Pro Democraţia – Club Craiova: Craiovenii NU au dreptul să se pronunţe prin referendum în legătură cu pericolul nuclear de la Kozloduy!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa publică din 24 septembrie 2015, după un simulacru de dezbatere, Consiliul Local Craiova a respins iniţiativa cetăţenească cu privire la organizarea unui referendum local pe subiectul pericolului nuclear de la Kozloduy - construirea depozitului de deşeuri radioactive de 350.000 tone şi modernizarea controversată a Centralei nucleare de la Kozloduy. Vă ofer comunicatul de presă al APD - Club Craiova. Vom reveni cu amănunte.

Consiliul Local şi Primăria Craiova au decis: Craiovenii NU au dreptul să se pronunţe prin referendum în legătură cu pericolul nuclear de la Kozloduy!

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA - Club Craiova a luat act cu consternare de modul nedemocratic în care Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au decis să relaţioneze cu cei 15.000 de cetăţeni cu drept de vot ai Municipiului Craiova care au solicitat organizarea unui referendum cu privire la pericolul nuclear de la Kozloduy - depozitul de deşeuri nucleare de 350.000 tone (!) şi modernizările controversate ale centralei nucleare de la Kozloduy.

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA - Club Craiova consideră că prin atitudinea manifestată, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au lezat interese cetăţeneşti majore, care sunt protejate de legislaţia naţională şi a Uniunii Europene şi a căror exercitare a fost solicitată de cel puţin 15.000 de cetăţeni craioveni cu drept de vot, susţinători ai iniţiativei cetăţeneşti pentru organizarea referendumului în discuţie.

Prin această atitudine, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au decis să ignore, cu inconştienţă, problemele de sănătate şi de mediu pe care complexul nuclear de la Kozloduy le provoacă, dovedind o lipsă totală de interes pentru sănătatea şi siguranţa cetăţenilor Municipiului Craiova şi acceptând astfel ca la aproximativ 70 km de oraşul nostru să fie depozitate sute de mii de deşeuri radioactive în condiţii de securitate insuficient garantate de autorităţile bulgare.

Prin votul exprimat în şedinţa din data de 24 septembrie 2015, Consiliul Local al Municipiului Craiova, constituit în majoritate din reprezentanţii Partidului Social Democrat, a interzis cetăţenilor Municipiului Craiova să-şi exprime opinia cu privire la investiţiile controversate din zona Kozloduy - depozitul de deşeuri radioactive de 350.000 tone de la Radiana şi reactoarele nucleare 7 şi 8 ale Centralei nucleare Kozloduy - care constituie un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea tuturor locuitorilor, români şi bulgari, din zonele limitrofe Kozloduy.

Considerăm că, prin respingerea iniţiativei cetăţeneşti de organizare a unui referendum privind pericolul nuclear de la Kozloduy, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au lezat mai multe drepturi cetăţeneşti - dreptul la viaţă, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un mediu sănătos, precum şi dreptul democratic de consultare şi de exprimare a opiniei cetăţenilor cu privire la problemele de interes major pentru comunitate - şi au eşuat în realizarea principalei lor funcţii publice - slujirea intereselor membrilor comunităţii noastre.


Preşedinte APD - Club Craiova

Carla Stoica 

Date de contact: Str. Mihail Kogalniceanu, Nr .13, Craiova, Dolj, 200390, România / Mobil: 0746.758.922; 0765.038.450 / E-mail: apd.craiova@apd. ro / Web: www.apd.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite