Pământul „poluează“ spaţiul cu zeci de tone de plasmă zilnic
0Pământul este o planetă mică, albastră şi verde, şi destul de liniştită. Asta până când nu începe să trimită în spaţiu valuri de plasmă. O teorie din anii '90 este acum confirmată prin noi observaţii mulţumită unei misiuni a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Misiunea Cluster a ESA a demonstrat în prezent că de pe Pământ pleacă zilnic 90 de tone de plasmă în spaţiu, notează The Verge. Plasma este un gaz invizibil, încărcat electric care se formează în straturile superioare ale atmosferei, în momentul în care particulele de aer sunt încălzite de către razele ultraviolete ale Soarelui.
Particulele de plasmă călătoresc de-a lungul câmpului magnetic al Pământului şi deşi pot scăpa de gravitaţia planetei, marea cantitate de plasmă rămâne prinsă într-o bulă în jurul Terrei şi formează ceea ce se cheamă plasmasferă. Aceasta se termină la aproximativ 26.000 de kilometri distanţă de planetă.
Cercetătorii au observat modul în care plasma se depărtează de Terra, în explozii sporadice, în anii '90 şi în 1992 a fost propusă teoria conform căreia scurgerile de plasmă s-ar desfăşura regulat. „Acum avem în final dovada că acest proces de scurgere a plasmei din plasmasferă în spaţiu este continuu şi permanent“, a declarat Iannis Dandouras, cercetător francez implicat în acest studiu.
În loc să ajungă în spaţiu prin explozii mai mult sau mai puţin violente, plasma scapă de gravitaţia planetei spre spaţiu precum bate vântul. Acest curent este generat de presiunea exercitată asupra plasmei de către gravitaţia Pământului şi rotaţia planetei. „E ca şi cum ai avea un balon cu heliu şi în ziua următoare descoperi că nu se mai ridică în aer. Nu ai nicio gaură în acesta, dar heliul s-a disipat prin învelişul care îl ţinea. Asta se întâmplă şi cu plasma“, C.T. Russell profesor în geofizică la Universitatea din California.
Tot acest fenomen nu afectează însă viaţa pe Pământ şi nici nu înseamnă mare lucru la scară mare. Acele 90 de tone pierdute zilnic sunt puţine în comparaţie cu toată atmosfera planetei.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.
Află mai multe despre noutăţile din ştiinţă:
Transplantul de cap, în curând o realitate?
De ce interacţionează constant oamenii cu materia întunecată