Ovidiu Raeţchi

Scriitor

Nu poţi înţelege istoria şi geopolitica Mării Negre fără să urmăreşti fluctuaţia recoltelor de cereale din nord-vestul său şi rutele pe care surplusul acestora era exportat. Frecvent, civilizaţiile din regiunea Mării Negre s-au dezvoltat în relaţie directă cu destinaţia grânelor sau cu proprietarii vaselor care le transportau – fie că vorbim de Bizanţ, republicile maritime italiene (Veneţia, Genova) Occident sau Moscova.

Mă număr printre cei – foarte mulţi, am impresia – care cred că bilanţul istoric al patriarhului Daniel va fi unul pozitiv. Chiverniseala Bisericii, atât de legată de numele său, era necesară, ca în întreaga societate românească, după descompunerea din ultimele decenii ale comunismului.

Situaţia reală a domnului Ludovic Orban în partid a fost demonstrată nu atât de înfrângerea sa lejeră în disputa pentru nominalizarea ministrului de Finanţe, cât de atacurile lansate de preşedintele PNL la adresa propriului premier şi, mult mai important, deocamdată cu jumătate de gură, la adresa preşedintelui Iohannis.

Modifică Setările