Misterul Internetului din China: adresele web sunt alcătuite din cifre, dar mesajul ascuns în fiecare este uşor de înţeles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul chinezilor e diferit de cel pe care îl ştim noi, europenii. FOTO Roger Schulz/Flickr
Internetul chinezilor e diferit de cel pe care îl ştim noi, europenii. FOTO Roger Schulz/Flickr

China are o cultură fascinantă, indiferent în ce domeniu te uiţi, şi cetăţenii săi au reuşit să se adapteze foarte bine lumii mondiale. Ştiai însă că Internetul chinezilor este destul de diferit faţă de cel pe care îl ştim tu şi eu? Iată povestea mesajelor ascunse din online-ul Chinei.

Cum ar fi să-i trimiţi un mail lui 5532214@123.ro? Sau cum ar fi să cumperi flori pentru ea de la 065.org? Ei bine, limba chinezilor nu e deloc uşoară şi e destul de greu de adaptat online-ului, aşa că s-au adaptat ei şi au trecut la folosirea cifrelor. Spre exemplu, 065 înseamnă „iartă-mă“. Christopher Beam scrie pentru „New Republic“ despre cealaltă lume a Internetului, cea a populaţiei din China.

Populaţia Europei, a Americii şi a unei părţi din Asia este obişnuită cu adrese precum facebook.com, google.ro sau adevarul.ro. Chinezii însă nu dispun de luxul limbajului cu caractere latine, astfel că au introdus cifrele în adrese. Acestea nu sunt însă alese aleatoriu cum s-ar putea crede, ci au un înţeles precis, înseamnă ceva sau sunt legate prin ceva anume de acel domeniu.

Spre exemplu, abonaţii furnizorului de Internet NetEase îi pot vizita site-ul la adresa 163.com. Nu înseamnă ceva anume, ci e o trimitere la faptul că în vremea conexiunii dial-up utilizatorii trebuiau să formeze 163 înainte de conectarea la Internet. Giganţii telecom precum China Telecom şi China Unicom şi-au luat adrese web bazate pe numărul centrului lor de suport clienţi: 10086.cn, respectiv 10010.cn. Totuşi, site-ul de video sharing 6.cn şi-a ales domeniul aşa, deoarece „şase“ înseamnă şi „a transmite“. O listă completă e disponibilă aici.

Ca să comanzi acasă ceva de la McDonald's e suficient să accesezi site-ul 4008-517-517.com, iar „517“ înseamnă „Vreau să mănânc“. Mai departe, 1 înseamnă „vreau“, 2 reprezintă „iubire“, 4 este „mort“ sau „lume“ sau „există“, 5 înseamnă „eu“, iar 7 este „soţie“ sau „a mânca“ şi 8 înseamnă „îmbogăţeşte-te“. Astfel, în 2003, o companie aeriană a plătit 280.000 de dolari pentru număul de telefon 88888888.

De ce nu îşi folosesc chinezii propria limbă?

Caracterele mandarine sunt dificile, pentru chinezi nu, dar sunt dificile pentru restul populaţiei lumii, iar pentru o societate care vrea să se extindă dincolo de graniţele sale, asta ar fi o piedică masivă. Mai mult, într-o anumită măsură Internetul e controlat de americani.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), organismul care reglementează folosirea adreselor web în lume, a încercat să se extindă şi spre domeniile cu alt tip de scriere, dar site-urile din China încă nu profită de asta. În primul rând, un dispozitiv are nevoie de o metodă de intrare specială pentru mandarină, fie că e laptop, fie că e smartphone, iar asta încetineşte procesul. Mai mult, site-urile mari ca Alibaba sau Tencent ori Weibo care vor o extindere în alte ţări au nevoie de domenii simple, nu de unele tradiţionale.

Mai mult, American Standard Code for Information Interchange (ASCII)  este cel mai folosit set de caractere pentru programarea paginilor web, iar în 2012, SUA au refuzat să semneze un acord prin care ar fi permis Chinei şi Rusiei să preia din aceste sarcini. Iar ICANN abia din 2015 urmează să treacă în subordinea unei comunităţi internaţionale, nemaifiind limitat doar la SUA. Altfel spus, Internetul este dominat de filosofia americană, dar alţii s-au adaptat.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-4" target="_blank">View the story "Află mai multe " on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite