Would you be my Valentine?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eu cred ca si in geopolitica ar trebui sa se sarbatoreasca Sf. Valentin. In felul asta am vedea si noi mai clar cine pe cine curteaza (ca de iubit geopolitic nu poate fi vorba) si am intelege legaturi pe care nu le descifram neaparat din stiri si cu atit mai putin din declaratii, sau ne-am aminti de relatii evidente, dar pe care le ignoram in tumultul politic local.

Eu cam asa vad, deci, ziua de astazi, geopolitic vorbind:

n  Would you be my Valentine? Macron catre Putin. Presedintele Frantei a etalat in ultimii ani o toleranta de-a dreptul romantica fata de Rusia, sustinind o reasezare strategica a Europei fata de aceasta. Desi a sustinut si sustine sanctiunile impuse Rusiei ca urmare o ocuparii Crimeei (nici nu prea are de ales), Macron a avut intilniri cordiale cu Putin si nu a mentionat prea des incalcarile drepturilor omului sau abuzurile de putere din Rusia (ca Macron poate sa fie si incisiv pe aceasta tema se vede din refereririle sale la Turcia). Desigur, Franta s-a opus vizitei lui Borell la Moscova. Cam in acelasi timp insa a sustinut discutarea in cadrul summitului leaderilor membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate a ONU a relatiei Rusia – UE – SUA in cadrul noului multilateralism (orice ar insemna acesta).

n  Would you be my Valentine? Merkel catre Putin. Angela Merkel este mult mai ferma si transanta in discurs fata de abuzurile de putere din Rusia si fata de anexare Crimeei. Mai mult, Navalnyi a fost tratat in urma otravirii intr-un spital din Germania. Cu toate acestea, din 2014 incoace cooperarea economica dintre cele doua tari, cu exceptia celei care intra sub incidenta sanctiunilor, a fost cu vehementa aparata de companiile si investitorii germani. Gazoductul North Stream 2, care va transporta gaz din Rusia pina in nord-estul Germaniei, a fost cu indirjire sustinut de Merkel din faza de idee pina la cea actuala, de constructie, in pofida opozitiei altor tari membre UE si a SUA. A doua zi dupa neinspirata vizita a lui Borell la Moscova constructia gazoductului, incetinita de sanctiunile americane, s-a reluat in apele daneze.

n  Would you be my Valentine? Putin catre Lukashenko. Nu este dragoste adevarata, relatia dintre cei doi a fost dintotdeauna tensionata, Lukashenko opunindu-se dorintei de control si chiar dominare a Moscovei. Confruntat cu proteste prelungite, Lukashenko s-a vazut nevoit sa ceara ajutorul Moscovei, in pofida conditionarilor care stia ca vin odata cu acest sprijin. Confruntat la rindul lui cu proteste, Putin a reiterat in ultimele 2 saptamini sprijinul catre (inca) presedintele bielorus, readucind in prim plan o situatie de care lumea cam uitase. Nu din grija pentru Lukashenko, ci din grija fata de sine, alungarea presedintelui Belarusiei de la putere ar alimenta puternic protestele din Rusia.

n  Would you be my Valentine? Trump catre poporul american. Al doilea proces de impeachment al lui Trump s-a incheiat ieri, Senatul achitindu-l pe fostul presedinte american. Se incearca in continuarea judecarea acestuia pentru instigarea la atacul asupra Capitoliului, miza fiind ridicarea dreptului de a mai candida in viitor, dar atit procesul cit si rezultatul sunt incerte. La aflarea verdictului Trump a triumfat, promitind americanilor ca se va intoarce ca sa faca America Great Again. Lucru deocamdata putin plauzibil, cu 70% din americani convinsi ca Trump este in spatele atacului de la Capitoliu (conform unui recent sondaj Reuters/Ipsos.

n  Would you be my Valentine? Navalnyi catre poporul rus. In Rusia se anunta noi proteste pentru sustinerea lui Alexei Navalnyi, aflat in inchisoare de la intoarcerea sa din Germania acum 12 zile. Nici frigul nici ninsoarea “ca in Rusia” nu i-a oprit pe protestatari, care se aduna in fiecare weekend in Moscova in mai toate orasele  mari. Incercarile aproape disperate ale Kremlinului de a-l portretiza pe Navalnyi ca extremist si anti-democrat (este drept ca liberalismul rus are nuante de exceptionalitate nationala, dar de aici pina la neo-nazism sunt multi pasi pe spectrul politic), sau pur si simplu de a crea o ceata deasa de dezinformari pentru a creste suspiciunea in ceea ce il priveste, au esuat, cel putin deocamdata.  Cu toate acestea viitorul sau ramine nesigur, ca si, de altfel, reusita protestelor.   

 Nu neaparat o Happy Valentine's Day, mai vedem la anul!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite