VIDEO Cercetătorul care visează la un viitor cu laboratoare imprimate şi care se transformă singure sub apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificarea obiectelor cu "patru" dimensiuni
Modificarea obiectelor cu "patru" dimensiuni

Un arhitect şi cercetător american, Skylar Tibbits, a prezentat de curând în cadrul unor conferinţe TED conceptul unei imprimante cvadridimensionale, care poate revoluţiona modul cum construim lucruri. Nu este prima oară când Tibbits prezintă ideea, dar acum ea poate deveni realitate.

Tibbits, director al laboratorului de autoasamblare la Massachussetts Institute of Technology a arătat că tehnologia se bazează pe imprimarea unor obiecte cu o anumită formă, iar cu ajutorul unor alte materiale, acestea se modifică într-un anumit mediu.

Ce înseamnă acest lucru în practică? Vorbim despre un obiect construit tridimensional care-şi modifică forma în momentul în care este tratat cu un alt material. De exemplu, ceea ce se printează este introdus în apă şi se transformă. De asemenea, există materiale care se pot transforma în momentul când sunt expuse la căldură, electricitate, lumină sau sunet.

Principala idee a lui Skylar Tibbits este pornirea cu nişte materiale care reacţionează predictibil la stimuli exteriori de energie. Tibbits lucrează cu o companie din Minneapolis, numită Stratasys, care fabrică imprimante 3D şi care a achiziţionat de curând firma Objet din Israel, pentru a avea surse de materiale. Acest consorţiu s-a dezvoltat şi a ajuns la rezultate impresionante cu ajutorul unui material care poate fi programat să se transforme predictibil în momentul când este scufundat. În plus, arhitecţii pot face acest lucru direct din calculator.

Într-o demonstraţie a acestei realizări, cercetătorul a arătat cum se poate transforma un material pentru a forma cuvântul MIT, deşi iniţial era un cub.

Tibbits vede un viitor măreţ pentru astfel de materiale. El a vorbit la conferinţa TED despre posibilitatea de a construi centre de cercetare subacvatică şi labortoare oceanice care ar putea fi printate într-o formă compactă la sol, iar sub apă se vor transforma.

Mai multe detalii pot fi găsit pe site-ul dedicat proiectului.

Prezentarea lui Tibbits din 2011 poate fi privită în video-ul de mai jos.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite