O nouă tehnică de imprimare 3D ţi-ar putea salva viaţa, printându-ţi organele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum credeai că imprimanta 3D este o invenţie care doar îţi va uşura viaţa de zi cu zi, ar fi cazul să afli că poate va face mai mult de atât.

O echipă de specialişti de la Universitatea din California, San Francisco, au dezvoltat o tehnică prin care pot ajunge să construiască organoizi, adică bucăţi de ţesut uman cât mai exact proporţionate prin construirea celulelor umane şi biomaterialelor succesiv, pe principiul construirii unei piese LEGO.

Practic, pacienţii vin la clinică, unde le sunt prelevate celulele, care vor fi baza cernelii pentru imprimanta 3D. Apoi sunt create ţesuturi şi organe. Aceste ţesuturi şi organe vor putea fi folosite pentru a studia cum caracteristicile ţesutului pot influenţa dezvoltarea normală sau apariţia cancerului. Ţesuturile vor putea fi folosite inclusiv pentru a reconstrui organele.

Pentru a explica structura 3D a organoizilor oamenii de ştiinţă se folosesc de molecule ADN. “Celulele umane nu sunt ca nişte roboţei şi nu funcţionează ca un automatism. Ele comunică între ele şi iau decizii în grup. Şi pornind de la principiul organizării, atunci când aceste structuri nu se potrivesc, se declanşează cancerul”, a explicat omul de ştiinţă Zev Gartner pentru cei de la ScienceDaily.

Principiul după care va funcţiona imprimanta este valabil, strat cu strat, cu diferenţa că straturile sunt celulele, iar rezultatul final va fi un organ uman construit practic de la zero. Organul trebuie să fie vascularizat pentru a putea rezista, aşadar celulele combinate trebuie să se potrivească. Dacă experimentele se vor dovedi un succes, pe lângă reconstruirea organelor, imprimanta ar putea fi o soluţie pentru a trata cancerul.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite