Tim Cook, Apple: „Piaţa de smartphone-uri e plină de gunoaie, iar noi nu suntem în industria gunoaielor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei oameni de bază de la Apple, Tim Cook, Jony Ive şi Craid Federighi au acordat un rar interviu publicaţiei „Bloomberg Businesweek“ în care au explicat strategia Apple după lansarea celor două noi telefoane.

Articolul porneşte într-o tonă sarcastică, despre cum Apple se duce de râpă, telefoanele ieftine vor distruge publicul tradiţional, iar China va fi piaţa unde se va da startul unui declin global. Dar se pare că Tim Cook nu este afectat de aceste lucruri sau de fluctuaţia acţiunilor companiei. "Nu mă simt euforic când cresc. Nu îmi tai venele când se duc în jos. Am mai fost în acest roller coaster", spune Cook. De asemenea, el menţionează că nu este îngrijorat despre ieftinirea preţurilor telefoanelor. "Se întâmplă pe price piaţă din categoria electronicelor de consum", spune Cook.

Cui se adresează firma?

"Există o mare parte de gunoaie pe piaţă. Noi nu suntem în acea categorie", spune Cook. "Există un segment de piaţă care vrea un produs care să facă foarte multe lucruri pentru ei şi vreau să concurez ca un nebun acolo. Nu voi avea insomnii din cauza celeilalte pieţe", a mai spus şeful Apple.

Una dintre diferenţele dintre Apple şi celelalte companii este evidenţiată şi în modul cum interacţionează oamenii din conducerea lor. Jurnalistul Bloomberg spune că dacă asculţi o discuţie între directori Samsung, ei vor vorbi despre cum au ascultat piaţa şi au oferit ceea ce s-a cerut. Jony Ive şi Craig Federighi "vor petrece 10 minute despre efectul perfect de background blurat din iOS 7".

Inovează Apple?

Ive şi Federighi sunt convinşi că ritmul de inovaţie este foarte bun. Cei doi vorbesc nu neapărat despre numărul de inovaţii şi caracteristici, ci despre modul cum au fost integrate. "ca să facem senzorul de amprentă, a trebuit să rezolvăm foarte multe probleme. Nu am luat doar 10 caracteristici pe care să le integrăm şi apoi să vedem ce se poate face cu ele", a declarat Ive.

"Nou? Nou e uşor. Corect e greu!", adaugă şi Federighi.

Pierde în faţa Android sau nu e o luptă concretă?

Apple a pierdut cotă de piaţă în dauna rivalilor, în timp ce dispozitivele cu Android au ajuns la o cotă de piaţă impresionantă. Cook nu este convins de aceste cifre. El consideră că oamenii folosesc mai mult dispozitivele Apple, nu cele Android. 55% din activitatea pe internet vine de la iOS - acest lucru înseamnă că utilizatorii au mai mulţi bani, îşi permit abonamente de date mai costitisotare şi sunt mai integraţi în ecosistemul social.

"Contează cota de piaţă dacă telefoanele zac nefolosite? Pentru noi contează ca oamenii să ne folosească produsele. Vrem să ajutăm viaţa oamenilor", spune Tim Cook. De asemenea, din cauza fragmentării ecosistemului Android, Cook refuză să vadă sistemul de operare ca unul unitar, ca un rival. În viziunea lui Cook, incompatibilităţile între diversele versiuni de Android le transformă în specii distincte.

Un studiu recent al AT&T menţionează că din 25 de telefoane Android, şase nu au ultima varianta de sistem de operare. "În momentul când renunţă la telefon, folosesc un sistem de operare vechi de trei-patru ani. E ca şi cum eu aş avea în buzunar iOS 3. Nu-mi imaginez asta", spune Cook. Şeful Apple refuză comparaţie între momentul actual şi rivalitatea Mac/Windows de acum 20 de ani. "Microsoft a ţinut lucrurile la fel, nu exista fragmentare", spune Cook.

Concluzia lui Cook din articol vine pe fondul poveştii pline de învăţăminte pe care o poate trage piaţa după dispariţia Nokia, după câţiva ani în care au decăzut.

"Nokia este un reminder al faptului că în această industrie trebuie să inovezi mereu, altfel mori", consideră Cook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite