Rectificare contabilicească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat o rectificare bugetară care va duce deficitul la 6,7% din PIB. Însă este absolut scandaloasă modalitatea în care guvernul a înţeles să facă această rectificare bugetară. Spun asta din două motive:

1. Pe de o parte, nu a existat niciun fel de dezbatere publică asupra proiectului. L-au anunţat şi l-au adoptat.
2. Pe de altă parte, discutăm despre un nivel de transparenţă apropiat de zero. Singurul lucru care se cunoaşte este sinteza bugetară prezentată de ministrul de Finanţe. Documentul rectificării bugetare în extenso nu poate fi găsit nicăieri, pentru a se vedea de unde se taie, ce se întâmplă cu investiţiile, cu cheltuielile sociale etc.
Ne sunt prezentate doar frânturile care convin narativului politic al actualei guvernări.

Astfel, rectificarea bugetară este un rateu colosal al guvernului pentru că:

1. Avem o abordare contabilicească. Guvernul s-a gândit doar cu cât ne scad veniturile (19,5 miliarde de lei) şi cu cât ne cresc cheltuielile (12,5 miliarde de lei).
2. În sinteza rectificării bugetare, nu se găseşte nicio urmă de alocări bugetare pentru investiţii în infrastructură menită să restarteze economia. Primesc bani ministerele sociale:
Muncă: +8,1 miliarde de lei necesari plăţii şomajului tehnic. Se confirmă astfel că Guvernul va plăti doar două luni şomajul tehnic.
Sănătate: +3,7 miliarde de lei. Asta în contextul în care Bugetul pe 2020 a fost, oricum, cu 18% mai mic decât alocase PSD în 2019. De notat că, chiar şi în formula nouă, Bugetul Ministerului Sănătăţii abia îl depăşeşte pe cel de anul trecut: (2019 – 14,89 miliarde de lei; 2020 după rectificare – 16,16 miliarde de lei).

3. Nu se vorbeşte despre investiţii. Singura referire este creşterea bugetului PNDL (program pe care actualul guvern spunea că vor să-l desfiinţeze) cu aproximativ 1.000 de miliarde de lei. Aceştia sunt bani de campanie electorală şi vor merge, în bunul stil al guvernelor, cu predilecţie către primarii de aceeaşi coloratură politică precum Executivul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite