Proiectul de forare la 3.000 de metri sub Antarctica a fost oprit şi riscă anularea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de forare a început înainte de Crăciun şi a fost deja oprit FOTO Reuters
Proiectul de forare a început înainte de Crăciun şi a fost deja oprit FOTO Reuters

Proiectul de forare într-un lac din Antarctica pentru a găsi organisme rămase la adâncime de milioane de ani, în condiţii neprielnice, a fost amânat şi riscă anularea, deoarece echipa de britanici care lucrează la el a întâmpinat probleme tehnice.

Misiunea ambiţioasă de a fora la trei kilometri a fost momentan oprită. Echipa care lucrează pe lacul Ellsworth a amânat deoarece nu a reuşit să unească două linii de forare, una dintre ele folosită pentru recuperarea apei topite în procesul tehnic.

Potrivit BBC News nu există momentan informaţii despre viitorul acestui proiect care a costat 13 milioane de dolari. Primele complicaţii au început săptămâna trecută când principalul boiler, folosit pentru a topi gheaţa de adâncime, s-a stricat.

20 de ore de încercări nereuşite

Boilerul nou a fost adus vinerea trecută din Marea Britanie şi echipa a reînceput munca la două linii de foraj paralele, care trebuiau să fie unite la 300 de metri adâncime. După ce prima a fost terminată, a fost lăsată timp de 12 ore pentru a crea o cavitate cu apă fierbinte. Aceasta era folosită pentru recircularea apei formate în urma săpăturilor şi pentru echilibrarea presiunii de adâncime.

Deşi au încercat timp de 20 de ore să unească cele două linii paralele, echipa britanică a fost nevoită să se oprească. „Vom încerca din nou, dar nu ştim ce se va întâmpla“, a declarat un purtător de cuvânt al proiectului.

Pentru că în Antarctica vremea nu este favorabilă unei pauze mari, echipa a decis să împacheteze echipamentul pentru a-l proteja împotriva vremii. Din păcate, următoarea etapă a proiectului nu va avea loc decât în primăvară, atunci când condiţiile atmosferice se vor îmbunătăţi.

„Nu am considerat forările o cursă niciodată“, a mai spus Audrey Stevens, purtătoarea de cuvânt a proiectului. 

infografie antarctica
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite