În apropierea morţii celei mai mari stele din Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine a super-roiului Vesterblund 1 FOTO ESO
Imagine a super-roiului Vesterblund 1 FOTO ESO

Steaua W26 este de 1.500 de ori mai mare decât Soarele şi este cea mai mare stea descoperită vreodată. FolosindVery Large Telescope Survey Telescope (VST), de la Observatorul Paranal din Chile al ESO (European Southern Observatory), o echipă de cercetători din Chile, Marea Britanie, Germania şi SUA a făcut o descoperire care ar putea ajuta la înţelegerea mecanismelor prin care stelele masive răspândesc materie în mediul interstelar.

Stelele foarte masive au o viaţă extrem de scurtă. Cele mai mari dintre ele nu pot supravieţui mai mult de câteva milioane de ani înainte de a deveni supernove.

Spre capătul vieţii lor, ele devin extrem de instabile şi expulzează în mediul interstelar cantităţi mari de material din straturile exterioare. Acesta este îmbogăţit cu elemente chimice rezultate în urma proceselor de fuziune nucleară, care au loc în centrul stelei.

Iar aceste elemente chimice sunt cele care, mult mai târziu, vor sta la baza formării planetelor. La nivelul general lucrurile sunt destul de bine cunoscute, dar detaliile, cum ar fi felul în care acest material este ejectat şi modul în care este afectată evoluţia stelei este mai puţin înţeles.

Tocmai asupra acestor aspecte s-a concentrat echipa internaţională de cercetători. 

Citeşte mai multe pe site-ul stiintasitehnica.com

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite