Luana Luban

Jurnalist

Il est né le divin enfant... psalmodiază armonios copiii în noaptea de Crăciun când preotul aşază cu multă delicateţe pruncul în ieslea luminoasă din faţa altarului. În sudul Franţei oamenii au rămas profund ataşaţi de această tradiţie iniţiată de Francisc de Assisi acum mai bine de şapte secole. Scena Nativităţii în stil provensal este povestea unei lumi ideale, la ani lumină de haosul care domneşte azi pe pământ.

Celebra deviză „In God we trust” rămâne (încă) de actualitate în America, dar nu şi încrederea în sondaje. Votul creştinilor americani a fost decisiv în victoria neortodoxului Donald Trump care a ştiut să-şi seducă electoratul exact acolo unde îl durea mai tare: Make America Great Again este sloganul care le-a declanşat mii de fiori patriotici americanilor desconsideraţi de elitele politice democrate.

Acoperit de sângele celor din jur, al victimelor, al criminalilor, mă simt acum asemeni celor mai mulţi dintre oamenii de pe pământ… cunosc mirosul, gustul cruzimii, al absurdului… Ce-ţi trece prin minte înainte să iei viaţa unui om? De ce ucidem? Aşteptând, mă simt singur, pierdut, asemeni unui copil care tocmai s-a născut. Dar în această noapte voi dormi învăluit în iubire…

E weekend. Să ne amuzăm un pic cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care investeşte bani în studii cel puţin insolite menite să măsoare efectele socio-economice provocate de trecerea fostelor ţări comuniste la capitalism. Să râdem de la înălţimea hilară a ştirii sau să plângem că suntem mai pitici decât vesticii şi din ce în ce mai săraci?

Explorator sensibil al sufletului omenesc, maestru incontestabil al „Secolului de Aur” al artei olandeze, geniu al culorii şi al clar-obscurului, singurul pictor care şi-a imortalizat chipul în peste 80 de autoportrete, artist polivalent care a excelat în arta picturii, a gravurii şi a desenului, Rembrandt a surprins tainele chipului uman în toată complexitatea lui, redându-i o frumuseţe supranaturală.

Modifică Setările