Escrocheria lui Dan Diaconescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperarea celor 3.000 de angajaţi Oltchim este un combustibil excelent pentru demagogia lui Dan Diaconescu. Folosind discursul „Sus patria, jos mafia!", Partidul Poporului se umflă în sondaje exact ca PRM-ul lui Vadim, după harababura guvernării CDR.

Câţi îşi mai amintesc de emisiunile „Milionarii de la miezul nopţii" în care Corneliu Vadim Tudor prezenta casete video cu mafioţi arabi, clădind seară de seară imaginea luptătorului pentru popor şi justiţie care va salva ţara de la dezastru? Până la urmă nu a reuşit să se salveze nici măcar pe el de la ridicol.

Dan Diaconescu joacă la alt nivel, dar în esenţă face exact acelaşi lucru.



„Mafia" e înlocuită cu „ciocoii" şi televiziunea poartă alt nume, dar schema şi mesajul sunt identice: Eu lupt pentru popor şi salvez ţara de la dezastru. Seamănă ca două picături de apă gargara electorală cu care Vadim şi Diaconescu au exploatat disperarea celor mai săraci, financiar şi cu duhul. Sondajele de opinie de la ultimele alegeri locale arată că alegătorii lui Vadim din 2000 seamănă cu cei ai lui Diaconescu din 2012: oameni săraci, fără prea multă educaţie, în vârstă.

Nimeni nu a încercat să afle cât de mult seamănă păgubiţii de la Caritas cu cei de la FNI şi mai ales câţi români s-au păcălit cu ambele escrocherii financiare. Cert este că mii de oameni au fost lăsaţi fără bani prin păcăleli bazate pe disperare, ignoranţă şi speranţă pentru un viitor mai bun. Un astfel de studiu era interesant. Ne arăta câţi naivi pot să fie păcăliţi de mai multe ori pentru că nu învaţă din greşelile trecutului şi le repetă în viitor.

Dan Diaconescu nu este cu aproape nimic diferit de părinţii escrocheriilor financiare care au păgubit mii de români. Diferă doar în scopul imediat urmărit. În timp ce Stoica şi Vântu au vizat direct banii victimelor lor, Diaconescu fură speranţe, încredere şi voturi. Dincolo de această mică diferenţă, vorbim tot despre un escroc care pescuieşte în ape tulburi.

Imaginaţi-vă un circar care îşi instalează cortul, cu mult tupeu, în faţa Operei Naţionale. Apoi, profitând de faptul că mulţi nu au fost în viaţa lor la un spectacol de operă, începe să pretindă că e un tenor de mare clasă şi invită lumea la spectacol. Va găsi, cu siguranţă, suficient de mulţi naivi care să-i înghită şmecheria, însă asta nu-l face tenor şi nu transformă escrocheria lui în act de cultură. Nici nu-i face mai culţi pe cei care au plătit biletul.

Circarul va rămâne doar alt şarlatan care prosteşte pe cei prea naivi şi de bună credinţă. Cei care au fost măcar o dată în viaţa lor la operă se vor convinge din primul minut că stau în faţa unui coţcar. Închid aici comparaţia, cu scuze pentru artiştii de circ care ar putea să se simtă jigniţi că sunt comparaţi cu Dan Diaconescu.

Vineri, cu prilejul licitaţiei pentru Oltchim, Dan Diaconescu a devenit personaj principal pentru toate televiziunile de ştiri. Va culege toate roadele „minutului de aur", cocoţat pe situaţia dramatică a 3.000 de familii care depind de soarta acestui combinat. Desigur că eventualul nou proprietar al Oltchim va intra în deplină posesie după alegerile parlamentare, dar acesta este un aspect irelevant pentru demagogul care profită acum electoral. La fel de irelevant ca sumele aruncate în licitaţie de către cei care doresc să preia combinatul.

Important pentru Oltchim este să ajungă în posesia unor oameni care au legături în piaţă şi dispun de pârghiile necesare pentru a asigura viitorul companiei şi plata datoriilor. 700 de milioane de euro este valoarea datoriilor Oltchim şi cel care preia combinatul trebuie să ştie cum să-l aducă pe linia de plutire, scăpând de balastul datoriilor vechi.

Pieţele pe care se mişcă Diaconescu sunt cea imobiliară şi mass-media. Speculaţii pentru audienţă şi speculaţii cu imobile sunt „expertizele" acestui "investitor". În acest context trebuie interpretat interesul lui pentru Oltchim şi speculat viitorul celor 3.000 de familii care depind de locurile de muncă din această companie. 

Caritas-ul cu speranţe pus în scenă acum de Dan Diaconescu va păcăli foarte eficient mulţi naivi. Cel puţin la fel de mulţi ca cei păcăliţi de Caritas sau FNI. Au fost mulţi şi pentru că prea puţine voci s-au ostenit atunci să avertizeze publicul că un escroc vinde iluzii.

Mălin Bot este redactor-şef www.adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Râie comunistă

Ţiganii

Cetăţeanul complicat Dan Voiculescu

De ce stăm în genunchi?

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite