VIDEO Astronomii au confirmat procesul de formare a planetelor în Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O generare digitală a procesului de fomare a planetei. FOTO space.com
O generare digitală a procesului de fomare a planetei. FOTO space.com

Astronomii au surprins o stea în formare în timpul studierii unei noi stele din Univers. Aceasta este o premieră, deoarece, până acum, procesul evolutiv propriu-zis al planetelor era doar presupus.

Planetele-gigant compuse în principal din gaz, cum este Jupiter, duc la o ruptură în discul de materie care înconjoară o stea. Apoi, datorită gravitaţie, materia este condusă spre interior, spre stea, fapt care o face să se mărească. Au existat, până în acest moment, simulări care au certificat procesul, dar nu exista şi o observaţie reală, notează „Space“. Previziunile indicau însă aceste „punţi“ între discurile din jurul stelei şi centrul acestora.

Steaua pe care astronomii au observat-o se regăseşte la 450 de ani-lumină de Pământ şi este una destul de tânără, potrivit cercetătorilor de la Observatorul ALAMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) din Chile. Imaginea pe care ei au văzut-o a fost reconstruită digital şi prezintă întocmai cele două filamente de gaz care unesc discul exterior de stea.

În acest moment, singurul mecanism pe care îl ştim capabil să ducă la apariţia unui asemenea spaţiu cu flux de materie, şi monoxid de carbon rezidual împrăştiat în interiorul despărţirii, este formarea planetelor. Simon Casassus cercetător la Universitatea din Chile

Sistemul solar este în formare

Steaua a fost botezată de cercetători: HD 142527 şi potrivit acestora se apropie de finalul procesului de formare. Are o vârstă de două milioane de ani şi este de două ori mai mare decât Soarele. În jurul său este un disc alcătuit din praf şi gas, elemente din care vor fi formate planetele sistemului său solar. Transpuse în sistemul nostru solar, distanţele de lângă această stea sunt următoarele: discul începe unde este Saturn acum şi se extinde de 14 ori în spaţiu. Astronomii preconizează că din acest nor de materie vor rezulta câteva planete.

Punţile între stea şi discul exterior sunt esenţiale, deoarece astrul n-ar fi reuşit să îşi continue creşterea. Materia disponibilă în jurul acestei stele ar fi consumată într-un an fără punţi. Însă, chiar şi aşa, procesul nu va ţine pentru totdeauna. „Într-un final, planetele-gigant îşi vor fi epuizat influenţa în dirijarea materiei. Dar cât timp va dura procesul sau unde vor fi poziţionate planetele la final sunt date care nu pot fi prevăzute“, a declarat Casassus.

Fotografia originală surprinsă la ALAMA

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite