Cine a emis certificatul constatator al decesului pentru morţii din azilele groazei? Pe cine a sesizat?

0
0
Publicat:

Şi morţii din azilele groazei au avut nevoie de certificatul medical constatator al decesului (CMCD). Aşa cum se ştiu lucrurile astăzi, morţii din azilele groazei erau deshidrataţi, nemâncaţi, subponderali, cu răni pe corp. Medicul sau medicii constatatori ai deceselor nu au văzut toate aceste posibile cauze de deces? Pe cine au sesizat, când chiar legea îi obliga să sesiseze organele de cercetare penală, instituţiile de medicină legală, agenţiile de asistenţă sanitară. Medicii semnatari ai CMDC erau obligaţi să înştiinţeze familiile, iar Institutele de Medicină Legală să informeze şi organele competente ale statului. Aici responsabilitatea revine ministerului Sănătăţii şi ministrului Rafila.

Nu ştiu dacă parchetele au început o anchetă în această direcţie, deşi trebuiau să o înceapă măcar.

Se pot aduna certificatele de deces din azilele groazei din Voluntari şi Afumaţi, chemaţi la procuratură şi interogaţi medicii care le-au semnat. Cadavrele nu aveau niciun semn de violenţă sau de rele tratamente, de schingiuri? Pe cine au sesizat, în cazul că au constatat astfel de semne?

La o adică organele de anchetă penală pot ordona deshumarea unor cadavre, pentru ca expertiza medicală să constate veridicitatea celor înscrise în CMCD. Să nu cumva să avem de a face cu o mafie a constatărilor deceselor, mai ales în situaţii limită ca acestea.

Cadavrele morţilor din azilele groazei au fost predate familiilor? Sau nu? În caz afirmativ, acestea nu au constatat semne de violenţă pe trupurile lor? Au sesizat pe cineva? Tot anchetele penale trebuie să scoată la lumină aceste aspecte, prin interogarea familiilor sau a aparținătorilor.

Dacă n-au fost predate familiilor, ce s-a întâmplat cu ele?

Este oarecum macabru să pui astfel de întrebări, dar aceste anchete sunt strict necesare pentru a lămuri ce s-a întâmplat, şi pentru ca pe viitor să nu se mai repete.

Cred că este şi datoria legală a parchetelor să pornească astfel de anchete, pentru că au în fişa postului aşa ceva. Este o cale de a face mai multă lumină asupra vinovăţiilor şi complicităţilor din acest caz oribil, care a tulburat o ţară întreagă.

Dacă actuala putere şi instituţiile judiciare vor băga gunoiul sub preş, lucrurile se vor repeta nu după multă vreme.

După controalele iniţiate odată cu izbucnirea scandalului Voluntari, s-au descoperit în multe locuri din ţară situaţii asemănătoare. Deci scandalul Voluntari nu este nici de cum izolat.

Cu atât mai mult trebuie concentrate toate resursele statului pentru a face lumină în această afacere sinistră.

Şi încă un avertisment pentru instituțiile statului, de la premier la ultimul funcţionar. Când vor începe să apară în presă fotografii şi filme cu cele întâmplate în azilele groazei, cum veţi explica populaţiei că nu aţi lămurit pe deplin cele întâmplate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite