VIDEO Google Reader va fi închis mâine. Dacă ţii la informarea ta, trebuie să ştii că ai cinci alternative foarte bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google Reader trece în memoria Internetului mâine, Google îl decuplează de la serverele sale. Dacă ţii la informarea ta printr-un feed RSS, sau prin orice altceva, trebuie să cunoşti aceste alternative. Cele mai bune şi utile, dar şi cele mai atrăgătoare din punct de vedere grafic. De la Flipboard la Feedly, informarea nu-i la fel.

Google Reader a avut avantajul (încă îl are până mâine) că puteai să sincronizezi foarte uşor conţinutul între mai multe dispozitive şi acesta e cel mai important aspect, iar Google putea susţine infrastructura. Acum, rămâne Feedly, mai este şi Digg Reader, iar în curând se va remarca Aol Reader pentru a oferi infrastructură similară. Însă, sunt câteva produse fără orientare pe RSS, ci pe conţinut frumos dispus, dar şi uşor de accesat.

image

Flipboard - pe Windows

Este alegerea mea favorită de ceva timp şi apreciez modul în care sunt dispuse subiectele. Ai totul ca într-o carte, dai pagini virtuale de subiecte, de surse. Ai şi o reţea încropită de creatori în care poţi împărtăşi diverse impresii despre ceea ce citeşti, dar are şi integrare cu Twitter. Poţi importa conţinutul din Google Reader, dar minusul este că Flipboard se orientează foarte mult pe un design bun. Dacă site-ul nu este optimizat pentru această aplicaţie, atunci va arăta urât, va fi banal, nicidecum ceva demn de web 2.0.

Din sursele pe care le poţi alege, poţi crea propriile tale reviste pe care le întreţii pe măsură ce găseşti subiecte noi. Vrei fotografie? Creezi o revistă. Vrei politică? Fă-ţi o revistă. Controlezi conţinutul la un nivel foarte rafinat şi aplicaţia e gratuită, un aspect de asemenea important. Uneori poţi citi ce spun creatorii Flipboard despre noile lor realizări sau poţi urmări interviurile pe care le realizează pe canapeaua roşie a Flipboard. E consumul de ştiri, de articole online la un alt nivel. Şi ai parte de sincronizare între dispozitive. Se poate cupla la Pocket în care îţi salvezi articolele pentru o lectură utlerioară.

Pulse - pe Android, iOS, Windows Phone

Pulse este de ceva timp produsul LinkedIn cumpărat pe aproximativ 90 de milioane de dolari. Pulse mereu a impresionat prin dispunere curată a articolelor, pe orizontală a unei surse şi pe verticală a tuturor dintr-un anumit folder. Îţi poţi importa conţinutul din Google Reader. Poţi alege, de asemenea, din nenumăratele surse pe care le pune la dispoziţie. Este uşor să sincronizezi conţinutul, totul se bazează pe swype de la stânga la dreapta sau de sus în jos. Iar sursele pe care le imporţi din Google Reader le poţi grupa pe categorii, după cum preferi. Problemele apar când vrei să distribui ceva, nu-ţi oferă într-un mod facil toate locurile în care ai putea plasa un link, dar în ceea ce priveşte lectura este bine optimizat.

image

Google Currents - Android, iOS

Despre Google Currents am mai scris, merge pe aceeaşi idee ca Flipboard, numai că gestionează ceva mai bine fluxul din Google Reader. Aici ştirile, articolele online sunt citite pe orizontală şi de asemenea trebuie făcute dinainte toate site-urile pentru a fi compatibile cu Google Currents pentru un maxim de eficienţă. Poţi distribui prin toate aplicaţiile pe care le ai, asta pe Android, iar în partea stângă, în timp ce citeşti ceva, ai lista cu articolele disponibile de la o sursă. Sunt aranjate pe categorii şi la baza paginii unui articol vezi unde anume eşti cu lectura. După Flipboard, este o aplicaţie de încercat.

image

Feedly - pe Android, iOS

Este cea mai bună alternativă la Google Reader. Dacă ţii mult la cititul de feed-uri RSS, Feedly este cea mai bună alterntivă. Nu este perfectă, dar mai bună decât celelalte. Avantajul este că se va baza pe aceeaşi idee ca Google Reader, încearcă să devină un standard, iar gReader, spre exemplu, deja se bazează pe infrastructura sa, la fel şi FeedMe. În aplicaţia mobilă, Feedly arată foarte bine, ai în stânga toate sursele şi sunt dispuse pe culori, în funcţie de ce subiect abordează. Însă pe web este ceva mai simplu serviciul. Feedly este şi unul dintre primii susţinători declaraţi la Google Reader, imediat ce Google a anunţat că îl va închide.

image

Zite - Android, iOS, Windows Phone

Nu este chiar un cititor de feed RSS. Nu recunoaşte decât pe iPad contul de Google Reader, iar pe Android şi iPhone încearcă să-ţi inuiască gusturile pe baza a ceea ce găseşte în Reader. Dispune însă articolele destul de simplu, design minimalist cum deja au început mai toţi creatorii de aplicaţii să folosească, iar posibilităţile de distribuire sunt complete, inclusiv Pocket pentru a-ţi stoca articolele. Zite este şi nu este o alternativă reală, dar îmi place dispunerea şi pentru cine ţine la aspectul ăsta, Zite satisface nevoia de informare într-un mod curat.

image

Altele, bune, complete sau nu prea

Digg Reader este de încercat, dar doar dacă ai iPhone sau pe web. Vlad Andriescu a scris deja despre el, articolul este disponibil aici, iar acesta s-ar putea ridica drept un real înlocuitor pentru Google Reader şi un rival pentru Feedly. În aceeaşi categorie este Aol Reader, în prezent blocat în beta şi te pune să stai la coadă. 

NewsBlur este un alt serviciu interesant. Este pe bani, trebuie să stai la coadă dacă îl vrei gratuit (era persoana cu numărul 3.000, când am vrut să-l încerc), iar dacă plăteşti, ai număr nelimitat de surse. The Old Reader este disponibil doar pe web. De asemenea, Twitter se poate dovedi cea mai bună sursă, atât timp cât o verifici frecvent sau cât ai notificări fixate. Marele avantaj este că vine pe toate platformele mari, iar pe web este bine optimizat.

Află mai multe despre Feedly, Flipboard şi Currents:

Lupta informării: Feedly te face să te uiţi de Google Reader

Lupta informării: Google închide Reader, dar are deja alternativa Google Currents

Lupta informării: Flipboard, ştirile aşa cum ar trebui să arate. Orice altceva pare dintr-o altă eră a informaţiei

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite