Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a dezminţit orice implicare în programul PRISM. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Google a dezminţit orice implicare în programul PRISM. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Google, Facebook, Microsoft şi Apple au contribuit la spionarea oamenilor. Aceasta a fost ştirea de ieri. Între timp Barack Obama, preşedintele SUA, a negat faptul că NSA sau FBI ascultă convorbirile telefonice. Iar directorii Google şi Facebook au venit, de asemenea, cu dezminţiri. Raportul este, însă, cât se poate de real, deci cine minte?

Google, Facebook, Microsoft, Apple şi Dropbox sunt doar cinci dintre companiile care ar fi colaborat cu Agenţia de Securitate Naţională (NSA) şi asta încă din urmă cu 6 ani. Acum, toate aceste companii neagă orice implicare, ba mai mult, nici nu ştiau de raportul PRISM. Acesta există şi în el sunt numite toate companiile. Cineva minte, iar TechCrunch analizează pe baza informaţiilor de până acum cine ar avea interes să se depărteze cât poate de PRISM.

Larry Page, cofondatorul şi directorul Google, a ieşit primul cu o declaraţie pentru a nega implicarea. La momentul izbucnirii scandalului, companiile s-au limitat la comunicate de presă, dar acum atât Google, cât şi Facebook au dezminţit prin directori. Mai jos este paragraful esenţial din ceea ce a spus Larry Page, citând la finalul comunicatului raportul de transparenţă al Google în care compania prezintă anual ce anume vor guvernele lumii de la ea.

În primul rând, nu ne-am alăturat niciunui program care ar fi oferit guvernului SUA - sau altui guvern - acces direct la serverele noastre. De fapt, guvernul SUA nu are acces direct sau indirect la informaţiile stocate în centrele noastre de date. Nu am auzit niciodată de programul PRISM până ieri.

Mark Zuckerberg, cofondator şi director Facebook, a publicat pe reţeaua socială mesajul său. Desigur, nu ştie ce este programul PRISM şi nici nu a oferit Facebook acces la serverele sale.

Facebook nu este şi nu a fost vreodată parte a vreunui program care ar fi dat guvernului SUA sau altui guvern acces direct la serverele noastre. [...] Nu am auzit de PRISM până ieri. [...] Când guvernele cer date de la Facebook, analizăm fiecare cerere cu atenţie şi ne asigurăm că urmăm procesele corecte şi toate legile care se aplică.

Discursurile celor doi sunt similare, fapt observat de Alexis Madrigal printr-un mesaj pe Twitter. Niciuna dintre companii n-a aflat de PRISM până n-a ajuns în presă şi nicio companie nu a oferit acces direct. Aceste două cuvinte sunt importante, deoarece asta nu exclude posibilitatea ca SUA să fi avut alt tip de acces la servere şi date.

Cine pe cine minte?

TechCrunch evidenţiază o propoziţie din discursul lui Zuckerberg: „Încurajăm guvernele să fie mai transparente în legătură cu toate programele destinate siguranţei cetăţenilor“. În alte cuvinte, directorul Facebook spune că nu poate afirma nimic despre PRISM, acordul pe care l-a încheiat cu NSA nu îi lasă libertate de alegere dacă spune sau nu spune, ci doar NSA poate să vină cu toate lămuririle.

Acces direct poate însemna că cineva de la NSA a stat cu un laptop în ferma de servere a Facebook, Google, Apple sau Microsoft şi a copiat informaţii, iar agenţia a putut obţine astfel informaţii fără intermediari. Accesul indirect înseamnă că ar fi obţinut date fără ca aceste companii să ştie. Cei doi directori au dezminţit aceste lucruri, astfel că onoarea companiei este intactă.

Află mai multe: Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Cum au avut, însă, acces? Simplu, menţionează „The New York Times“, prin generarea unei adrese de mail la care avea acces şi NSA. Iar în declaraţiile publice ale companiilor este un joc de cuvinte, unul în care sunt negatele evidenţele şi omise aspectele veridice.

Aceste dezminţiri sunt, însă, o spirală. Dacă o companie spune „nu, n-am ajutat guvernul“, niciuna dintre celelalte nu poate admite asta. I-ar putea dăuna atât de mult să admită, încât ar putea ajunge chiar la faliment, utilizatorii nemaiavând încredere să-şi partajeze datele cu aceasta. Apple a dezminţit, Google la fel, Facebook asemenea, spirala trebuie urmată.

Cine câştigă? Twitter. Este singura companie mare încă neimplicată. Mai jos poate fi consultată lista cu momentul în care fiecare companie şi-a început colaborarea cu NSA în programul PRISM. Ultima este Apple, în octombrie 2012.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre companiile implicate în acest caz: 

Google e instrumentul perfect pentru a afla informaţii confidenţiale, iar spionii NSA te învaţă cum trebuie folosit

Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite