Expunerea de
motive a legii prin care, printre altele, Comisia Iordache a înfiinţat Secţia
Specială are fix 13 (treisprezece) rânduri.
Expunerea de motive prin care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, propune
desfiinţarea Secţiei Speciale are 13 (treisprezece) pagini. Efortul justificativ al ministrului s-ar putea să fie însă în zadar, pentru că e
foarte posibil ca victoria să fie adjudecată de părintele ordonanţei (cum
altfel?) 13.
Republica Moldova este şi ea în miezul a ceea ce se numeşte geopolitica vaccinurilor. Este vorba despre asumarea surselor de vaccinuri credibile din cele câteva validate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unele dintre cele produse fiind cu probleme, altele cu rezerve sau limitări.
Tribunalul i-a făcut scăpaţi pe jandarmii abuzivi de la 10 august. România nu e, deci, o democraţie funcţională. Şi nici n-are şanse de a deveni, dacă nu poate depolitiza şi pedepsi derapajele instituţiilor ei de forţă.
Nu mă pricep la psihologie şi nici nu pretind că m-aş pricepe. Bine, „am citit pe net” una-alta, ca tot omul, dar asta nu mă face specialist. Şi totuşi, am ciudata senzaţie că 90% dintre românii „de rând”, puşi în faţa situaţiei de a negocia cu agresorul, s-ar fi descurcat mai bine decât „specialistul” Poliţiei.
Confruntarea demonstrativă de voinţă între liderii americani şi cei sovietici/ruşi constituie un soi de tradiţie globală atunci când un lider nou accede la putere. Fiecare tabără încearcă rapid să seteze tonul, să verifice postura celuilalt, să îi testeze răspunsurile la criză.
Occidentul este pe cale să piardă o bătălie de importanţă strategică care reprezintă o combinaţie de elemente militare şi recuperări de glorie simbolică, ambele în favoarea grupărilor jihadiste islamice care au ruşit să devină o forţă reală şi recunoscută ca structură non-statală reprezentativă pe plan mondial.
Clasarea Dosarului 10 august dărâmă Statul de drept. Orice este permis de acum Nu este vorba doar de o nedreptate făcută celor agresaţi din Piaţa Victoriei, ci de relaţia Stat-cetăţean care se prăbuşeşte.
Umblă vorba prin presa de calitate că Anca a spus la o televiziune că
urmează schimbarea Avocatului Poporului, care ar fi fost agreată în
Coaliţie, şi că doar numele succesorului nu e clar. Umblă vorba şi că
prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, numit de PNL, va fi schimbat
fără a-şi fi dus mandatul la capăt pentru a fi înlocuit cu un plusist.
Am decis ca titlul pentru primul episod din această ediţie atipică să fie indirect şi o aluzie la filmul care mi-a plăcut cel mai tare până acum.
Ideea că Ion Mihai Pacepa a fost unul din fondatorii corupţiei politice româneşti a stârnit destul de multe reacţii adverse astfel încât să fie nevoie de câteva precizări şi o încadrare istorică.
Cea mai neobosită prepoziţie a limbii române contemporane este prepoziţia „pe”. Frenezia cu care numeroşi vorbitori o folosesc a umilit succesul conjuncţiei „deci”, rostite, acum două decenii, la începutul multor fraze. Galeria de exemple extinzându-se săptămânal, certitudinea privind influenţa englezei devine insuficientă, dar alte explicaţii, dincolo de presiunea modei, nu sunt uşor de identificat.
În această lună,
Comisia Europeană va prezenta propunerea legislativă privind introducerea unui
paşaport sau cerificat de vaccinare pe care cetăţenii europeni să îl folosească pentru a călători în cadrul Uniunii, a anunţat, chiar pe 1 martie, Ursula von der Leyen,
preşedinta Comisiei.
A trecut ziua de 20 ianuarie, cea cu inaugurarea, prima săptămână, a doua săptămână, a treia... nimic. Premierul, regele şi preşedintele aşteptau în continuare. Altădată, pe vremea asta, erau demult rezolvaţi.Altădată, şi nu doar pe timpul lui Trump, la Obama a fost la fel, în prima săptămână telefoanele zbârnâiau exclusiv către Orient, cel de lângă noi, cel cu nisipurile, războaiele şi petrolul. Şi profeţii, de toate religiile.
Am vorbit la LARICS, de multe ori, despre neclaritatea strategică a zonei Mării Negre, respectiv al spaţiului dintre NATO/UE şi Federaţia Rusă.
Apreciez eforturile dlui Marian Staş în
vederea modernizării învăţământului, a planurilor cadru, a programelor şcolare.
De ani buni dl Marian Staş se zbate pentru apariţia unor şcoli pilot, care să
servească modernizării educaţiei. S-a bucurat să vadă apărut cadrul legislativ
necesar funcţionării acestor şcoli, dar se pare că lucrurile s-au oprit aici. În
ultimul articol ne spune că zero şcoli au cerut să devină şcoli pilot.
Cum stagiunea Teatrului Naţional din Cluj se desfăşoară on line, spectatorii sunt invitaţi să vadă spectacolele după o planificare anticipată pe platforma virtuală respectivă.