Solidaritatea online e tot solidaritate! Importanţa like-ului şi check-in-ului în cazul EuroMaidan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele violente din Ucraina au provocat numeroase reacţii pe reţelele sociale: de la clipuri devenite virale, la fel de fel de iniţiative care presupun check-in-uri în Kiev.

„Revoluţionarii de la Kiev, salvaţi în ultima clipă! Like-urile româneşti au ajuns în Ucraina“, scriu cei de la Times New Roman, ironizând miile de like-uri aruncate de români la diverse postări în care sunt arătate abuzurile de putere din Ucraina.

„Nu, dar ştiţi să vă plângeţi ca nişte femei nemăritate pe Facebook că trăiţi într-o ţară de căcat şi apoi postaţi că sunteţi solidari cu ceea ce se întâmplă în Kiev. De ce? Pentru că e cool? Pentru că e un subiect curent şi mai strângeţi şi voi douăzeci şi ceva de likeuri, treizeci de followers noi? Serios?“, scriu cei de la Cooltivator, într-un articol intitulat „Lupta Ucrainei pentru libertate“.

Cele două publicaţii minimizează importanţa reţelelor sociale în contextul revoltelor din întreaga lume. Like-ul nu va salva vieţi. Nu acum. Share-ul nu va garanta libertatea ucrainienilor. Nu deocamdată. Dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de importanţă.

Reţeaua socială Facebook are peste 1,3 miliarde de utilizatori în întreaga lume. Majoritatea utilizatorilor sunt adolescenţi (cu toate că numărul acestora este în scădere) sau tineri. Modul în care consumăm informaţii s-a schimbat drastic în ultimii ani şi televizorul şi ziarele au devenit surse secundare de ştiri, mai ales pentru cele două categorii numite mai sus.

Ştirile vin în newsfeed-ul Facebook sau pe fluxul Twitter. Ştirile le afli de la prieteni care au dat clikc pe un link sau au accesat un site online de ştiri.

Faptul că ai dat share unui clip video cu o protestatară din Kiev nu va salva viaţa nimănui chiar acum. Dar dacă cineva care până acum nu a avut curiozitatea să se informeze despre evenimentele din Ucraina vede că respectivul clip a fost distribuit de şapte din prietenii lui „cool“, poate va avea curiozitatea să dea şi el un click. Cu ce ajută asta? O persoană este mai informată. O persoană ar putea fi determinată să împiedice astfel de încălcări flagrante ale drepturilor omului să se întâmple la ea în ţară. Un revoluţionar s-ar putea naşte din dispreţ faţă de abuzurile de putere din altă parte a lumii. Un om ar putea ieşi în stradă, motivând alte câteva zeci de oameni să facă acelaşi lucru când bocanul mare şi murdar al corupţiei s-ar putea apropia şi de gâtul lor.

Care este importanţa checkin-ului în Kiev? Creează un fenomen. Acest fenomen ar putea fi luat în seamă de publicaţii care nu au nicio treabă cu evenimentele de acest gen (de exemplu un astfel de fenomen ar putea fi un subiect bun pentru publicaţiile de tehnologie) şi acele publicaţii ar atinge un alt public. Informaţia s-ar răspândi mai departe.

Colegul meu Vlad Andriescu a scris numeroase editoriale in care spune că în epoca Internetului nu ai voie să fii ignorant, dar asta nu înseamnă că dacă poţi oferi cuiva informaţiile pe tavă nu ar trebui să o faci.

Dacă să dai share înseamnă să arăţi ce înseamnă abuzul de putere, fă-o. Dacă să dai like înseamnă să stârneşti o conversaţie pe tema corupţiei, dă un click. Dacă să dai check-in înseamnă pentru tine să fii solidar – chiar şi numai virtual, din confortul apartamentului tău şi al libertăţii tale de exprimare – alătură-te revoluţiei. Pentru că o reacţie azi, fie şi ea una virtuală, ar putea însemna să nu fie nevoie de o contrareacţie mâine. 

UPDATE: Câţiva bucureşteni s-au întâlnit în Piaţa Universităţii din Capitala pentru a-i susţine pe ucrainieni

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite