Cursa spaţială: Rusia va lansa prima misiune către Lună din ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea rachetei Soyuz-FG de pe cosmodromul Baikonur, din Kazakhstan FOTO NASA
Lansarea rachetei Soyuz-FG de pe cosmodromul Baikonur, din Kazakhstan FOTO NASA

Roscosmos, Agenţia Spaţială Federală rusă, va trimite către Lună proba spaţială fără echipaj uman în 2015. Aceasta este prima misiune care vizează  satelitul natural al Pământului organizată de oamenii de ştiinţă ruşi, de după prima şi singura de până acum, care s-a încheiat în 1973.

Racheta gazdă a probei numite „Luna-Glob” va pleca în spaţiu de pe noua rampă a cosmodromului Vostochny, a cărui construcţie a început în 2011 şi se va finaliza în 2018. Lansarea a fost anunţată pentru anul 2015, de către directorul Agenţiei, Vladimir Popovkin, informează washingtonpost.com.

Anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a anunţat investiţia de un miliard de dolari pentru construcţia cosmodromului aflat în apropiere de graniţa cu China.

Misiunea primeşte unda verde după amânări repetate

Luna-Glob este prima dintr-o serie de patru misiuni planificate de Rusia şi va transporta echipament ştiinţific pentru a lua probe de sol şi a căuta apă pe Lună. Proba va avea la bord şi echipamente de monitorizare a prafului lunar, precum şi senzori de energie pentru detectarea intensităţii razelor cosmice.

Cel mai recent proiect de explorare elaborat de Roscosmos a fost amânat de mai multe ori din 2010. Aşteptările astronomilor ruşi sunt mari, la fel şi efortul în organizarea misiunii, după eşuarea celei din 2011. Proba Phobos-Grunt urma să ajungă pe satelitul planetei Marte, Phobos, pentru a aduna mostre, dar nu a ajuns niciodată la destinaţie.

Lansată pe o traiectorie greşită, Phobos-Grunt s-a prăbuşit în Oceanul Pacific după două luni de călătorie în derivă pe orbita Pământului.

Racheta va „livra” pe Lună vehiculul de explorare spaţială de 500 de kilograme, care va avea în dotare 25 de kilograme de echipamente ştiinţifice, scrie „CBC News”. Proiectul din care face parte şi misiunea pe Lună a probei Luna-Glob a fost iniţiat de la începutul anilor 1990. După ce a fost „parcat”din cauza restricţiilor financiare, a fost reactivat câţiva ani mai târziu, conform discovery.com.

Rusia revine în cursa spaţială

Luna-Glob şi succesoarele ei fac parte din planul Rusiei de a-şi dezvolta industria spaţială, care va include şi trimiterea unei nave cu echipaj uman la bord către Lună în 2018. Programată iniţial pentru lansare în 2012, misiunea s-a amânat de două ori.

În luna august a anului trecut, Roscosmos a anunţat o cerere de ofertă în valoare de 300.000 de dolari pentru proiectarea unei rachete capabile să transporte o misiune cu echipaj uman. Termenul limită al acestui proiect este 31 mai 2013.

Agenţia spaţală rusă lucrează, de asemenea, la înlocuirea îmbătrânitei rachete Soyuz până în 2020. Racheta este una dintre priorităţile agenţiei, fiind baza călătoriilor spaţiale ruseşti din anii 1960, când a fost construită de inovatorii oameni de ştiinţă sovietici ai vremii.

Lansarea rachetei Soyuz în octobrie 2012, cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională:

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite