Fost agent NSA, despre spionarea prin Google sau Facebook: „NSA controlează 80% din trafic, companiile oferă restul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum găseşti un terorist prin Internet? Se pare că nu prea uşor.
Cum găseşti un terorist prin Internet? Se pare că nu prea uşor.

Includerea Google, Facebook sau Microsoft în programul PRISM al NSA era necesară pentru că agenţia nu putea monitoriza tot Internetul. În fapt, NSA are acces la 80% din traficul care circulă pe Internet. Restul de 20% din informaţii este asigurat de companii.

Directorii Google şi Facebook, împreună cu purtătorii de cuvânt ai Yahoo! şi Apple, au afirmat că nu ştiau de PRISM şi nici de faptul că guvernul avea acces la datele lor. William Binney susţine acum că NSA avea nevoie de informaţiile pe care le au companiile Internetului pentru a-şi acoperi lipsurile. Binney este un fost angajat NSA, a lucrat pentru agenţie timp de 30 de ani, iar acum vorbeşte despre practicile acesteia, scrie Quartz.

Binney susţine că NSA a avut acces încă din 2001 la cel puţin unul dintre hub-urile americane prin care trec cablurile de fibră optică pentru Internet. Astfel, agenţia americană şi-a asigurat accesul la aproximativ 80% din tot traficul online înregistrat de utilizatori. În acelaşi timp nu ar fi avut nevoie de acces direct la serverele companiilor. Trebuie menţionat că Binney se referă aici la traficul din SUA.

Totuşi, pot exista informaţii care nu trec prin aceste portaluri mari, dar trec prin companii. Companiile oferă, deci, 20% din datele de care are nevoie NSA, presupune Binney. Însă dacă există aşa ceva, după cum crede fostul agent, atunci şefii Google, Facebook, Microsoft sau Apple sunt într-o mare problemă: nu ştiu cine are acces la serviciile lor, la baza lor de date.

Oprirea terorismului, între mit şi un mit mai mare

Pe lângă declaraţiile lui Binney, bazate în mare parte pe câteva presupuneri, Corey Chivers, un biolog specializat în statistici, crede că NSA nu prea pot să prindă terorişti - sau alţi oameni care ameninţă siguranţa SUA - prin aceste reţele sociale şi alte site-uri populare. De fapt, au o şansă de 1 la 10.102 ca cineva interceptat să fie terorist. 

Chivers a luat în calcul, în concluzia sa, că algoritmul folosit de NSA este în proporţie de 99% eficient, dar nu are nicio siguranţă că aşa este cazul. Cu cât este mai puţin eficient, cu atât şansele de a depista acei terorişti vânaţi de NSA se micşorează. Mai mult, aceştia inamici ai SUA pot foarte bine să nu se desconspire pe Facebook, GMail, Yahoo! sau prin produsele Microsoft. Calcul complet, inclusiv cu ecuaţiile folosite, este pe site-ul său.

Binney a prezentat chiar mai bine situaţia, numind elementul uman care intră în discuţie. Algoritmul identifică anumite cuvinte cheie, anumite situaţii, dar tot la oameni ajung datele. „Sistemul nu analizează automat datele. Sortează diversele informaţii şi în final prezintă rezultatul unor analişti care trebuie să ia decizii“, a afirmat acesta. 

Binney a mai spus că NSA pur şi simplu nu are suficienţi oameni pentru a descoperi toate informaţiile necesare. „Folosind aceste sisteme este a şi cum Google ţi-ar întoarce 100.000 de rezultate. Şi dacă acest lucru se întâmplă de fiecare dată, atunci ei sunt incapabili să descopere eventualele ameninţări“.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre companiile implicate în acest caz: 

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite