Top 10 momente esenţiale pe Internet: de la primul site la miliardul Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul are peste un sfert de secol şi s-a dezvoltat foarte mult în acest timp.
Internetul are peste un sfert de secol şi s-a dezvoltat foarte mult în acest timp.

E posibil să nu ştii cine şi când a inventat World Wide Web, dar cu siguranţă vei vrea să îl sărbătoreşti pentru că ţi-a schimbat viaţa. Internetul are o istorie densă, însă există câteva momente notabile de la apariţia sa care îţi fac viaţa mai uşoară.

De curând s-au împlinit 24 de ani de când primul Tim Berners-Lee a făcut public primul website din lume, World Wide Web (WWW.) devenind disponibil oricui. Contrar a ceea ce e un site în prezent, primul explica detaliat în ce constă proiectul Prima fotografie publicată online a apărut în 1992.

Următoarea descoperire din acelaşi an li se datorează celor care nu îşi încep dimineaţa fără cafea: prima cameră web a fost inventată pentru a monitoriza o… cafetieră. Se pare că angajaţii unui laborator erau îndeajuns de incomodaţi de drumurile până la filtrul de cafea încât să se străduiască să găsească o soluţie cu adevărat viabilă.

În 1995 au apărut şi primele afaceri pe Internet, moment în care web-ul devine spaţiu comercial. Apare criptarea SSL (Secure Sockets Layer) care face posibilă prima tranzacţie financiară online (plata prin card). În acelaşi an apare şi site-ul amazon.com, care începe să aibă un profit considerabil câţiva ani mai târziu, în prezent fiind cel mai respectat site de comerţ online din lume.

Anii 2000 cu enciclopedie şi reţele sociale

Cea mai populară enciclopedie digitală a purtat numele Wikipedia şi a  fost lansată în anul 2001. Caracteristica principală prin care s-a remarcat a fost că se folosea de  implicarea activă a utilizatorilor, care puteau completa cu informaţii verificate în prealabil. În clipa de faţă, Wikipedia găzduieşte peste 14 milioane de articole, scrise în 270 de limbi.

Anul 2004 a marcat istoria Internetului prin listarea la bursă a gigantului motor de căutare Google aducând astfel creşteri record şi, bineînţeles, prin lansarea reţelei sociale Facebook, creată de câţiva studenţi de la Harvard, în frunte cu Mark Zuckerberg. Doi ani mai târziu, Facebook se extinde şi ajunge accesibil publicului larg, an în care apare la fix şi “sfântul” WiFi.

În 2007 “Cogito ergo sum” se transormă în “ Facebook ergo sum” dat fiind numărul impresionant de utilizatori care continua să crească. În acelaşi an, Apple a lansat primul iPhone şi odată cu acest smartphone a început explozia conţinutului pe mobile. A urmat App Store, primul magazin cu aplicaţii, şi Internetul a început tot mai mult să fie “închis” în astfel de programe şi să nu mai fie disponibil doar prin browsere.

Preşedintele “ales” de Internet

Internetul este responsabil şi de schimbarea fundamentală a modului în care alegerile au fost percepute până de curând. În anul 2009, Barack Obama, se foloseşte de toate resursele accesibile pe Internet pentru prima oară la acest nivel şi câştigă alegerile prezidenţiale. Aşadar, dublă revoluţie: la Casa Albă ajunge preşedinte un cetăţean de culoare, folosind pentru prima oară cel mai mult de mediul online pentru a ieşi învingător. Am putut observa şi la noi acest fenomen la aproximativ cinci ani distanţă prin câştigarea mandatului de către Klaus Iohannis.

La momentul actual există peste un miliard de utilizatori care folosesc reţeaua socială Facebook. Cel mai recent moment de cumpănă în istoria Internetului a avut loc pe 24 august anul acesta, când statisticile oficiale publicate tot de Mark Zuckerberg, în iulie 2015, pe contul său arată că Facebook a ajuns să fie reţeaua socială preferată de 1,5 miliarde de oameni în fiecare lună, fiind urmată de platformele WhatsApp cu 800 de milioane de utilizatori, aplicaţia de chat Facebook Messenger cu 700 de milioane şi, în final, Instagram cu aproape 300 de milioane de oameni.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite