Superstiţii, credinţe şi detalii interesante despre marţi 13 şi ziua de 13. De ce sunt trei ceasuri rele în această zi?
0
Azi este marţi 13 şi în caz că te-ai întrebat cam cât superstiţii circulă prin lume pentru ziua aceasta, avem o listă foarte bună. Depinde de tine în câte crezi şi pe care le consideri de-a dreptul prosteşti.
Este marţi, a 13-a zi a lunii, trei ceasuri rele avem şi să vedem care superstiţii mai sunt populare printre oameni sau de unde a pornit renumele prost al acestei zile. Spre exemplu, pentru credincioşii catolici sau ortodocşi, cifra 13 este legat de Cina cea de Taină. La masa celebră oferită de Iisus Hristos, au fost 12 apostoli şi Mesia, dar Iuda a trădat mai apoi, astfel că perfecţiunea lui 12 a fost restabilită.
La scandinavi, există 12 zei, dar al 13-lea, pe numele său Loki, îl ucide pe Balder. La romano-catolicii există şi o sărbătoare importantă, sărbătorirea sfântului Anton de Padova, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai lor. Este ziua în care se rosteşte o rugăciune specială care dă posibilitatea fiecăruia de a cere un anumit dar. Funeraliile lui Anton s-au desfăşurat într-o zi de marţi, zi în care au avut loc numeroase minuni şi vindecări, aşa că aceasta a rămas ziua în care credincioşii i se roagă.
În tarot există cartea denumită Moartea XIII care prevesteşte o problemă. Deşi nu este cea mai rea carte din pachet, simbolurile desenate pe ea au făcut-o cea mai cunoscută.
Trei ceasuri rele de marţi
Cele trei ceasuri rele ale zilei de marţi sunt legate de o regulă folosită în astrologia orară, una dintre ramurile astrologiei generale. Se ştie că fiecare zi este împărţită în 24 de ore, numai că în astrologie durata orelor (cunoscute drept „ore planetare“) nu este aceeaşi cu cea deja cunoscută de 60 de minute şi nu fiecare zi începe cu aceeaşi oră. Acest ceas arată planete, nu ore obişnuite, notează „Jurnalul Naţional“. Ziua între răsărit şi apus şi noaptea, intervalul orar de la apus la răsărit, sunt împărţite în câte 12 ore egale ca lungime, dar pentru că ziua şi noaptea au lungimi diferite pe parcursul anului, doar la echinocţii fiind perfect egale, cele 12 ore au, aşadar, dimensiuni diferite.
Fiecare zi a săptămânii începe la răsăritul Soarelui cu ora care corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. Ziua de marţi începe la ora la care răsare Soarele, ca atare prima oră planetară a oricărei zile de marţi aparţine planetei Marte, care guvernează ziua respectivă. Pe parcursul celor 24 de ore, şapte planete diferite guvernează câte o oră, succedându-se de mai multe ori până la finalul zilei. Dintre cele şapte planete, Marte şi Saturn sunt considerate planete malefice. Pentru că ziua de marţi este guvernată de Marte, iar ziua de sâmbătă de Saturn, se consideră că prima oră planetară a celor două zile din săptămână aparţine celor două planete negative şi pe parcursul întregii zile vor mai exista şi alte două ore planetare marcate de energia celor două planete.
Marţi, vor exista trei ore planetare patronate de Marte, iar sâmbăta sunt trei ore planetare guvernate de Saturn. În restul zilelor din săptămână vor exista câte două ore guvernate de cele două planete malefice, deci se poate spune că fiecare zi din săptămână are câte două ceasuri rele, numai că marţea şi sâmbăta există cele trei ceasuri rele.
Alte detalii care fac cifra 13 unică
Apollo 13: misiunea NASA a fost lansată pe 11 martie 1970, iar unii oameni s-au apucat să calculeze suma numerele. Le-a dat 13. Iar Discovery Channel a afirmat următoarele: „Pentru a ajunge pe Lună, modulul misiunii Apollo 13 va fi lansat la 1.13 pm (ora la Houston) sau 13.13 în format 24 de ore. De acolo, echipajul va intra în câmpul gravitaţional pe 13 aprilie“.
Trei de 13: cei de la Universitatea Colgate consideră că 13 este o cifră norocoasă. A fost fondată în 1819 de către 13 bărbaţi cu 13 dolari şi 13 rugăciuni. Adresa este la Oak Drive numărul 13, iar societatea de onoare a universităţii este compusă din 13 bărbaţi şi 13 femei. Iar ziarul satiric „The Daily Rag“ are sloganul: „Scris de 13 oameni cu 13 poveşti după 13 beri“.
Plin de feminitate: conform unor experţi, cifra 13 este de fapt una feminină, asta pentru că o femeie are 13 cicluri menstruale pe an. „Când o femeie din China îţi oferă prăjituri mooncake, se va asigura că sunt 13 pe un platou. 13 este cifra sângelul, fertilităţii şi potenţei lunare“, notează The Economic Times.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.