PSD şi PNL - aceeaşi mizerie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost multe voci- la un moment dat, m-am numărat şi eu printre ele- care au socotit că PNL ar face mult mai bine să nu preseze preluarea guvernării.

Din perspectiva intereselor sale politice şi electorale  imediate era, probabil, mult mai înţelept şi profitabil ca liberalii să aştepte să preia puterea ca urmare a victoriei ce părea mai mult decât o certitudine că se va produce cu ocazia alegerilor la termen, atunci când  guvernarea PSD ar fi ajuns la cel mai drastic grad de erodare.

Conducerea partidului ca şi preşedintele Iohannis, care ardea de nerăbdare să aibă atât de doritul guvern al său, au ales cealalată cale, deşi nu mă îndoiesc că erau conştienţi de riscurile pe care şi le asumă. De la absenţa unei majorităţi parlamentare la aliaţi capricioşi şi nesiguri, de la situaţia economică dezatruoasă a ţării la marile promisiuni cum nu se poate mai costisitoare ale PSD care se apropiau ori se apropie de scadenţă. Unde mai pui că un guvern al PNL trebuia să facă faţă unei Curţe Constituţionale şi unui Avocat al Poporului de maximă ostilitate, clar încatenaţi politic. Seceta care anunţă un an agricol prost ceea ce înseamnă viitoare scumpiri în lanţ plus acest blestemat de coronavirus care poate să aibă şi repercusiuni în plan economic ( sunt voci ale unor economişti serioşi care invocă posibilitatea intrării în recesiune) complică şi mai mult situaţia. Cu atât mai mult cu cât deciziile luate luni de autorităţi par să fie efectul unor îngrijorări reale. Decizia pe care se aşteaptă să o ia joi CCR în privinţa sesizării formulate de Avocatul Poporului (cu precizarea că numita Weber Renata nu se identifică defel cu poporul din care fac eu parte, domnia-sa făcând pe mai departe jocurile ALDE şi ale PSD cu o străduinţă scandaloasă) în privinţa reducerii numărului de zile din momentul anunţării până la data propriu-zisă a posibilelor alegeri anticipate (de la 90 la 50) va influenţa, probabil, nu doar soarta guvernului, deocamdată din hârtie, ce ar urma să fie condus de dl Florin Cîţu care aşteaptă votul de încredere, ci şi ce se va întâmpla cu guvernarea ţării în lunile viitoare. Nu este deloc exclusă ipoteza ca o respingere a formulei guvernamentale să fie plătită electoral de PNL care, deja, numai într-o lună, a pierdut 7 procente din opţiunile electoratului.

PNL a greşit nu doar fixându-şi obiective maximale (alegeri anticipate, alegeri locale în două tururi, modificări legislative  categorice care era mai mult ca sigur că vor fi blocate de CCR), ci persistă în greşeală chiar în aceste zile când anunţă numele celor ce vor candida în vederea câştigării primăriilor marilor oraşe. Este în plină desfăşurare scandalul de la Iaşi legat de desemnarea drept candidat a fostului pesedist Mihai Chirica, despre care aflăm că ar avea şi alte bube, unele purulente, decât aceea de fost social-democrat, scandal care ar putea să ducă nu numai la scăderea încrederii în opţiunile de morală şi de integritate ale PNL, ci şi la destabilizarea organizaţiei judeţene a partidului. Vectorii de imagine ai partidului, de la Rareş Bogdan la Florin Roman, se dau de ceasul morţii să îl scoată la vopsea pe dl. Chirica. L-am auzit luni seara că dl. Chirica ar fi fost votat data trecută de o mare masă de ieşeni. Dar şi doamna Gabriela Firea a primit un număr considerabil de voturi din partea bucureştenilor. O ia PNL în barca lui devenită un fel de Arcă a lui Noe, atingându-şi în acest fel dezideratul de a cuceri Primăria Capitalei?

Nu e deloc bine, nici pentru PNL, dar nici pentru locuitorii oraşului, că la primăria Timişoarei candidează iar controversatul profesor Nicolae Robu, insul ce se face, între altele, în totalitate vinovat de decăderea Teatrului German de Stat din oraş din cauza încăpăţânării sale pe care mă abţin cu greu să o calific în cei mai neacademici termeni cu putinţă. E vorba despre o ticăloşie a d-lui Robu la care se adaugă noian de neputinţe, nerealizări, caraghioslâcuri, derapaje vulgare de comportament. Dacă la Baia Mare, PNL va face o mişcare similară celei de la Iaşi susţinându-l pe Cătălin Cherecheş, corespondentul în oglindă al şpagomanei Sorina Pintea, lucrurile vor deveni de domeniul grotescului. Şi vor da apă la moară tuturor celor care deja declamă cu voce tare zicerea PSD şi PNL aceeaşi mizerie.

Aşa să fie oare?

Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro şi pe site-ul contributors.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite