FOTO VIDEO Primul hamburger sintetic a fost degustat. Cofondatorul Google a investit sute de mii de dolari în acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul hamburger artificial a fost creat din celule stem. FOTO Reuters
Primul hamburger artificial a fost creat din celule stem. FOTO Reuters

Săptămâna aceasta un proiect îndrăzneţ a ajuns la sfârşit: primul hamburger a fost degustat. Este un proiect sponsorizat în totalitate de către cofondatorul Google, Serghei Brin. Voluntarii care au gustat carnea creată în laborator au împărtăşit experienţa lor cu restul lumii.

Cercetători din Olanda au prezentat astăzi primul hamburger creat artificial din celule stem. Doctorul Mark Post, profesor la Universitatea Maastricht, a fost „creierul“ din spatele proiectului şi invenţia aceasta s-a bucurat de finanţare de la Serghei Brin, cofondatorul Google. Acest prim hamburger a costat „puţin“ mai mult decât alternativa sa de la un restaurant fast-food, şi anume 325.000 de dolari, notează The Verge.

Pentru doctorul Post degustarea hamburgerului, desfăşurată în Londra, a marcat cei cinci ani investiţi în acest poriect. Hamburgerul a fost gătit de chef Richard McGowan şi cei doi voluntari care s-au bucurat de el se numesc Hanny Rutzler, cercetător austriac, şi Josh Schonwald, jurnalist în domeniul culinar din Chicago. Cei doi au declarat că li s-a părut autentic şi, în anumite privinţe, au descoperite unele particularităţi.

Cultura de celule stem înainte de a deveni primul hamburger sintetic. FOTO Mediafax/AFP

hamburger artificial foto mediafax/afp

„Mă aşteptam să aibă o textură mai moale. Dar are savoare. Consistenţa este perfectă, dar îmi lipseşte sarea şi piperul“, a afirmat Rutzler. Carnea pe care au gustat-o cei doi voluntari a fost compusă din celule stem extrase din muşchi de vacă şi acestea au fost crescute apoi în laborator. „Gustul general este de carne. Am simţit însă lipsa grăsimii, am o slăbiciune pentru ea, dar per total este ca un hamburger“, a afirmat Schonwald, citat de BBC. „Ce a fost diferit şi am remarcat, a fost savoarea“, a completat el.

„Eu cred că oamenii nu înţeleg că actuala producţie de carne a ajuns la un maximum şi nu poate asigura cererea care va exista în următorii 40 de ani. Astfel că trebuie să venim cu alternative, nu există îndoială“, a explicat Post viziunea sa. Celulele stem extrase din muşchiul de vacă sunt apoi trecute într-un mediu de creştere şi celulele se diferenţiază singure în fibre musculare şi încep să se îmbine. „Celulele fac toată treaba, trebuie doar să le oferim condiţiile propice“, a completat Post.

O mişcare pentru următorii zeci de ani

Post nu crede că de mâine vom mânca hamburgeri artificiali, ci mai degrabă în zece până la 20 de ani vom ajunge să dezvoltăm această piaţă, să fie livrată şi în magazine. Deocamdată, experimentul a reuşit şi este un semn bun, dar mai rămân multe obstacole de trecut până când se ajunge la producţie de masă. Populaţia globului este aşteptată să ajungă la 9,6 miliarde de oameni până în 2050, iar asta va solicita mult resursele de hrană ale lumii.

Cum arată carnea crescută în laborator. FOTO The Verge

hamburger artificial foto the verge

În 2011, un studiu al Universităţii Oxford a arătat că producţia de carne sintetică nu ar necesita decât 1% din terenul actual şi doar 4% din apa folosită în prezent. De asemenea, impactul ar fi benefic asupra mediului, reducând gazele care accentuează efectele de seră cu până la 96%, iar necesarul de energie folosit ar scădea cu 45%.

Există însă criticii care susţin că Post încă se bazează pe celulele vii obţinute din animale pentru a produce carnea. Mai rămâne de rezolvat problema asta pentru a-l considera în totalitate un hamburger artificial, creat de la zero ca atare. Iar celulele pe care se bazează cercetarea lui Post nu se pot reproduce la infinit, va avea nevoie, în cazul acestui proces, de celule reale.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) oferă un milion de dolari primei persoane care creşte carne de pui în laborator, de la zero. Pe de altă parte, Uniunea Naţională a Fermierilor din Marea Britanie a spus că va mai aştepta ceva timp până când să fie convinsă că această carne produsă în laborator şi alte produse artificiale sunt necesare.

Dincolo de aceste aspecte, mai rămâne problema vânzării propriu-zise a cărnii. Hamburgerul produs de Post a primit deja supranumele de Frankenburger. Contează şi cum va fi prezentat cumpărătorilor. „Depinde de oameni, dar eu cred că sunt câteva metode de marketing eficiente“, a afirmat Post.

Aţi mânca un asemenea burger? Haideţi să discutăm pe Facebook "Tech Adevărul"

Află mai multe despre hamburgerul sintetic: 

VIDEO Primul hamburger din carne fabricată în laborator va fi mâncat săptămâna aceasta la Londra

Hamburgerul crescut în laborator, o inventie de 325.000 de dolari care se apropie de momentul "degustării"

Invenţia secolului: carnea artificială, remix uman al Divinităţii

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite