Expediţia marţiană atinge un nou punct cheie: primele găuri circulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaura săpată de către roverul Curiosity FOTO NASA
Gaura săpată de către roverul Curiosity FOTO NASA

Roverul marţian Curiosity a început o nouă misiune pe planeta Roşie, începând să sape circular în în solul marţian pentru prima oară. Scopul lui este colectarea unor mostre pentru a le analiza în laboratorul de la bord.

Până acum, Curiosity şi-a folosit doar ciocănelul, dar acum a trecut la un nou nivel, când foloseşte unealta circulară pentru a colecta probe. Gaura are cinci centimetri şi după acest moment, Curiosity, controlat de la sol de către specialiştii NASA, va analiza componenţa pământului obţinut. 

Inginerii agenţiei americane fac paşi mici în această exporare marţiană, tocmai pentru ca roverul să nu se defecteze, iar instrumentele de la bord să dureze cât mai mult timp. Obiectivul acestui moment este găsirea unor urme de viaţă în solul marţian sau a unor indicii asupra prezenţei acestora în trecut, informează BBC. 

Bucăţile de rocă ce sunt săpate acum de Curiosity au fost botezate John Klein, în memoria unui coleg decedat al specialiştilor de la NASA. Ele sunt într-o mică depresiune numită Golful Yellowknife, la aproape jumătate de kilometru de locul unde a ajuns Curiosity anul trecut. 

Analizele care urmează a fi făcute vor indica precis ce substanţe chimice şi ce minerale se găsesc în solul marţian, iar cercetătorii vor face legătura dintre acestea şi posibilitatea existenţei vieţii, în orice formă, în trecutul planetei. 

De curând, laboratorul marţian trimis anul trecut de NASA, şi-a mai făcut un autoportret, cu ajutorul braţului culisant de care dispune. Astfel, au fost realizate 64 de cadre, iar apoi specialiştii de pe Terra le-au asamblat pentru a oferi imaginea completă care poate fi văzută mai jos. 

marte curiosity
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite