Terry Pratchett a murit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
terry prachatt

Ieri a murit Terry Pratchett, scriitor britanic faimos pentru comedii absurde într-o lume fantastică. În lumea disc, magia este un fapt cotidian şi ştiinţa modernă şi ştiinţa politică modernă apar cu greu şi se luptă pentru fiecare victorie--încercarea aceasta de a reconstitui poetic originea lumii noastre de zi cu zi este într-un fel treaba comediei, pentru că numai comedia poate garanta un sfârşit fericit.

Pratchett scria cu inventie si un simt al umorului care starneste imaginatia cititorilor. Bucuria jocului serios de a face o intriga plauzibila face cartile lui o educatie mai buna in limba engleza decat aproape orice pot oferi scolile romanilor.

Va invit, daca va numarati printre admiratorii lui Pratchett sa comentati, sa impartasiti replici sau intrigi care v-au impresionat.

Va invit, daca nu va numarati printre cititorii lui, sa incepeti sa cititi. Daca va plac povestile detective, are o serie de asemenea povesti, puteti incepe cu romanul Guards! Guards!

Daca va plac comediile absurde si povestile cu razboinici si vrajitori, puteti incepe cu inceputul: The color of magic.

Au trecut ani de cand nu am mai citi cartile acestea, dar de curand am inceput sa recitesc The color of magic pentru a-mi amuza amicii. Am de gand sa recomand aceste carti nepotului meu, i se potriveste acest simt al umorului si sper ca pe masura ce creste sa invete un gust pentru ironie si satira. Violenta spontana a rasului in comedie calmeaza furia cu care trecem prin vietile noastre cotidiene si pe care o numim oarecum arogant--cu furie, nu?--stres. Am inceput sa citesc acum unul dintre ultimele romane, Snuff. Politistul radical democrat Sam Vimes se confrunta cu ordinea feudala. Lumea orasului este schimbata pentru o lume mai aproape de natura, care are un secret monstrous. Pe scurt, este o imagine poetica a modernizarii, a nevoii de a scapa de ce este teribil in natura si in natura noastra. Se potriveste epocii noastre--eroii apara democratia, toleranta si compasiunea, inclusiv anti-eroii.

Va las cu gluma mea favorita din Pratchett, o replica pe care o tin minte de mai mult de un deceniu, este din Pyramids.

…the three even now lurching across the deserted planks of the Brass Bridge were dead drunk assassins & the men behind them were bent on inserting the significant comma…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite