O necunoscută care se poate oricând transforma în problemă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămân la opinia exprimată în cursul comentariului publicat ieri. Mă îndoiesc că ieşirea cu caracter naţionalist a preşedintelui Iohannis i-ar fi adus lui personal cine ştie ce mare câştig de imagine.

Cei care i-au dat votul sunt în marea lor majoritate destul de imuni la tensiunile naţionaliste, reglate periodic cu termostatul şi  conştienţi că niciodată Ţinutul Secuiesc nu va beneficia de autonomia pe care şi-ar dori-o actuala conducere a UDMR mai curând din motive electorale, dar şi guvernul iliberal de la Budapesta. Şi, în plus, domnul Iohannis nu mai candidează. Iar dacă, la o adică, se va ajunge vreodată la o operaţiune de suspendare, despre care vorbesc unii indivizi complet iresponsabil politic, şi nu numai, în frunte cu expiratul şi tot mai defazatul ins Călin Popescu-Tăriceanu, dar şi cu sluguţa lui din presă, dl. Cornel Nistorescu, ceea ce a spus la mijlocul acestei săptămâni dl. Iohannis s-ar putea chiar să îi sporească numărul voturilor necesare pentru a rămâne pe mai departe în fruntea Statului.

Nu cred nici că ieşirea publică necontrolată a d-lui Klaus Werner Iohannis  va aduce cine ştie ce mari plusuri nici în conturile electorale din ce în ce mai goale ale PNL. În cel mai bun caz, le va opri scăderea lunară, aşa cum apare ea atestată de feluritele sondaje de opinie ieşite pe piaţă. Greu de crezut că cei care până mai ieri erau nestrămutat decişi, poate şi din motive cu caracter naţionalist, să voteze PSD- să nu uităm că social-democraţii români sau cei care se intitulează astfel au mizat puternic pe coarda naţionalistă pe vremea când erau conduşi fie de Liviu Nicolae Dragnea, fie de Viorica Vasilica Dăncilă- vor renunţa la a lor nestrămutare.

Însă ceea ce a spus miercuri preşedintele Iohannis va afecta, direct, PSD. Nu doar conducerea interimară a acestuia, în frunte cu dl. Marcel Ciolacu. Electoratul PSD este unul mai puţin educat şi foarte puţin dispus să asculte explicaţiile cu caracter tehnic ale d-lui Ciolacu. Explicaţii care sunt la mijlocul distanţei dintre adevăr şi minciună. Votanţii obişnuiţi ai PSD vor rămâne la ideea că PSD nu a făcut nimic spre a stăvili trecerea de votul Camerei Deputaţilor a unei iniţiative legislative care subminează grav ordinea constituţională din România. Unitatea Statului român. Mai mult ca sigur, ei vor taxa pentru asta PSD-ul la viitoarele alegeri. Pe care nu ştiu, zău!, dacă dl. Ciolacu le va mai prinde din fotoliul oricum şubrezit de nacealnik şef.

Chiar şi până la data de 9 martie când, în sfârşit, în România a început să se vorbească serios despre ameninţarea reprezentată de COVID 19, poziţia d-lui Ciolacu în fruntea PSD nu era una foarte sigură. Aşa se explică amânarea cu argumente care mai de care mai străvezii a Congresului extraordinar al PSD care ar fi trebuit să îi dea partidului o conducere cu drepturi depline. Instaurarea stării de urgenţă şi aşa numita distanţare socială impusă de ordonanţele militare i-au oferit d-lui Ciolacu motivul de a amâna confruntarea finală. Acum, indiferent la ce dată va ajunge ea să se desfăşoare, e clar că dl. Marcel Ciolacu a pierdut partida. Au simţit lucrul acesta ori au fost ajutaţi să îl simtă doamna Viorica Dăncilă şi dl. Codrin Ştefănescu. Primii care l-au atacat şi i-au cerut demisia d-lui Ciolacu. Insul care a ajuns la faza de delirium tremens pretinzând că am avea de-a face cu o diversiune pusă la cale de preşedintele Iohannis şi de Viorica Dăncilă, de profesiune fără.

Apropiaţi ai partidului, stipendiaţii din presă ai acestuia au început să dea din casă şi vorbesc despre creşterea tensiunilor din PSD. E cum nu se poate mai posibil ca în zilele ce vin ele să crească. E clar că legea avortată vizând acordarea unei ilegale şi anticonstituţionale autonomii Ţinutului Secuiesc are un efect nimicitor pentru dl. Marcel Ciolacu, dl. Paul Stănescu şi susţinătorii lor. Marea necunoscută este însă cine le va lua acestora locul din fruntea bucatelor. Iar această necunoscută poate să se transforme într-o mare problemă atât pentru PNL cât şi pentru preşedintele Klaus Werner Iohannis. 

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite