucătorul Adrian Blidaru.