O descoperire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt

Una dintre cele mai plăcute surprize rezervate de condiţia  de membru în juriul de nominalizări pentru Gala premiilor UNITER, aferentă anului 2016, a fost descoperirea unui Teatru despre care până acum nici măcar nu ştiam că există.

De fapt, strict funcţionăreşte, în scripte, Teatrul din Târgu Secuiesc nici nu există. E doar o fundaţie culturală numită Vigado care funcţionează pe lângă Casa de cultură din oraş. Fundaţie a cărei misiune principală, fixată ca atare prin statut, dar şi prin excelenta, onoranta decizie a municipalităţii de a o finanţa este aceea de produce spectacole de teatru. Spectacole în regim de proiect, care să se valideze în primul rând artisticeşte.

Mare bucurie mare să vezi că printre opţiunile repertoriale ale acestui Teatru, strict esteticeşte şi nu prin derogări încurajatoare, adică Teatru în toată regula, se află o piesă a dramaturgului de origine română Matei Vişniec. E vorba despre binecunoscuta Frumoasa călătorie a urşilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt. Remarcabil pusă în scenă de un tânăr regizor, încă student la ciclul de Master al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Botond Nagy.

Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt1

Nu mai insist acum prea mult asupra subiectului piesei, mulţumindu-mă doar să reamintesc că ea istoriseşte o frumoasă, o miraculoasă poveste de dragoste. Îmi voi concentra în schimb atenţia asupra spectacolului. Unul de ţinută, elegant, uşor afrimian, fără stridenţe, cu o bine cumpănită doză de stranietate. Stranietate ce se regăseşte ca atare în toate componentele sale. De la concepţia generală şi ilustraţia muzicală foarte atent şi inspirat aleasă de regizor, ambele riguros susţinute de dramaturgia semnată de Tamás István, la scenografia cu frumoase şi profunde aspiraţii spre poeticitate (o semnează Bogoly Zsuzsi), foarte bine valorată de light designul conceput de Eröss László , de la mişcare scenică milimetric măsurată şi riguros condusă de excelentul artist tânăr care este Bordás Attila, la jocul actoricesc.

Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt2

Sigur, la acest capitol, partea leului le revine actorilor P. Magyororssy Imola şi Lung László Zsolt, interpreţii protagoniştilor poveştii de iubire începută dintr-o întâmplare şi continuată dincolo de cadrele stricte ale vieţii şi ale morţii. Laude i se cuvin şi lui Barabás Hunor, cel care îl aduce în scenă pe atât de simpaticul urs. Dar şi lui Albert Nagy Örs care evoluează foarte bine atât în calitatea lui principală de saxofonist cât şi în aceea de actor. Încă o dovadă că la Târgu Secuiesc se face teatru profesionist. Teatru pe bune. 

Fundaţia Culturală VIGADO din Târgu Secuiesc- FRUMOASA CĂLĂTORIE A URŞILOR PANDA POVESTITĂ DE UN SAXOFONIST CARE AVEA O IUBITĂ LA FRANKFURT de Matei Vişniec- Dramaturgia- Tamás István- Un spectacol de Botond Nagy- Decoruri şi costume- Bagoly Zsuzsi- Coregrafia- Bordás Attila- Light design- Eröss László- Coloana sonoră- Botond Nagy- Live saxophone&MC- Albert Nagy Örs- Cu- P. Magyarossy Imola, Lung László Zsolt, Barabás Hunor, Albert Nagy Örs- Data reprezentaţiei- 14 februarie 2017

Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt4
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite