VIDEO Primul hamburger din carne fabricată în laborator va fi mâncat săptămâna aceasta la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamburgerul artificial este crescut din ţesut dezvoltat din celulele stem FOTO Reuters
Hamburgerul artificial este crescut din ţesut dezvoltat din celulele stem FOTO Reuters

Primul hamburger dezvoltat în totalitate în laborator va fi servit la Londra săptămâna viitoare. Carnea a fost crescută artificial, pornind de la ţesut de vită.

Frankenburger-ul a costat 250.000 de lire sterline pentru a fi produs şi este realizat din 3.000 de bucăţi vine de ţesut construit din celule stem prelevate de la vite. Carnea avea o tentă gri, iar greutatea va fi de 142 de grame. Cel mai probabil, spun cercetătrii, carnea va avea o textură asemănătoare unei scoici.

Hamburgerul a fost dezvoltat la Universitatea din Maastricht, Olanda, de către profesorul Mark Post. Cercetarea a fost finanţată de un binefăcător anonim, cel care ar putea fi primul care să încerce această reuşită a omului în laborator.

"În momentul de faţă folosim 70% din capacitatea noastră din agricultură pentru a hrăni animalele. Avem nevoie de alternative. Dacă nu facem ceva, totul va deveni un lux, iar carnea va fi foarte scumpă", a declarat posat pentru "The Independent".

Pentru a realiza hamburgerul a fost nevoie de patru etape, după cum scrie "The Daily Mail". Prima oară celulele stem sunt colectate din muşchiul unei vite, iar apoi sunt conservate într-un nutrient care le vor ajuta să se înmulţească, ajungând la o textură asemănătoare unui ou crid. Apoi, acest material este întins, iar în final cele 3.000 de fâşii fine de carne crescută în laborator sunt unite, împreună cu 200 de bucăţi de grăsime animală, realizată şi ea în laborator.

Momentan procesul este în primele sale faze şi durează şase săptămâni din momentul prelevării celulelor stem până în supermarket. Cercetătorii consideră că procesul va fi atât de avansat peste 10 ani, încât vom vedea astfel de burgeri în supermarket. De asemenea, va reduce cantitatea de plante consumate de animale. Pentru fiecare kilogram de carne, un animal trebuie hrănit cu 10 kilograme de plante şi uleiuri. Carnea dezvoltată în laborator va avea nevoie doar de două kilograme.

Printre susţinătorii cărnii din laborator este şi organizaţia de protecţie a animalelor, PETA, care consideră că astfel vor fi salvate mai multe animale.

Aţi mânca un asemenea burger? Haideţi să discutăm pe Facebook "Tech Adevărul"

Profesorul Mark Post, vorbind despre inovaţia adusă de carnea artificială

Primul hamburger din carne fabricată în laborator va fi mâncat săptămâna aceasta la Londra

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite